ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Certificat de handicap cu grad accentuat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Un salariat a obtinut un certificat de handicap cu grad accentuat, il pot da afara pentru ca el nu isi mai poate indeplini atributiile in mod corespunzator. Prespun ca am nevoie de o hartie de la medicul de medicina muncii precum ca activitatea prestata de el este daunatoare pentru sanatatea sa.

Elena Tanase
 User  Elena Tanase
a intrebat la 07 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Apr. 2014
Daca il concediati pe motivul incadrarii lui in grad de handicap riscati sa fiti acuzata de masuri discriminatorii, si pe buna dreptate. Nu aveti temei legal pentru acest lucru.

In situatia in care apare un aviz medical sau decizie medicala emisa de organele abilitate, chiar si medicul de medicina muncii, din care sa rezulte ca nu mai este apt medical pentru indeplinirea atributiilor sau functia este mult prea riscanta pentru sanatatea lui, atunci se poate dispune concedierea lui pe acest temei. Insa conform Codului muncii, daca la nivelul unitatii exista pozitii vacante pe care le-ar putea ocupa, i se vor pune in vedere aceste variante, iar in caz contrar se solicita ajutorul ITM pentru reincadrarea lui in campul muncii.

Pentru concedierea pe motivul inaptitudinii medicale se acorda preavzul minim de 20 de zile lucratoare asa cum prevede Codul muncii republicat. Chiar daca angajatul nu se poate prezenta la lucru in acest timp si eventual ii mentionati acest lucru printr-un acord scris semnat de ambele parti, preavizul ramane in continuare obligatoriu si va trebui tratat ca atere.

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit.
c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) , precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.
(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
Gratiela Petrescu adriana iancu George Andreescu G Stancu violeta Georgescu Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024