ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Avem dreptul sa primim prima de vacanta dupa publicarea in MO a Legii nr.94/2014


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
In momentul de fata sunt agajata a unei societati comerciale cu actionar majoritar de stat. Pana anul acesta, toti angajatii societatii beneficiau, conform Contractului Colectiv de Munca si a legislatiei muncii, de prima de vacanta in valoare de 75% din salariu, pe care o primeau anterior plecarii in concediu. In luna iulie a intrat in vigoare Legea nr. 94/2014 care prevede faptul ca nu se mai acorda prime, ci doar vouchere de vacanta. OG nr. 8/2014, publicata in MO in luna august a.c. prevede ca voucherele de vacanta se emit doar on-line si numai de la 1 ianuarie 2015, pana atunci urmand sa se foloseasca tichetele de vacanta (asta in cazul celor care primeau tichete de vacanta si nu prime). Despre primele de vacanta nu se specifica nimic, drept pentru care conducerea societatii a decis sa nu ne mai ofere primele celor care am intrat in CO dupa intrarea in vigoare a Legii 94.
Mentionez ca pana la acest moment nu au fost publicate normele metodologice de aplicare a legii nr. 94/2014, astfel ca situatia e neclara.De asemenea, CCM-ul nu a fost modificat, iar in Bugetul de Venituri si Cheltuieli apar tot primele, nu vouchere.
Intrebarea mea este urmatoarea: ne-a fost incalcat un drept prin neacordarea primei, atata timp cat acordarea voucherelor este imposibila din cauza faptului ca acestea se emit abia de anul urmator?
Consider ca a fost creata o situatie discriminatorie, atata timp cat alti colegi au primit prima de vacanta, acestia plecand in concediu anterior publicarii legii, iar noi restul nu primim nici vouchere, nici prima.

In asteptarea raspunsului dvs,
Va salut cu stima!

Raluca Pop
 User  Raluca Pop
a intrebat la 24 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Raluca Pop
 User Raluca Pop
a raspuns userului adriana iancu la 29 Sep. 2014
Va multumesc pentru raspuns!

Sa inteleg, deci, ca aceasta lege nr. 94 se aplica doar societatilor care beneficiau inainte de tichete de vacanta? Va intreb pentru ca aceasta lege modifica art. 1 al OUG nr. 8/2009, la alin. (9):
"Angajatul care beneficiaza de vouchere de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal sau de bilete de 3 odihna, acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare."

Adica societatea noastra poate oferi in continuare prime de vacanta, atat anul acesta, pentru angajatii care nu au beneficiat de acestea, cat si in anii ce urmeaza?

Daca nu, vreau sa va intreb daca prevederile CCM au intaietate fata de prevederile unui act normativ in vigoare?

Va multumesc anticipat!!!!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 24 Sep. 2014
Legea nr. 94/2014 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanţă, publicată ?n Monitorul Oficial, Partea I, nr. 496 din 03.07.2014
Art. I.
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8 din 18 februarie 2009 privind acordarea tichetelor de vacanţă, publicată ?n Monitorul Oficial al Rom?niei, Partea I, nr. 110 din 24 februarie 2009, cu următoarele modificări şi completări:
1. Titlul ordonanţei de urgenţă se modifică şi va avea următorul cuprins:
?Ordonanţa de urgenţă nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă?
Dupa cum se observa este vorba de inlocuirea tichetelor de vacanta cu voucherele de vacanta.
Legea dialogului social nr.62/2011, Titlul VII,Negocierile colective de muncă:
Art.133 indice (1) stipulează că:
?Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a)pentru toţi angajaţii din unitate, ?n cazul contractelor colective de muncă ?ncheiate la acest nivel;..."
Prin urmare, CCM este negociat , in mod obligatoriu,pentru toti angajatii. CCM este legea partilor si, in consecinta , respectarea tuturor prevederilor acestuia sunt bligatorii pentru toti angajatii.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024