ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Salariul in functie de pregatirea profesionala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, este legal ca intr-o societate sa am salariul minim pe economie daca am studii superioare, insa nu sunt in domeniul postului pe care il ocup (am studii in administratie publica si ocup un post de inspector resurse umane), iar o colega ce este de profesie tehnolog in domeniul produselor alimentare si ocupa acest post in cadrul societatii are un salariu dublu fata de al meu? Astfel, as avea dreptul sa cer si eu un salariu mai mare chiar daca angajatorul se foloseste de motivul ca nu am calificare conform fisei postului? Stiu ca acest lucru depinde si de modul in care am negociat salariul insa in acest caz angajatorul a fost destul de rigid atunci cand m-am angajat (in urma cu 7 luni). Va multumesc!

Simona Bajenaru
 User  Simona Bajenaru
a intrebat la 18 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Gavrila
 User Elena Gavrila
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Mar. 2014
Buna seara.....noi suntem niste bugetari cu f multe probleme.....poate ne puteti lamuri si pe noi cu o mare problema.....peste tot scrie ca salariul este 850 brut la acesta se adauga sporurile aferente.....noi avem de prin dec 2005 salariu de incadrare 705 la acesta adaugandu-se un spor de periculozitate de 75% + 10 % spor de vechime.....intrebarea vine acum in anul 2014 sporul de 75% + 10% vechime nu trebuia calculat la cei 850 brut? Pt linistea noastra sufleteasca am intrebat "doamnei " noaste de la resurse umane.....rasp ei a fost: suntem niste nesimtiti ca venim sa o stresam cu prostiile nostare si daca nu ne convine salariul sa demisionam. Sunt altii la usa care muncesc si pe 500 in mana. Si uite asa iti pune pumnul in gura si nu faci nimic pt a merge mai departe......Oare pe ea nu o controleaza nimeni doar lucram cu statul? Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Feb. 2014
Doamna Popa I.In sistemul bugetar salariile sunt legiferate.Se fac incadrarile pe baza criteriilor enuntate? Sunt coeficienti de ierarhizare aprobati? Pentru ce mai trebuie concurs de ocupare a posturilor? Pentru ce se cer conditii de pregatire?Doar pentru a se acorda un salariu de muncitor necalificat? Haideti sa facem toti munca necalificata si sa vedem ce va iesi.
Si in sistemul privat mare parte din companii, societati au o politica salatiala motivationala Competenta, profesionalismul, performanta sunt la locul lor
Se negociaza, ba mai mult este obligatoriu sa se incheie CCM -uri in baza legii, oare care ar fi cauza?
Studiile doamnei permit ocuparea unui post in domeniul resurselor unane la un nivel supracalificat.Daca facultatea absolvita de dumneaei nu o recunoasteti ca fiind recomandata ma intreb care ar fi aceea.Dvs, stiti un inspector de resurse umane poate fi incadrat daca are studii medii si se recomanda si o formare profesionala in domeniu, deci formare oprofesionala nu studii de specialitate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 19 Feb. 2014
Sunt corecte toate aceste elemente si este foarte adevarat ce spuneti, insa din punct de vedere legal un angajator nu este obligat sa acorde un salariu mai mare pentru angajatul cu studii superioare.

Si cu atat mai mult cu cat studiile nu au nicio legatura cu postul in sine, nu sunt in legatura cu domeniul resurselor umane deci incadrarea se face pe baza studiilor medii si a certificatului de calificare ca inspector. Pentru incadrarile cu studii superioare acestea trebuie sa fie absolvite in domniu si nu in alta specilizare diferita de ceea ce urmeaza sa faca angajatul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lili B
 User Lili B
a raspuns userului Pepe Manole la 19 Feb. 2014
Conform COR functia de inspector resurse umane prevede studii medii sau postliceale. Ca atare la cursuri de IRU vor fi inscrisi si cei cu studii liceale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Pepe Manole
 User Pepe Manole
a raspuns la intrebare la 19 Feb. 2014
Din cate stiu eu, pentru participarea la cursurile de formare profesionala inspector HR este necesar sa dovediti ca aveti deja studii superioare finalizate, asa ca nu inteleg cum v-a fost facuta angajarea pe post cu studii medii dar cu functie care necesita studii superioare. In ceea ce priveste salarizarea, din pacate asa e, angajatorul nu mai este obligat sa aplice acei indicatori de referinta in cazul studiilor superioare, adata cu abrogarea Contractului Colectiv De Munca pe tara. Aici suntem la mana angajatorilor, depinde foarte mult cum apreciaza acesta efortul sustinerii studiilor superioare, si de ce sa nu spunem, depinde foarte mult si de caracterul acestuia. Dar obligat nu poate fi. La fel de adevarat este ca trebuie sa incercati sa va obtineti drepturile la care sunteti indreptatita moral.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Simona Bajenaru
 User Simona Bajenaru
a raspuns userului georgeta ganea la 18 Feb. 2014
Va multumesc mult pentru incurajare, o sa tin cont de indrumarile dumneavoastra!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Feb. 2014
Chiar daca nu este o ierarhizare negociata la nivel national sau unitate, aceasta nu erxclude posibilitatea ierarhizarii functiilor prin negocierile individuale .
SALARIUL DE BAZA - se stabileste pentru fiecare salariat, in raport cu calificarea, importanta, complexitatea lucrarilor ce revin postului in care este incadrat, cu pregatirea si compententa profesionala.

Trebuie respectat principiul diferentierii salariului in conformitate cu importanta muncii.
In contractul individual de munca s-au introdus criteriile de evaluare a realizarii obiectivelor de performanţa individuala

Criterii de salarizare - Criteriile de salarizare decurg din principiul diferentierii acestora in functie de importanta muncii:
- criteriul performantei obtinute - conform acestui criteriu salariile se diferentiaza in functie de rezultatele obtinute in munca; acest criteriu asigura echitatea individuala a sistemului de salarizarei in sensul ca acestea sunt diferentiate in functie de performantele individuale;
- criteriul importantei postului -in fapt cel mai raspandit sI important criteriu de acordare al salariului; cu cat un post este mai important, cu atat titularul postului va mai bine platit; acest criteriu garanteaza echitatea interna a sistemului de salarizare in sensul ca asigura, prin evaluarea porturilor, diferentierea acestora sI retribuire lor in consecinta; conform acestui criteriul salariul directorului general va fi mai mare decat a oricarui post din unitate;
- criteriul puterii economice al firmei - potrivit acestui criteriu, unitatile cu putere economica mai mare ofera niveluri de salarizare mai mari;
- criteriul vechimii este un criteriu de salarizare folosit inca pe scara larga mai ales in funtie de vechimea in munca;
- criteriul studiilor - plata salariala se face in functie de nivelul studiilor salariatului;in general sunt luate in considerare urmatoarele trepte: studii superioare, studii postliciale de specialitate, studii liciale, studii generale.
Sunteti total indreptatita in problema ridicata.Recunoasterea competentelor fiecarui salariat este data si de nivelul de salarizare.Cand nu este nicio diferenta intre salariul muncitorului necalificat si director si responsabilizarea muncii pe post este mult inferiora asteptarilor.Chiar daca ati acceptat un post a caror cerinte de pregatire este medie , nu inseamna ca nu puteti sa faceti un demers in interesul dumneavoastra si sa solicitati o renegociere a salariului.O incadrare la compartimentul dvs. cu recunoasterea studiilor presupune schimbarea ocupatiei de exemplu inspector de specialitate sau altceva similar.
Aveti acest drept cu prisosinta.Folositi-l!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Feb. 2014
Nu exista o prevedere legala care sa impuna acordarea unui salariu diferit pentru salariarul cu studii superioare. Acordarea unul salariu diferit pentru persoanele cu studii superioare era prevazuta in Contractul Colectiv de Munca National, document expirat insa in 2011 si neprelungit. Prevereile lui nu se mai aplica decat daca se regasesc in CCM la nivel de unitate sau ramura. Angajatorul trebuie sa respecte salariul minim brut pe tara stabilit prin hotarare de guvern atunci cand face incadrarea in munca.

In prezent acest salariu este de 850 de lei brut pentru norma intreaga, stabilit prin HG 871/2013, salariu care din iulie 2014 se va majora la 900 de lei brut in baza aceluiasi act normativ. La acesta se adauga sporuri, indemnizatii sau alte adaosuri, daca ele exista.

Cat timp angajatorul nu acorda un salariu inferior acestui nivel, din acest punct de vedere este in legalitate.

Nivelul salariului poate depinde de mai mluti factori: experienta, vechime in munca si in domeniu, studii etc. Acestea sunt elemente pe baza caruia un angajator din mediul privat stabileste salarizarea. Daca exista salariati comparabili, incadrati pe aceeasi functie, cu vechime si studii comparabile, dar exista diferente in privinta drepturilor acordate la nviel salarial, se poate pune problema unei discriminari, pentru care puteti depune o sesizare la ITM si chiar o plangere la CNCD.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ruxandra Portarescu
 User Ruxandra Portarescu
a raspuns la intrebare la 18 Feb. 2014
Cred ca totul depinde de incadrarea in post. Daca postul presupune studii superioare atunci e clar ca si salariul e altul. Si da, depinde si de ceea ce ai negociat la incheier ea contractului, iar faptul ca tu ai semnat fisa postului pentru un post ce nu presupune studii superioare nu cred ca te avantajeaza intr-o eventuala negociere a contractui. Pe scurt poti sa incerci dar atata timp cat nu se shimba incadrarea iar angajatorul nu doreste sa iti mareasca salariul am mari dubii ca va dori sa modifice ceva!

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024