ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Timp de lucru


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara!
M-am angajat la o firma de paza in luna august 2013 cu contract pe perioada nedeterminata cu program de 8 ore, dar am lucrat program de 24/24, fara zile libere acordate in compensare si fara a se face diferenta la plata salariului intre ore de zi, ore suplimentare si ore de noapte. Va rog sa-mi spuneti daca am fost pacalit la drepturile banesti si, daca da, ce pot face sa recuperez banii care nu mi s-au platit.
Va multumesc.

Adaugata in: Drepturi salariale
Lorena Cosma
 User  Lorena Cosma
a intrebat la 11 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lorena Cosma
 User Lorena Cosma
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Dec. 2013
Va multumesc mult.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Dec. 2013
Categoric s-a abuzat in privinta progrmului de lucru. Nu este normal sa lucrati program 24/24, asta ar insemna un program non-stop si din punct de vedere fizic nu aveti cum sa rezistati atat de mult timp fara odihna. Un program normal in ture, dintr-o zi, nu poate depasi 12 ore, urmat de o pauza de 24 de ore. Iar tot ce dapaseste acest numar de ore intra la munca suplimentara. Nu se respecta nici timpii de odihna asa cum ii prevede Codul muncii republicat. Repausul intre turele / zilele de lucru nu poate sa fie mai mic de 12 ore, in unele cazuri (munca in ture, poate fi de 8 ore dar nu mai mic). - art. 135 din Cod.

Munca suplimentara se compenseaza cu timp liber platit corespunzator orelor lucrate suplimetar, acordat in urmatoarele 60 de zile, sau cu un spor de minim 75% la salariul de baza corspunzator timpului lucrat suplimentar. Mai mult, acest tip de munca necesita acordul scris al salariatului, anterior efectuarii ei, cu exceptia cazurilor de forta majora sau accidente.

Munca de noapte, desfasurata in intervalul orar 22:00 - 06:00, se compnseaza cu spor de 25% daca lucrati minim 3 ore din programul normal in tura de noapte (adica din 8 ore) sau cu reducerea timpului de lucru din ziua respectiva de la 8 la 7 ore, daca este cazul. Se practica si varianta compensarii cu spor a timpului muncit noaptea daca acesta reprezinta 30% din totalul orelor lucratoare din luna, caz in care sporul se aplica la salariul de baza lunar.

Salariul de incadrare trebuie sa respecte nivelul celui minim stabilit prin act normativ la nivel de tara, in prezent fiind de 800 de lei iar de la 1 ianuarie urmand sa fie majorat la 850 pentru norma intreaga.

Toate drepturile neacordate de angajator cu titlul de creante salariate se pot recupera prin actiune in instanta de judecta. Iar nerespectarea prevederilor Codului muncii si a legislatiei muncii aplicabile se sesizeaza catre ITM sau chiar Inspectia Muncii.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024