ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Salarii compensatorii si venit de completare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna, numele meu este Simona Baderca si as vrea sa va rog sa-mi raspundeti la o intrebare.
Am lucat la CNPR POSTA ROMANA timp de 23 ani, am fost disponibilizata in baza OUG/36/2013, am sa atasez fragmentele cu legile in baza carora am fost disponibilizata, puteti sa-mi spuneti dupa terminarea ajutorului de somaj, voi beneficia numai de venitul de completare si cele 20 salarile compensatorii care trebuia sa le primesc, nu le mai primesc.

Atasez fragmentele:Prevederi OUG 36 (extras)
"Art. 8
(1) Venitul lunar de completre prevazut la art. 7 lit. b) se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica si nivelul indemnizatiei de somaj.
(2) Venitul de completare prevazut la art. 7 lit. b) se acorda lunar pe perioade stabilite diferentiat, in functie de conditiile prezentei ordonante de urgenta, dupa cum urmeaza:
a) 12 luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 ani si pana la 10 ani;
b) 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 ani si pana la 15 ani;
c) 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 ani si pana la 25 ani;
d) 24 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de cel putin 25 de ani.
(3) Dupa incetarea platii indemnizatiei de somaj, in conditiile Legii nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele concediate in conditiile prezentei ordonante de urgenta beneficiaza, pana la incheierea perioadei prevazute de alin. (2), de un venit lunar de completare egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj la data incheierii platii indemnizatiei de somaj."
Prevederi Contract Colectiv de Munca (CCM) Posta Romana 2008/2018 (extras)
"Conform CCM 2008/2018, in conditiile in care C.N.P.R. va dispune concedieri colective, salariatii concediati, carora C.N.P.R. nu le poate oferi alte posturi conform art. 26.1, sau pe posturile oferite nu poate asigura pastrarea salariului de baza si salariatii in cauza opteaza pentru concediere, vor beneficia de salarii compensatorii in functie de vechimea totala in sistemul postal, dupa cum urmeaza:
- intre 1 - 5 ani, 3 salarii de baza de incadrare a persoanei respective;
- intre 5-10 ani, 5 salarii de baza de incadrare a persoanei respective;
- intre 10-15 ani, 10 salarii de baza de incadrare a persoanei respective;
- intre 15-20 ani, 15 salarii de baza de incadrare a persoanei respective;
- intre 20-25 ani, 20 salarii de baza de incadrare a persoanei respective;
- intre 25-30 ani, 25 salarii de baza de incadrare a persoanei respective;
- peste 30 ani, 30 salarii de baza de incadrare a persoanei respective.
În situatia în care sunt aplicabile dispozitiile O.U.G. nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, C.N.P.R plateşte numai salariatilor disponibilizati in baza O.U.G. nr. 36/2013 care îndeplinesc conditiile de acordare a salariilor compensatorii potrivit 26.3, alin. 1 din CCM, doar diferenta dintre suma reprezentata de totalul salariilor compensatorii la care au dreptul potrivit 26.3, alin. 1 din CCM si suma reprezentand totalul drepturilor banesti la care are dreptul conform O.U.G. nr. 36/2013. Plata diferentei se va face in rate lunare egale echivalente cu:
- Diferenta dintre salariul de baza la care a avut dreptul in ultima luna anterioara concedierii si venitul de completare acordat de O.U.G. nr. 36/2013 si se va acorda in luna imediat urmatoare celei in care inceteaza plata drepturilor reprezentand indemnizatia de somaj
- Salariul de baza la care a avut dreptul in ultima luna anterioara concedierii si se va acorda in luna imediat urmatoare celei in care inceteaza plata drepturilor prevazute de O.U.G. nr. 36/2013, pentru restul ramas de plata in conditiile prezentului alineat.
Încetarea sau reducerea drepturilor acordate potrivit O.U.G nr. 36/2013 in conditiile stabilite de aceasta nu da dreptul salariatului la creşterea diferentei stabilita initial."

Multumesc anticipat.

Simona Baderca
 User  Simona Baderca
a intrebat la 19 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024