ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

salar bonus nastere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Este adevarat ca pot solicita angajatorului un salariu bonus mediu brut pe unitate pentru nastere copil?Urmeaza sa nasc saptamana viitoare. Mentionez ca lucrez la o firma privata de 3 ani. Angajatorul este obligat de vreo lege pentru acest ajutor sau numai daca vrea el? Eu citisem ceva: "conform Contractului Colectiv de Munca la Nivel National pe anii 2011-2014, art.51." Are legatura si cu domeniul privat?
Multumesc anticipat.

Adaugata in: Drepturi salariale
Anca Vornicu
 User  Anca Vornicu
a intrebat la 10 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Mai. 2012
Angajatorul poate, dar nu este obligat. Atentie la prevederile din contractul colectiv sau regulament intern. Acordarea ajutorului la nastere nu reprezinta o obligatie a angajatorului, am mai mentionat acest lucru.

Acea prevedere se refera la faptul ca daca ajutorul pentru nastere este acordat din fondul social de 2% nu este supusa calcului si platii impozitului si a contributiilor sociale. Nicidecum nu implica obligativitatea acordarii lui.

Art. 55 din Codul fiscal
4 Urm??toarele sume nu sunt incluse ??n veniturile salariale ??i nu sunt impozabile, ??n ??n??elesul impozitului pe venit:

a [...] ajutoarele pentru na??tere [...]
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 10 Mai. 2012
Potrivit codului fiscal din fondul social de 2% calculat la fondul de salarii, angajatorul poate acorda si ajutoare pentru nastere
a ........................, ajutoarele pentru na??tere, ..........................................
Va recomand sa va adresati angajatorului cu o cerere prin care sa solicitati acordarea acestui drept. Anexati la cerere o copie dupa certificatul de nastere a copilului. Suma este neta , in caz ca v i se aproba acest ajutor
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Mai. 2012
Contractul colectiv de munca la nivel national nu mai exista, cel incheiat pentru anii 2007-2010 a expirat iar din 2011 nu mai exista un astfel de contract. Cel propus pentru anii 2011-2014 nu a fost semnat si publicat in Monitorul Oficial, motiv pentru care la acest moment nu exista un astfel de contract. Angajatorii in prezent fac uz de prevederile contractului colectiv incheiat la nivel de uniate sau cel existent la nivel de ramura - acolo unde inca exista un astfel de contract.

Ca atare, daca in contractul colectiv la nivel de unitate sau ramura nu exista o prevedere referitoare la acordarea acestui salariu mediu pe unitate la nastere, angajatoul nu are obligatia de a-l acorda, neexistand un act normativ la nivel national care sa ii impuna acest lucru. In unele cazuri o astfel de prevedere este cuprinsa in Regulamentul intern, in special acolo unde nu exista un contract colectiv de munca negociat. Verificati cu angajatorul daca la niveul unitatii in care lucrati exista o astfel de prevedere.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024