ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Acordare noi raspunderi pe functie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara!
Intr-o anexa a CIM se specifica: " Angajatorul poate schimba felul activitatii, cu conditia respectarii prevederilor legale". Intrebarea este: poate el atribui sarcini suplimentare, ce implica cunoasterea activitatii altor angajati cu scopul supervizarii acestora, fara o modificare a functiei, respectiv a fisei postului? Ideea e ca se doreste cresterea responsabilitatilor, lucru ce implica cunoasterea activitatii colegilor, fara o reincadrare in functie si renegociere drepturi salariale. (Mentionez ca in fisa postului pe care am semnat-o nu se specifica indatorirea de a-mi superviza si ajuta colegii.) Este acest lucru legal? Va multumesc anticipat!

Adaugata in: Legislatia muncii
Nanu Celia
 User  Nanu Celia
a intrebat la 18 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

10 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Cristina Florea la 27 Apr. 2014
Stimata doamna,
Va adresez doar aceste cuvinte
Maretia se dovedeste prin iertare; virtutea se dovedeste prin daruire.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Cristina Florea
 User Cristina Florea
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Apr. 2014
Buna ziua,
va rog sa-mi permiteti sa-mi spun parerea cu privire la raspunsurile si ajutorul pe care il primim din partea dvs. Sunt abonata de apx 2-3ani la aceasta revista de specialitate, si citesc majoritatea studiilor de caz pe care le dezbateti. Dna Georgeta Ganea, nu va cunosc, cu tot respectul va spun insa, ca cititor constat ca la fiecare raspuns pe care il dati, incercati cu tot dinadinsul sa o contrariati pe dna Ioana Popa. Pentru mine dvs nu sunteti un sprijin, ba dimpotriva, pierd timp ca sa va citesc raspunsurile lipsite de profesionalism.
Dvs dati raspunsuri dupa cum credeti ca "ar fi bine", nu dupa cum e si legal.
Cu tot respectul, renuntati sa ne mai faceti partasi la "problemele" pe care le aveti sau nu cu dna Popa.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Apr. 2014
Constat ca se retrag raspunsuri date de mine care in opinia mea sunt clarificatoare.As dori un motiv pentru care se retrag aceste raspunsuri chiar daca ma plasez pe o alta pozitie decat cea sustinuta de doamna Popa I.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 24 Apr. 2014
Dreptul angajatorului de a stabili atributiile postului se naste anterior incheierii raportului de munca, fisa postului se intocmeste la angajare si nu se modifica dupa bunul plac al angajatorului, niciodata unilateral. Ca ii spuneti dvs instiintare sau ca acceptati ca se incheie un act adoitional, oricum ati intoarce-o undeva este vorba de acordul angajatului asupra celor modificari. Ele nu pot fi impuse de angajator, incercati sa aveti o perspectiva mai larga asupra lucrurilor, va va ajuta.

Modelul de fisa de post este util atunci cand se incheie ea la angajare sau dupa modificarea functiei, nu vad rostul discutiei aici.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Apr. 2014
Corect daca se modifica functia prin act aditional avand la baza si art 41 din codul muncii implicit se va inainta salariatului fisa postului corespunzatoare noii incadrari .Salariatul doar ia la cunostinta de noile atributii .In plus dvs de mai multe ori la solicitarea userilor ati dat modele de fise post pentru anumite functii nicidecum pentru persoane care sa le ocupe.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Apr. 2014
Art. 40 din codul muncii republicat
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 21 Apr. 2014
Art. 17
(3) ...................
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
............
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 21 Apr. 2014
Fisa postului se modifica numai prin act aditional, am mai purtat aceasta discutie, in niciun caz nu se modifica unilateral pentru ca nu este legal. Nu exista o lege care sa permita acest lucru asa cum prevede Codul muncii republicat. Daca in fisa postului nu exista acea mentiunie de tipul "alte atributii specifice postului" nu au ce cauta atributii noi fara acordul salariatului. Nu se face modificarea prin aducelre la cunostinta, nu exista aceasta posibilitate prevazuta in Codul muncii. Daca o gasiti, va rog sa o indicati.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [3]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 21 Apr. 2014
Angajatorul poate completa eventual fisa postului dar cu atributii strict legate de postul ocupat.Nefiind post de conducere nu se pot atribui sarcini si responsabilitati corespunzatoare unui astfel de post.Refuzati sa luati la cunostinta asemenea atributii care nu sunt specifice postului ocupat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Apr. 2014
Nu se poate modifica fisa postului unilateral, cat timp nu exista o lege care sa impuna acest lucru. Modificarea se face numai prin act aditional, la fel si adugarea unor noi atributii. Nu este legal nici sa vi se impuna derularea unor activitati care nu sunt specifice postului respectiv, cat timp nu exista mentionata in fisa postului solicitarea derularii altor activiati in raport cu postul ocupat si cat timp postul oricum nu implica supervizare. Nu vi se poate impune derularea unor activiatati care aprtin altor posturi. Sesizati ITM daca lucrurile se mentine pe acelasi fagas in continuare.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024