ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum pontez un salariat care lucreaza 4 h dar are pe contract trecut 8h?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

La un hotel, avand in vedere ca in perioada de sezon rece, nu este multa activitate, uni salariatii lucreaza intr-o zi 4 h, alta zi, 8 h, alta zi, 2 h, cum ii trec in pontaj, avand in vedere ca in contractul de munca sunt trecuti cu 8 h? Daca ar trebui sa ii fac un act aditional cum il fac?

Elena Tanase
 User  Elena Tanase
a intrebat la 11 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

10 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului elena tanase la 12 Feb. 2014
Aplicati una din variantele pe care vi le-am sugerat. Chiar daca el nu sta 8 ore la lucru de exemplu, pentru ca asa decideti dvs atunci, conform contractului de munca incheiat aveti obligatia de a-i plati pentru un program de 8 ore, si nu pentru un program redus fara nicio forma legala in aceasta directie. Fie mergeti pe varianta reducerii temporare a activiatii asa cum v-am sugerat, fie pe varianta efectuarii in avans a orelor suplimentare astfel incat sa ii puteti acoperi timpul de lucru din perioada verii. Altfel nu sunteti in legalitate. Nu puteti avea doua norme de lucru in acelasi contract, una de 8 ore si una de 4 ore.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Tanase
 User Elena Tanase
a raspuns userului georgeta ganea la 12 Feb. 2014
Da, am negociat un program de 8 h, pentru ca exista unele perioade in care in mod continuu desfasoara un program normal de 8 h, cum este de exemplu perioada verii. Dar iarna sunt zile in care exista activitate si zile in care nu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 12 Feb. 2014
Un contract de munca este un angajament al partilor care trebuie respectat de parti in conditiile prevazute de codul muncii. Doamna POPA I v-a dat masurile legale pe care sa le luati pentru situatia in care va aflatti de reducere a activitatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului elena tanase la 12 Feb. 2014
Ati negociat cu salariatii un program de 8 ore.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Tanase
 User Elena Tanase
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Feb. 2014
Buna ziua,

Imi puteti da o baza legala care prevede faptul ca eu ca angajator am obligatia sa il tin 8 h la munca, in conditiile in care eu intr-o zi am de lucru iar in alta nu am, pe o perioada de 3,4 luni...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Tanase
 User Elena Tanase
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Feb. 2014
Multumesc frumos pentru raspuns!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului elena tanase la 11 Feb. 2014
Daca este decizie atunci masura este unilaterala si salariatul doar semneaza pentru primirea ei si luarea la cunostinta a continutului acestui document. Mergeti pe varianta reducerii activiatii sau, in viitor, a efectuarii orelor suplimentare in avans. Daca faceti un astfel de pontaj, chiar si cu acordul salariatului, ajungeti sa nu respectati nivelul salariului negociat in contractul de munca si nu prea este in regula. Presonal nu va recomand o astfel de masura ca cea sugerata de dvs. ca sa nu aveti probleme, pentru ca legea nu permite acest lucru. Singura cale prin care puteti modifica norma este cu acordul salariatului, iar acesta se obtine prin semnarea unui act aditional.

Interdictia de efectuare a muncii suplimentare pentru contractul cu timp partial functioneaza daca apare trecuta in CIM, asa cum prevede Codul. In caz contrar se considera contract cu norma intreaga si trebuie tratat ca atare, ajungeti cam tot acolo.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Tanase
 User Elena Tanase
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Feb. 2014
Multumesc frumos pentru raspuns,

Dar daca am o decizie interna in care mentionez ca pe perioada sezonului rece, pe parcursul a 4 luni, anumiti angajati vor fi pontati in functie de rezervarile, cazarile existente, decizie care este luata la cunostiinta de salariatii, sub semnatura.
Pot in aceste conditii sa ii las contractul de munca pe 8h si sa il pontez in functie de orele lucreaza?
Daca ii fac act aditional cu norma partiala, eu stiu ca codul muncii prevede ca nu am voie sa lucrez ore suplimentare. Ce fac in conditiile in care se intampla ca intr-o zi sa lucreze 8 h.?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Feb. 2014
Extras din Codul muncii republicat - Legea 53/2003

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
..............................
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Art. 120
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 121
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 122
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Daca pontati salariatul cu o norma mai mica decat cea precizata in contractul de munca trebuie sa aveti o justificare legala, pe care sa o acoperiti cu documente justificative (decizii, pontaje etc.).

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Feb. 2014
Il pontati atatea ore cate lucreaza. In contractul de munca puteti introduce printr-un act aditional, si chiar asa ar trebui, mentiunea privind distribuirea inegala a programului de lucru pentru ca acesta fa functioneze legal. Daca media orelor lunare este mai mica decat cea realizata in mod normal pentru norma intreaga, atunci poate nu ar strica sa modificati norma cu acordul salariatului, prin act aditional, in una partiala. Dar numai daca salariatul este de acord.

O solutie pentru perioadele de activitate redusa este masura reducerii temporare a activitatii, cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza, salariatul aflandu-se la dispozitia angajatorului in tot acest timp si putand fi rechemat oricand la lucru la program normal sau redus. Alta ar fi efectuarea in avans a muncii suplimentare in contul perioadelor ulteriore de activiate redusa, caz in care s-ar acoperi norma de lucru complet.

Personal v-as recomanda, pentru acest tip de situatie, sa mergeti pe varianta distribuirii inegale a timpului de lucru si utilizarea acesti posibilitati privind munca suplimentara, cu respectarea prevederilor din Codul muncii republicat. Pentru munca suplimentara aveti nevoie de acordul scris prealabil al angajatului, cu exceptia cazurilor de forta majora sau accidente.



Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu violeta Georgescu Radu Anton G Stancu Marius Ion adriana iancu
TOP RASPUNSURI 2024