ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Un tatic, fost salariat pana in luna in care s-a nascut copilul poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului daca a avut contract de munca o perioada de cel putin 12 luni, anterior nasterii copilului.
Cu stima ,
Anescu

Maria Anescu
 User  Maria Anescu
a intrebat la 06 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Feb. 2014
Daca ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a CIC si indemnizatiei, atunci se va aplica prevederea cuprinsa la art. 11 din OUG 111/2010, si anume: unul dintre parinti are obligatia de a efectua minim o luna din durata concediului solicitata de celalalt, dreptul fiind netransferabil de la un parinte la altul. In cazul in care nu fac uz de aceasta prevedere, se va retine valoarea indemnizatiei aferenta unei luni de concediu crestere copil.

Art. 11
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc ?ncep?nd cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate ?n situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), ?ncep?nd cu această dată, ?n situaţia ?n care ambele persoane din familia respectivă ?ndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) ?n situaţia ?n care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care ?i revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu ?n locul acesteia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Feb. 2014
Cat timp a realizat venituri profesionale impozabie, sau din activiati agricole impozitate cu 16%, in cele 12 luni antarioare datei nasterii copilului atunci da, poate beneficia de aceste drepturi. Daca mama indeplineste conditiile de acordare a concediului de maternitate, atunci el va putea opta pentru aceste drepturi numai dupa ce mama parcurge concediul de lauzie de minim 42 de zile asa cum prevad OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile medicale si OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024