ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

ce se intampla cand contractul de munca expira inainte de nastere cu doua luni?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am o mare dilema, sunt gravida in 29 saptamani (6 luni si o saptamana) si am anuntat angajatorul, legal, in scris , atunci cand mi-a fost confirmata sarcina. Am contract de munca pe perioada determinata din anul 2011, fiind reannoit din an in an, pana in prezent. Eu am dreptul sa intru in concediu prenatal din data de 20.09.2014, conform ultimei vizite la medicul specialist,respectiv medicul de familie, iar contractul de munca expira cu data de 01.10.2014. Mentionez ca nici concediul de odihna din acest an nu l-am luat. Cum este indicat cel mai bine din punct de vedere al protejarii financiare si sociale al femeii gravide sa-mi iau acest concediu prenatal ,cine il plateste, ce acte trebuiesc depuse si unde, din ce suma se calculeaza cei 85%(salariu,sau somaj)? Va multumesc si astept cat mai curand un raspuns!

Stefana Sterparu
 User  Stefana Sterparu
a intrebat la 10 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului stefana sterparu la 15 Sep. 2014
Puteti sa il luati inainte de expirarea CIM, cat timp aveti dreptul la ei, nu aveti motive sa il decalati in situatia de fata. Angajatorul v-a recomandat astfel pentru ca il scuteste pe el de plata primelor zile de medical pana la incetarea CIM, chiar daca indemnizatia este suporatata de FNUASS, si de depunerea docmentelor. Daca intrati in medical dupa expirare, va trebui sa umblati dvs in acest scop. Dvs depuneti certificatele de concediu medical dupa incetarea CIM nu in timpul derularii lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Stefana Sterparu
 User Stefana Sterparu
a raspuns userului adriana iancu la 11 Sep. 2014
In cazul in care imi iau concediul prenatal inainte de expirarea contractului, cine depune actele( cererea tip, certificatul medical si dscizia de incetare a CIM) la CAS? Eu sau angajatorul? Plata zilelor de concediu de odihna se face pana la incetarea CIM? Trebuie sa fac o cerere in acest sens?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Stefana Sterparu
 User Stefana Sterparu
a raspuns userului adriana iancu la 11 Sep. 2014
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra! Va rog sa-mi mai raspundeti la o intrebare: Concediul prenatal e mai bine sa-l iau pana expira contractul sau dupa ce expira? Mentionez ca angajatorul mi-a recomandat sa-l iau dupa ce imi expira contractul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 10 Sep. 2014
Revin cu o completare.
Baza de calcul este media veniturilor pe ultimile 6 luni. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 10 Sep. 2014
In conformitate cu art. 56 alin. (1) lit. i) din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata, contractul individual de munca inceteaza de drept la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata.
Potrivit art. 23 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. Pana la data de 01.10.2014 plata indemnizatiei va fi facuta de angajator, dupa aceea de casa de sanatate, prezentand casei de sanatate o cerere tip insotita de certificatul de concediu medical pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul la care adaugati si decizia angajatorului de incetare de drept a contractului individual de munca incheiat pe durata determinata la expirarea termenului.Concediul de odihna puteti sa-l efectuati pana la incetarea contractului,sau zilele ramase neefectuate vor fi compensate in bani data incetarii CIM.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024