ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

recuperare drepturi


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, sunt salariat al unei companii private pe o functie de middle management. La angajare, cand am primit oferta salariala, am fost de acord cu salariu fix indiferent de nr de ore efectuate (am semnat pe oferta si am expediat-o prin fax). Din motive obiective (somaj tehnic neanuntat, primirea unor responsabilitati suplimentare fara suplimentarea salariului, care nici macar nu sunt trecute in fisa postului), consider caduca intelegerea mea cu compania. In prezent imi caut alt loc de munca, fiind total nemultumit de conducerea actuala.
Ei, de aici vin intrebarile:
1. In cazul in care gasesc un job si imi dau demisia, ce sanse am sa recuperez plata orelor suplimentare efectuate, a orelor de noapte si a orelor festive (in CCM se stipuleaza asa ceva) din 2008 pana acum si care ar fi procedura practica?
Precizez ca activitatea firmei presupune un program de ture 12 cu 24 , 12 cu 48, eu am fisa de sef schimb, dar intotdeauna pontajul este facut in cazul meu cu 8 h de luni pana vineri, cu toate ca colegii mei sefi de schimb sunt pontati corect; exista grafice de tura in acest sens (sper sa se fi pastrat).
2. Daca o sa fiu concediat inainte din motive ce nu tin de persoana mea, au voie sa angajeze pe cineva in locul meu, daca schimba, sa zicem, denumirea postului?
3. S-a ajuns in faza in care firma ne refuza dreptul la concediu (in vara aceasta nu ni se da, nici in toamna, cel mai devreme la iarna, desi exista o programare facuta in acest sens), iar eu mai am de efectuat si concediu de anul trecut. Cum ma pot acoperi legal, fara sa "tulbur apele" cu angajatorul, ca, la o adica, sa mi se poata plati in cazul plecarii mele, sau sa mi se acorde in cele din urma
4. Daca am si alte atributiuni neincluse in fisa postului, primite ulterior, pot oare sa cer in instanta despagubiri materiale in acest sens?

Rog ca raspunsurile sa fie cat mai practice, fara citate din Codul Muncii, vreau doar sa stiu cum imi pot apara drepturile.
Din motive lesne de inteles (as fi concediat si ar fi in stare sa nu imi dea nici salarii compensatorii, si pana le recuperez eu...dureaza si imi trebuie bani intre timp; de asemenea ITM-ul local numai treaba bine nu si-o face si au relatii de rudenie cu HR-ul nostru), prefer sa gasesc alt loc de munca si abia apoi sa actionez, dar sa actionez bine si sa ii invat minte.

Multumesc anticipat

Adaugata in: Drepturi salariale
Viorel Simion
 User  Viorel Simion
a intrebat la 10 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Viorel Simion la 13 Aug. 2012
Da, va puteti cere drepturile oricand, nu este obligatoriu ca raportul de munca sa fie in derulare pentru acest lucru.

Salariul fix nu poate include orele suplimentare, acestea se platesc separat si se ponteaza ca atare, conform legii, cu timp liber sau spor de 75% minim daca nu este posibila acordare timpului liber. Tot ce iese in afara normei de 40 h/ saptamana, in cele 5 zile lucratoare, sunt ore suplimentare si se compenseaza ca atare.

Necorespunderea profesionala inseamna ca pur si simplu salariatul nu se potriveste cerintelor postului sau nu face fata atributiilor, iar aceste elemnte se reflecta intr-o evaluare profesionala. Concedierea poate contestata indiferent de motivul ei, acest lucru a pare si in decizie, impreuna cu termenul de contestare. Concedierea si demisia sunt doua lucruri diferite. Cand angajatorul decide sa inceteze raportul de munca vorbim de concediere, demisia vine din partea angajatului.

Angajatorul este obligat sa va plateasca acele zile de concediu neefectuate. Altfel se aplica acelasi principiu ca in cazul altor drepturi salariale neachitate: mergeti in instanta daca dupa incetare nu primiti drepturile cuvenite.

Cat despre ultimul punct, aceasta obligatie nu exista. Nu va poate obliga nici un angajator sa "executati" ceva impotriva vointei sau a fisei postului, este ilegal, incalcand Constitutia si Codul muncii. Angajatorul are obligatia de a respecta fisa postului, la fel ca si angajatorului, pentru ca aceasta a fost semnata de amandoi. Neindeplinirea altor atributii exterioare ei nu reprezinta si nu poate deveni motiv de concediere. Nu are temei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Viorel Simion
 User Viorel Simion
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Aug. 2012
Va multumesc pentru promptitudine. O sa incerc sa nu abuzez de bunatatea dumneavoastra, insa raspunsul nu m-a lamurit pe deplin

1. Am inteles ca numai in instanta pot sa imi cer drepturile; se poate insa sa cer drepturile in instanta chiar si dupa ce mi-am depus demisia? In al doilea rand, cum am scris la inceput, eu am fost de acord in scris cu oferta lor salariala: adica salariu fix incluzand orele suplimentare. Are aceasta vreo valoare legala? Mentionez aici ca in contract scrie program 8 h.
2. Postul meu este de sef schimb, conform fisei postului si contractului. Daca, sa zicem ca ma concediaza si angajeaza sau numeste pe altcineva ca inginer, dar cu atributii de sef schimb, e legal? Pot sa ii dau in judecata? Nu este nici o interdictie referitoare la acest caz?
Aici m-ati facut curios: in ce fel concedierea care nu tine de persoana mea poate avea ca obiect o necorespundere profesionala? Adica poti invoca pur si simplu motivul fara sa demonstrezi?
3. Aici tocmai asta incercam sa evit; nu am nici cea mai mica indredere in ITM-ul local si asta din experienta mea si a altora; prin urmare, numai daca plec pot sa primesc compensatie baneasca.
4. Multumesc, m-am lamurit, insa...stiti si dvs cum e obligatia: nu executi, pleci.

As mai dori sa cunosc, in cazul unei actiuni in instanta, cam la ce costuri ma pot astepta si la ce orizont de asteptare?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Aug. 2012
1. Drepturile salariale, daca angajatorul nu vi le acorda asa cum ar trebui, se pot recupera in instanta. Vorbim deja de o perioada mare, ceea ce ar putea duce cu gandul la faptul ca angajatorul nu isi repscta obligatiile legale si contractuale. Caz in care instanta ar putea fi solutia in acest caz.

2. Denumirea postului nu poate fi pur si simplu schimbata. Daca acel post nu exista el trebuie creat. Daca o eventuala concediere ar avea la baza desfiintarea postului, legea nu prevede interdictii referitoare la reinfiiintarea postului si angajarea unei noi persoane. Insa o concediere pe motive care nu tin de persoana salariatului poate avea la baza si o necorespundere profesionala de exemplu.

3. Puteti incerca in prima faza o discutie amiabila cu angajatorul. Daca nu se rezolva astfel, faceti sesizare catre ITM pentru incalcarea drepturilor contractuale referitoare la concediul de odihna si acordarea lui.

4. Nu cred ca veti avea castig de cauza daca nu exist dovezi clare privind desfasurarea unor atributii ce nu tin de post. Atributiile in plus ar trebui sa apara in fisa postului. In caz contrar, daca nu ati semnat pentru ele, nu aveti obligatia sa le desfasurati.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024