ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

drept la indemnizatie de maternitate dupa terminarea contractului?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua
Am lucrat in strainatate cu contract elvetian.Pe 21.11.2013 s-a incheiat contractul.Am semnat un nou contract pe 30.12.2013 cu data inceperii aprox.in martie 2014,cu acelasi angajator.
Am ramas insarcinata in ian-feb 2014.Voi naste in octombrie.
Am anuntat angajatorul de anularea contractului.Am intrat in somaj pt 6 luni,martie-august.
Am dreptul la concediu de maternitate si indemnizatia de maternitate chiar daca am lucrat in 2013?
Perioada intre contracte este considerata perioada asimilata(conform Ordonantei de Urgenta 2013).
Deci
venituri noiembrie 2013+perioada intre contracte(3 luni)+venituri somaj+indemnizatia de maternitate.............voi avea dreptul la CCC si indemnizatie crestere copil????
Daca nu obtin indemnizatia de maternitate ma sfatuiti sa ma angajez pt 2 luni ca sa pot avea venituri?

Iuliana Dumitrele
 User  Iuliana Dumitrele
a intrebat la 14 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catalina C
 User Catalina C
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Oct. 2014
Buna ziua! Nu inteleg un aspect.Se considera perioada asimilata perioada de 3 luni cuprinsa intre 2 contracte pe perioada determinata, daca e vorba de angajatori diferiti?
Articolul 82 din Codul Muncii stipuleaza ca:
"(5) Contractele individuale de muncă pe durată determinată ?ncheiate ?n termen de 3 luni de la ?ncetarea unui contract de muncă pe durată determinată sunt considerate contracte succesive şi nu pot avea o durată mai mare de 12 luni fiecare."
De ce aceasta perioada asimilata nu poate fi luata in considerare oricand pe parcursul celor 12 luni anterioare nasterii copilului? Si mai ales , luand in considerare faptul ca e o situatie speciala, de ce trebuie sa obtii venituri impozabile? De ce s-ar considera "luni goale, fara venituri" , daca se incadreaza ca perioada asimilata?Multumesc anticipat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iuliana Dumitrele
 User Iuliana Dumitrele
a raspuns userului Iuliana Dumitrele la 17 Mai. 2014
Buna ziua
Va multumesc pentru raspunsul D-voastra
Cred totusi ca nu se refere la momentul solicitarii drepturilor ci la perioadele asimilate(PERIOADE DIN TRECUT) ...."perioadele in care persoanele "s-au aflat"....
Eu ,aflandu-ma intre contracte,semnand un nou contract ,nu m-am reangajat, nu am depus nici cererea de somaj pt ca era o perioada prea scurta.Stiiam ca plec la munca.Stiiam ca o sa am un venit sigur.
Cred ca la aceasta situatie se refera legea.

Dar aceasta este opinia mea.Din pacate se poate ca si doamna de la AJPIS sa fi gresit
O zi buna!

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iuliana Dumitrele
 User Iuliana Dumitrele
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Mai. 2014
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele ?n care persoanele
" s-au aflat" ?n una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
......
j) se afla in perioada de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata si inceperea unui alt contract de munca pe durata determinata, asa cum este aceasta definita de Legea 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;

ACUM OARE CE SA MAI INTELEG?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Iuliana Dumitrele la 16 Mai. 2014
"Se afla" ar fi timpul prezent, deci in momentul solicitarii drepturilor ar trebui sa fiti in aceasta situatie. Personal nu sunt de acord cu raspunsul pe care l-ati primit pentru ca nu reiese din lege ca se iau in calcul si acest tip de perioade trecute.

Pentru relatiile de munca anterioare puteti obtine o adevrinta de la ANAF sau rugati angajatorul sa va evidentieze in fisa fiscala venitul lunar, net si brut, daca asa vi se solicita. La calculul indemnizatie va fi necesar sa se vada perioada lucrata. Cotizatiile nu sunt relevante, nu ele stau la baza calculului concediului pentru maternitaet.

Indemnizatia de maternitate se calculeaza pe baza veniturilor brute din cele 6 luni anterioare, luandu-se in calcul si indemnizatia de somaj. Ea intra si in calculul indemnizatiei pentru crestere copil.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iuliana Dumitrele
 User Iuliana Dumitrele
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Mai. 2014

Buna seara
Ma gandesc ca poate nu am dat detalii corecte in legatura cu situatia mea
Acum sunt in somaJ.Dosarul l-am depus la jumatatea lui martie.Am primit si bani pt luna martie.Voi fi 6 luni in somaj.
M-am interesat si la AJPS Constanta in legatura cu perioada dintre contracte(cea de 3 luni:DEC/IAN/FEB...si deoarece au fost 2 contracte pe perioade determinate,la acelasi angajator,si verificand aceasta ordonanta actualizata in 2013,doamna de acolo mi-a spus ca se va lua in considerare si aceasta perioada fara venituri(speciala).
Eu terminasem contractul pe 21.11.2013 si am semnat un nou contract in dec,pt 2014, cu data inceperii in martie.Am ramas gravida si am anuntat angajatorul de anularea contractului.Dar eu m-am aflat in acea perioada dintre contracte.
Eu nu m-am reangajat in tara,semnand un contract deja ,si asteptand sa plec la munca.Presupun ca la aceasta situatie se refera si legea

"j) se află ?n perioada de 3 luni de la ?ncetarea unui contract de muncă pe durată determinată şi ?nceperea unui alt contract de muncă pe durată determinată, aşa cum este aceasta definită de Legea nr. 53/2003 ? Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;"

Pentru indemnizatia de maternitate mi s-a cerut fisa fiscala de la angajator cu cotizatiile
mele. Am obtinut un certificat de salariu pe anul 2013(am lucrat FEB-NOI) unde apar cotizatiile, dar pe total/nu pe fiecare luna.
Mai am o intrebare
Daca sunt in somaj ,acea indemnizatie de maternitate se calculeaza pe baza somajului?
Va multumesc si scuzati daca am omis ceva prima oara




Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Mai. 2014
La concediul de maternitate pentru sarcina si lauzie nu aveti dreptul decat daca sunteti in somaj indemnizatia si aveti minim o luna de somaj sau lucrata in cele 12 luni anterioare, ca sa vi se poata acorda acest drept pentru ca nu figurati ca asigurat pentru concedii si indemnizatii medicale, nefiind calculata si virata contributia de 0,85% asa cum prevede OUG 158/2005 si nu aveti nici perioade asimilate stagiului pe care sa se poate baza acordara acestui drept.

Insa la concediu pentru crestere copil ar trebui sa aveti dreptul daca in cele 12 luni anterioare datei nasterii aveti venituri realizate, inclusiv somajul pe baza documentelor care sa faca dovada veniturilor realizate in tarile respective.

Cele 3 luni nu se iau in considerare pentru acordarea concediului crestere copil, in niciun caz. Nu sunt acoperite cu niciun venit, nici somaj, nici loc de munca, deci nu pot intra in calcul, sunt luni goale. Ceea ce ar insemna ca este posibil ca la data nasterii sa nu aveti cele 12 luni cerute de OUG 111/2010.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
alexei delimart adriana iancu George Andreescu Ioana Popa G Stancu Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024