ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

conditii de incetare a ajutorului de somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


care sunt conditiile concrete de incetare a platii pentru indemnizatia de somaj pentru o persoana care se angajeaza part time pentru 3 luni, 6 luni si are o indemnizatie in valoare de 1300 Ron . Din ce m am documentat am vazut ca se poate continua furnizarea ajutorului de somaj cu indeplinirea celor doua conditii , nu stiu cum se calculeaza acel coeficient social daca mai este de actualitate

Va multumesc




Daniel Pirlea
 User  Daniel Pirlea
a intrebat la 19 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Daniel Pirlea la 21 Mai. 2014
Recunosc ca nu am mai intalnit astfel de calcule pana acum, e drept. Fie ca isi doreste sau nu, perioada de somaj se va incheiat la un moment dat, trecerea va fi inevitabila. Succes!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniel Pirlea
 User Daniel Pirlea
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Mai. 2014
Da aveti dreptate , cred ca formularea data de mine a fost ..gresita ! Este o chestiune personala de urmarit ca salariul propus de angajator sa fie cel putin mai mare de 70 % din indemnizatia de somaj . Sunt ..calcule pe care un posibil angajat le face pentru a constata daca e in beneficiul lui sa faca trecerea de la statutul de somer la cel de angajat cel putin pe perioada in care poate beneficia de indemnizatie

Va multumesc !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Daniel Pirlea la 21 Mai. 2014
Nu este nicaieri prevazut ca angajatorul trebuie sa va acorde un salariu care sa acopere 70% din indemnziatia de somaj, interpretarea nu este corecta din acest punct de vedere. Salariul se stabileste in raport cu norma de lucru si salariul minim brut pe tara stabilit prin HG 871/2013.

Este corect ce v-au spus de la AJOFM, somajul se suspenda in timpul angajarii cat timp durata contractului nu depaseste 12 luni. Reluarea somjaului insa nu se face pe baza noilor date, ci un nou dosar pentru somaj se poate depune pe baza noilor date inregistrate in Revisal, daca va exista un stagiu minim de 12 luni reflectat de raportul de munca si declaratiile privind plata contributiei. Mult succes va doresc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniel Pirlea
 User Daniel Pirlea
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Mai. 2014
Va multumesc !

Imi este clar acum ca, data fiind valoarea indemnizatiei in discutie , propunerea financiara a angajatorului trebuie sa fie pe perioada determinata suficient de mare sa acopere macar 70 % din indemnizatia ramasa si perioada determinata sa acopere perioada de acordare a somajului .
Ce m a condus catre o eroare este faptul angajatii AJOFM sustineau ca pe perioada angajarii se suspenda si nu ca se anuleaza furnizarea indemnizatiei , urmand ca la o eventuala reluare sa se recalculeze indemnizatia dupa noile date inregistrate in Revisal .

O zi cat mai buna !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Mai. 2014
Inca o mentiune referitoare la tranzitia dintre joburi si acordarea celor 30%, ca sa fie lucrurile corecte si clare. Daca in perioada in care aveati dreptul la somaj inceteaza raportul de munca, daca incadrarea se face in 30 de zile la un alt angaajtor, cu norma intreaga, aveti dreptul la procentul din indemnizatie intr-o astfel de situatie.

ART. 73
(1) Persoanele prevazute la art. 72 beneficiaza de aceasta suma si in situatia in care, in perioada pentru care au dreptul la indemnizatia de somaj, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza, cu norma intreaga, in termen de 30 de zile, la un alt angajator.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Mai. 2014
In cazul incheierii unui contract pe o perioada de pana la 12 luni, in calitate de persoana fizica, indemnizatia de somaj se suspenda si nu primiti niciun coeficient social, nu exista o astfel de prevedere. Iar plata indemnizatiei de somaj o reluati dupa ce inceteaza contractul respectiv, in baza unei cereri depuse in 30 de zile de la incetare la AJOFM.

Plata somajului inceteaza fie daca perioada a expirat fie daca semnati contract pentru mai mult de 12 luni sau pe perioada determinata. Intr-o astfel de situatie puteti solicita acordarea a 30% din valoarea indemnizatiei de somaj pentru perioada ramasa din totalul celei stabilite de agentie pentru plata somajului. Conditia sunt sa nu fi avut contract cu acel angajator in ultimii 2 ani si sa realizati venituri in timpul acordarii ei, iar daca schimbati angajatorul pe parcursul platii celor 30%, pauza dintre contracte sa nu fie mai mare de 30 de zile. Legea prevede ca nu se acorda cei 30% nici in cazul in care se modifica durata contractului de munca incheiat initial pe o perioada mai mica de 12 luni intr-o durata mai mare.

Cumularea somajului cu veniturile profesionale este posibila numai daca acestea din urma sunt obtinute din derularea unor activiati autorizate legal (ca PFA, II, IF sau din profesii liberale), fara ca aceste venituri sa depaseasca 500 lei, valoarea indicatorului social de referinta.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024