ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Fisa postului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Legat de fisa postului, am cateva nelamuriri; am citit si pe alte forumuri si prin Codul muncii unde pe de o parte se afirma ca angajatorul nu poate modifica fisa postului fara acordul salariatului, pe de alta ca de fapt poate in virtutea asigurarii unei mai bune organizari, caz in care poate doar sa ti-o comunice si sa te sanctioneze pentru neindeplinirea indicatorilor.
Cum vine asta?
Daca eu lucrez la o firma cu 2000 oameni, iar la departamentul de RU am 25 oameni - din care 3/4 sunt pile in toata puterea cuvantului, a se citi - au numai drepturi nu si responsabilitati, de sanctionat nu sunt sanctionati, probleme apar ca urmare a dezinteresului constant pe care-l manifesta, si daca am un sef care nu vrea sa-si piarda postul sau nu vrea sa deranjeze bordul de directori, imi traseaza mie si sarcinile celor mai devreme mentionati, banii si indicatorii raman ai lor, iar munca si responsabilitatile ale mele? Si toate astea pentru ca legea ii da angajatorului dreptul de a schimba fisa postului cum vrea? Atunci la ce ne mai trebuie contract de munca sau fisa postului? Ii spui clar omului ca trebuie sa tina in spate 5 lenesi cu statut de pila, ca vorba aia piata locurilor de munca e cea care este si nu esti tu, va fi altul si gata.
Lamuriti-ma, va rog.

Un Actor Radulescu Mihai
 User  Un Actor Radulescu Mihai
a intrebat la 24 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului un actor Radulescu Mihai la 26 Sep. 2012
Modificarea elementelor poate fi facuta prin decizie interna daca este impusa de act normativ, asa cum a fost cazul majorarii salariului minim brut pe economie la inceputul acestui an. In cazul uni act normativ modificarea se face la data luarii la cunstinta / a comuicarii. Legile contine de regula termene referitoare la modificarea in cazua. Daca este vorba de starea civila de ex., ducand la schimbarea numelui in cazul salariatelor de sex feminin, modificarea se face pe baza actului normativ din momentul in care este comunicat angajatorului certificatul de casatorie.

Aparitia modificarii se refera la data de la care se aplica modificarea respectiva.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Un Actor Radulescu Mihai
 User Un Actor Radulescu Mihai
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Sep. 2012
Pe un forum am citit de alternativa asta cu modificarea fisei postului in virtutea unei mai bune organizari, solutia fiind oferita de un consultant.

Legat de restul, multumesc pentru sfat; probabil ca voi ajunge si acolo mai devreme sau mai tarziu. In prezent pot spune ca este praf in ochi pe langa arborele genealogic bazat pe pile, constituit la nivelul firmei; sanctionati pana la acest moment au fost acei muncitori care au gresit mai mult sau mai putin din vina lor, si nu cei care trebuiau, desi au trimis itm-ul si toate organele competente la usa firmei, iar amenzile au fost puse in carca alora mai mici, ca tot au ei roluri decizionale.

As mai avea o intrebare, anume: conform CM - (5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege."
Intr-un alt raspuns pe care l-am regasit aici pe forum, se mentioneaza ca o modificare se face in baza actului aditional, nu a unei decizii interne. Conform CM, se mentioneaza "in termen de 20 zile lucratoare de la data aparitiei modificarii", care asa cum inteleg, inseamna ca modificarea a avut loc probabil in baza unei comunicari scrise/decizii si ulterior facut act aditional? Am inteles bine? Sau la ce exact se refera aparitia modificarii, cine, cum si cui comunica aparitia modificarii pentru a fi intocmit actul aditional. De exemplu, lucrez la un spital, si am in organigrama: infirmiera, asistent medical, medic, medic sef, director. Daca vreau sa promovez asistentul pe post de medic, ii fac act aditional in ce baza? Il trec de capul meu pe post de medic?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Sep. 2012
Art. 17 Codul muncii republicat
(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
............
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
............
(4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Sep. 2012
Nu scrie nicaieri in Codul muncii ca angajatorul poate modifica unilateral fisa postului. Aceasta se modifica numai cu acordul salariatului, este vorba de modificarea atributiilor sale de lucru. Modificarea lor fara acordul salariatului inseamna impunerea lor de catre angajator si deci incalcarea dreptului la liberatea muncii prevazut in Constitutie si Codul muncii republicat. Angajatorul dvs recurge la un abuz, atributiile dvs sunt cele prevazute in fisa postului, iar altele noi pot fi introduse numai cu acordul dvs in fisa, in cazul in care intr-adevar acestea sunt diferite. Daca insa sunt aceleasi, crescand volumul dvs de munca, iar nu este in regula. Pentru ca intervine suprasolicitarea, caz in care va este pusa in pericol sanatatea, ca atare nu se respecta prevederile legale referitoare la sanatatea si securitatea salariatului in munca. Puteti face o sesizare catre ITM, pentru nerespectarea contractului si a fisei postului.

Alte intrebari despre Fisa postului

TOP RASPUNSURI 2024