ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contractul Colectiv de munca, obligatoriu?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


La societatea Bingo Star SRL în pofida faptului că ponderea în numărul de salariaţi o constitue salariaţii cu program redus şi care sunt în fapt angajaţi cu contract de muncă de diferiţi angajatori cu program normal de muncă aferent unui contact individual de muncă de bază - functia de baza - , fiind risipiti in locaţii diferite /localitati diferite/ aparinând mai multor societăţi comerciale, inspectorii ITM-HR solicita incheierea Contractului Colectiv de Munca, desi acesta odata intocmit nu va fi decit o formalitate aberanta si absurda, deoarece in cazul dat nu poate fi vorba de un colectiv de munca cu interese convergente.

Structura contractelor individuale de muncă active a salariaţilor, conform raportării D112/201502, pentru luna Februarie 2015 este:
- CIM salariaţi cu regim normal de muncă 6 functie de baza
- CIM salariaţi cu program redus de muncă
o ? regim normal 4 ore/zi 1 functie de baza
o 2 ore/zi; 8 ore/săptămână 63 in afara functiei de baza
Oare Legea trebuie aplicata numai in text ori si in spirit.
Deocamdata sunt reglemetari care se doresc a fi respectate numai in text ?ad-literam?, astfel justificanduse aplicarea de amenzi.
In cunostinta mea persista idea ca Legea este un ghid si un ajutor in derularea activitatilor umane, nu doar texte.


In aplicarea art.129 Legea 62/2011(r) cu completările şi modificările ulterioare, s-au antamat procedurile de negociere colectivă, Astfel, s-au demarat procedurile prevăzute la art.130 Legea 62/2011 şi a avut loc prima şedinţă de negociere fiind nominalizată echipa de negociere, şi desemnat reprezentantul salariaţilor pentru derularea procedurilor de negociere, s-a întocmit proiectul Contractului Colectiv.
Drept dovadă depunem copia P.V. a primei şedinţe.


Mircea Scalat
 User  Mircea Scalat
a intrebat la 19 Mai. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mircea Scalat la 10 Iun. 2015
Nu imi dau seama ce explicatie cautati de fapt, despre ce este vorba in problema intampinata. Vi s-a explicat ca CCM este obligatoriu acolo unde numarul salariatilor depaseste 21.

Ce legatura are legea 22/2011 cu problema prezentat? Poate totusi va referiti la legea dialogului social - 62/2011 si nu alta lege.

Daca salariatii au cumul de functii, nu vad problema. Au acest drept prin lege. Ei pot si incadrati si prin agent de munca temporara, ceea ce inseamna ca vor lucra pentru o unitate dar vor fi platiti de cea care i-a incadrat.

Dvs sunteti de parere ca explicati clar, noi suntem de parere ca nu prea, din pacate aveti un mod de exprimare greoi si greu de descifrat. Nu stiu de unde ati luat denumirile de CIM-PR si CIM-PN, trebuie sa deducem noi ce inseamna pentru ca in lege nu exista.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mircea Scalat
 User Mircea Scalat
a raspuns userului adriana iancu la 28 Mai. 2015
Stimabili experti, am descris chestiunea pe larg! ÃŽnsă se pare că nu se văd copacii din cauza pădurii. Adică, salariaţii cu CIM-PR (2ore/zi, dar nu mai mult de 8 oer/săptămână) sunt salariati cu CIM-PN al altor angajatori. ÃŽn fapt acesti angajati cu CIM-PR efectuează activităţi adiacente locului de muncă pentru un alt angajator în acelaşi timp de muncă, nu efectuează 8 2 ore, ci numai 8 ore. Specificul organizării activităţii locurilor de noroc-slotmachine impune acest aranjamnet. Aceste 2 ore sunt plătite de un alt angajtor pentru un acelaşi timp de muncă, adică barman 8 ore supraveghetor de locuri 2 ore = timp lucrat 8 ore. In atare situaţie persoanele cu CIM-PR nu constituie un colectiv de muncă, deoarece activitatea desfăşurată este intrinsec legată de activitatea de barman angajat cu CIM-PN de un alt angajator decât organizaotorul jocurilor de noroc. Astfel că, aplicarea L 22/2011 şi încheirea unui CCM devine o formă fără fond.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Aelenei Ana la 27 Mai. 2015
Negocierea nu poate fi prelungita la nesfarsit, deci pana la urma va trebui si incheiat. Altfel autoritatile se vor autosesiza la un control si vor putea dispune finalizarea negocierii si incheirea CCM. Negocierea se face in scopul incheierii CCM, nu doar de dragul negocierii in sine, fara niciun rezultat. Este o scapare a legii intr-adevar, ca nu precizeaza in clar acest lucru, dar acesta este scopul. CCM se incheie numai prin negociere, de aceea apare mentionata aceasta obligatie.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Aelenei Ana
 User Aelenei Ana
a raspuns la intrebare la 24 Mai. 2015
Legea nr 62/2011 privind dialogul social prevede la art. 129 alin. (1) ca este obligatorie NEGOCIEREA contractului colectiv de munca, NU INCHEIEREA ACESTUIA.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mircea SCALAT la 22 Mai. 2015
Iar continutul CCM nu este unul reglementat, altfel nu ar mai face actul negocierii intre angajator si sindicat / reprezentantii salariatilor. Prevederile din CCM trebuie sa respecte legile in vigoare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mircea SCALAT la 22 Mai. 2015
Asa cum v-a expus deja si dna Iancu, negocierea CCM este obligatorie acolo unde sunt peste 21 de salariati. Indiferent daca il considerati sau nu potrivit.

Unde nu se respecta drepturile si obligatiile partilor se merge in instanta de judecata si se solcita interventia ITM pentru sanctiuni contraventionale si aplicarea corecta a Codului muncii. Daca problema ramane nerezolvata dupa controlul inspectorilor, solutia ramane instanta.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Mircea Scalat
 User Mircea Scalat
a raspuns userului adriana iancu la 21 Mai. 2015
Citatul din lege e OK! Intrebarea viza oportunitatea si eficienta unui C.C. in speta data! Si pe linga aceasta care este fondul de reglementat, ca de forma ..... Atrageam de altfel atentia asupra unor aberatii in reglemnatarile elaborate de harnicul si competentul nostru legislativ, care de multe ori nu vede padurea din cauza copacilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 20 Mai. 2015
Legea nr 62/2011 privind dialogul social prevede la art. 129 alin. (1) ca, negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia in care aceasta are mai putin de 21 de salariati, prevederile fiind preluate si de Codul Muncii la art. 229 alin. (2). Prin urmare negocierea este obligatorie in cazul unitatilor cu cel putin 21 de angajati si facultativa in cazul unitatilor avand cel mult 20 de salariati, precum si in cadrul grupurilor de unitati si al sectoarelor de activitate.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024