ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Retinere salariu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. As dori sa va intreb, la un salar minim pe economie, cat la suta are voie sa mi se retina pe o luna? (minus in gestiune). Mentionez ca am si bani de garantie.

Adaugata in: Drepturi salariale
T F
 User  T F
a intrebat la 16 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Feb. 2013
In situatiile in care se constata lipsa in gestiune angajatorul poate sa-si recupereze dauma prin utilizarea sumelor depuse ca garantie si ulterior se completeaza aceasta garantie prin depunerile lunare ulterioare.Numai in cazul cand suma depusa ca garantie nu acopera dauna atunci se poate retine si din salariu

.art 254 din codul; muncii republicat
4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

;;
Art. 257
(1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.

;;;;
Art. 259
In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Feb. 2013
De regula pentru retinerile cu titlu de daune, suma nu poate depasi o treime din salariul net, iar daca sunt mai multi creditori retinerea este de maxim jumatate din salariul net.

Art. 409 - Codul de procedura CIvila.
(1) Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate ?n cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) p?nă la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlul de obligaţie de ?ntreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) p?nă la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, ?n afară de cazul ?n care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă a acestuia, ?n cazul ?n care sunt mai mici dec?t cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor ?n caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite dec?t pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de ?ntreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor menţionate la alin. (4) se va putea face ?n limita a 1/2 din cuantumul acestora.
(6) Sumele reţinute potrivit alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 562 şi următoarele.
(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru ?ngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate ?n caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii.

Art. 169 - Codul mujncii republicat
(4) Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
violeta Georgescu
Viviana Serni adriana iancu Marius Ion G Stancu George Andreescu alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024