ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Care sporuri se iau in calcul in cazul angajatilor care lucreaza in ture?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In cazul angajatilor care lucreaza (in mod permanent) in ture(12/24 si 12/48) daca la orele lucrate in zilele de sambata si duminica se adauga un spor de 85% pentru orele lucrate ,acesta este considerat spor de weekend sau mai trebuie prevazut un spor la salariul de baza? Daca acesti angajati presteaza ore suplimentare (platite in mod normal cu un spor de 75%) acestea trebuie platite cu 100%(sau 85% in cazul acesta)avand in vedere ca nu se poate stabili in ce zile a efectuat orele suplimentare ?La calculul indemnizatiei de concediu trebuie luate in calcul si veniturile realizate din sporul de noapte si cel de weekend(reamintesc acestia lucreaza permanent in ture fapt specificat si in CIM, dar fara a se nominaliza aceste sporuri) ? Va multumesc !

Sebastian Manea
 User  Sebastian Manea
a intrebat la 03 Nov. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului sebastian manea la 20 Nov. 2016
Salariatii care lucreaza in zilele de repaus saptamanal, beneficiaza de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. Prevederea din Codul Muncii nu indica un cuantum minim al sporului.
Codul Muncii, Art. 137, alin (3) - salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Asadar, este spor, dar indiferent de cuantulmul acestuia, munca prestata in zilele de repaus saptamanal, se compenseaza si cu alte 48 de ore consecutive din saptamana drept repaus saptamanal.
La calculul indemnizatiei de concediu de odihna, se iau in calcul sporurile cu caracter permanent.
Sporurile cu caracter permanent sunt cele prevazute in CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sebastian Manea
 User Sebastian Manea
a raspuns userului adriana iancu la 11 Nov. 2016
Deci am specificat orele lucrate sambata si duminica sunt platite cu un spor de 85% ,este considerat spor (asa cum prevede Codul muncii)?Si nu mi-ati raspuns la calculul indemnizatiei de concediu,se calculeaza sporul de noapte si cel ptr.orele de sfarsit de saptamana ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 07 Nov. 2016
Programul de lucru al salariatilor care presteaza activitate in ture se stabileste astfel incat durata muncii sa nu depaseasca 40 de ore pe saptamana, salariatii sa beneficieze de doua zile de repaus saptamanal (acest lucru trebuie evidentiat in pontaj) , precum si de perioade de repaus de 24 de ore atunci cand ziua de lucru este de 12 ore.
Trebuie sa distingem intre munca suplimentara (reglementata de art. 120-123 din Codul muncii) si munca efectuata in repausul saptamanal (reglementat de art. 137 din Codul Muncii).
Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara, potrivit Codului muncii.
Potrivit art. 122 din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 123 stabileste ca, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. 1 in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Repausul saptamanal se acorda saptamanal, iar daca angajatorul nu acorda repausul in zilele de sambata si duminica salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca (art. 137 alin. 3 din Codul muncii).
Prin urmare, pentru salariatii al caror repaus saptamanal nu este respectat in zilele de sambata si duminica se va putea stabili in regulamentul intern procedura de acordare a repausului saptamanal si in contractul individual de munca sporul de care beneficiaza salariatii.


Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024