ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Absente nemotivate dupa concediu medical


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
in lunii mari stiu care este procedura in cazul salariatilor care au absente nemotivate, nu mai e nevoie de cercetare prealabila, absentele nemotivate fiind o unealta la indemana angajatorului pentru suspendarea CIM. Cred ca e corect ceea ce afirm.
Speta: un salariat care in luna nov 2013 a avut CM trimis catre firma. In decembrie el sustine ca are in continuare medical, insa catre firma nu a trimis nicun act (in conditiile in care pana cel tarziu 5 ianuarie era obligat sa o faca ptr luna care s-a incheiat). Suntem in 16 ian, nu avem nici medicalul pe decembrie, nici nu a venit la munca in ianuarie.
Ieri, 15 ian, i-am trimis notificarea prin care redam situatia (desi o stia,categoric) si i-am cerut sa se prezinte la sediul firmei in 3 zile.
Pana ieri i s-au dat nenumarate telefoane,sms, email si a raspuns unui e-mail cum ca ar face el rost de medical si ni-l trimite...ceea ce e aberant!

Cum sa procedam dpdv inregistrare in Revisal? Luna dec + ian pana acum.
Decizia de desfacere CIM in cazul neprezentarii lui in cele 3 zile va fi cu 61/lit a? Mai trebuie sa ii dam preaviz?? Cu ce data mai exact pot inchide CIM?

Multumesc si va rog sa ma ajutati cu raspuns concret, pe zile. De citit legile le-am citit...dar tot e ceata.



Madalina Buza
 User  Madalina Buza
a intrebat la 16 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Ian. 2014
Absentele nemotivate nu sunt o unealta a angajatorului ci o fapta a salariatului care atreage suspendarea contractului de munca si a drepturilor salariale. Nu are nevoie de cercetare pentru a nu reprezinta o sanctiune disciplinara, iar in randul sanctiunilor de acest tip mentionate in codul muncii nu se mai numara de mult suspendarea CIM.

Pentru suspendarea contractului de munca intocmiti decizie de suspendare, perioada fiind operata in Revisal in 20 de zile lucratoare de la data suspendarii. Puteti ramane doar la pontarea orelor de absenta.

Desfacerea disciplinara a CIM se face dupa ce aveti dovada de primire a convocarii pentru cercetare, semnatura de primire a salariatului pentru acest document, iar in urma neprezentarii intocmiti decizia de sanctionare disciplinara.

Nu se acorda preaviz in astfel de situatii. CIM il puteti inchide cu ce data doriti, ulterioara celei in care ati primit confirmarea de primire a convocarii.

Legea nu este chiar asa de ambigua pe cat pare. Aveti insa grija la faptul ca decizia de sanctionare constand in concediere disciplinara produce efecte de la data semnarii ei de catre angajat, altfel nu.

Art. 252
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024