ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Anexarea la CCM a girlei cu salariile din unitate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara.

Este acum obligatoriu ca in contractul colectiv de munca sa mentionez ceva despre solutionarea conflictelor de munca si sa anexez la ccm o grila cu salariile din unitate ?

Elena Tanase
 User  Elena Tanase
a intrebat la 29 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 31 Oct. 2013
Nu este nicaieri prevazuta aceasta obligatie, va rog sa nu dezinformati utilizatorii. Grila de salarizare interna poate face obiectul unui document separat, daca se doreste acest lucru. Dar in niciun caz legea nu prevede obligatia includerii unei astfel de clauze in CCM. Cel mult pot fi trecuti coeficienti de salarizare, daca exista, dar nu este obligatorie includerea grilei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 31 Oct. 2013
Sigur, drepturile salariale se negociaza in CCM si grila de salarii face parte integranta din acesta chiar daca este prezentata in anexa..Este un capitol important care permite o salarizare echitabila in cadrul colectivului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Oct. 2013
Nu exista o lege care sa impuna ce clauze se includ in CCM. Modalitatea de solutionare a conflictelor de munca este stabilita prin Legea dialogului social, iar grila de salarizare poate fi un document separat, nu exista impuneri in acest sens.

La intocmirea CCM si formularea clauzelor lui se tine cont de urmatoarele prevederi:

Legea nr. 62/2011 - Legea dialogului social:
ART. 132
(1) Clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi şi obligaţii numai ?n limitele şi ?n condiţiile prevazute de lege.
(2) La ?ncheierea contractelor colective de munca, prevederile legale referitoare la drepturile angajaţilor au un caracter minimal.
(3) Contractele colective de munca nu pot conţine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil ?ncheiat la nivel superior.
(4) Contractele individuale de munca nu pot conţine clauze care sa stabileasca drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca aplicabile.

ART. 142
(1) Clauzele cuprinse ?n contractele colective de munca care sunt negociate cu ?ncalcarea prevederilor art. 132 sunt lovite de nulitate.
(2) Nulitatea clauzelor contractuale se constata de catre instanţele judecatoreşti competente, la cererea parţii interesate, fie pe cale de acţiune, fie pe cale de excepţie.
(3) ?n cazul constatarii nulitaţii unor clauze de catre instanţa judecatoreasca, parţile pot conveni renegocierea acestora.
(4) P?na la renegocierea clauzelor a caror nulitate a fost constatata, acestea sunt ?nlocuite cu prevederile mai favorabile angajaţilor, cuprinse ?n lege sau ?n contractul colectiv de munca aplicabil ?ncheiat la nivelul superior, dupa caz.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024