ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu maternitate si crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am cateva nelamuriri si nu stiu unde anume pot afla cu siguranta care este raspunsul adevarat pentru ca am gasit mai multe variante in contradictoriu pe internet.

Exista un minim de luni lucrate pe care angajata trebuie sa-l aiba la ultimul loc de munca? Adica daca are contract facut cu 4 luni inainte de a naste, nu poate beneficia de indemnizatia de crestere copil? (asta in cazul in care a lucrat continuu in ultimii 3 ani, doar ca la alta companie si deci nu exista nici o luna pauza in ultimele 12 luni).

Ce anume si cat plateste angajatorul in perioada de concediu de maternitate si de crestere copil? (daca ajuta, pentru un salariu de 750 ron). Angajatorul sau statul plateste concediul de crestere copil?

Va multumesc!

Adaugata in: Legislatia muncii
Natalia Lia
 User  Natalia Lia
a intrebat la 16 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Natalia Lia
 User Natalia Lia
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Apr. 2013
Va multumesc mult pentru lamuriri! Nu puteam primi raspunsurile mai clare si "consolidate"! :)

O zi buna va doresc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Apr. 2013
Nu este obligatoriu ca cele 12 luni sa fie realizate la acelasi angajator, ele pot fi realizate si la angajatori diferiti. Cat timp exista continuitate este in regula. Legea nu prevede obligativitatea existentei unui singur contract in ultimele 12 luni anterioare nasterii pentru a beneficia de aceste drepturi.

Pe perioada concediului de maternitate angajatorul plateste o indemnizatie medicala care reprezinta 85% din media veniturilor brute ealizate in ultimele 6 luni anterioare celei in care se acorda concediul medical. Indemnizatia este suporatata integral din Fondul National de Asigurari de Sanatate, nu se impoziteaza si se retine doar contributia individuala pentru pensii reprezentand 10,5% x 35% x 2223 = 82 lei, unde 2223 reprezinta salariul mediu brut pe tara utilizat la fundamentarea bugetului de stat pentru pensii.

Indemnizatia pentru concediul crestere copil este platita de stat si nu de angajator. Angajatorul nu plateste nimic pe durata concediului crestere copil.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024