ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

curs


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna,
Am facut un asa-zis curs de pregatire profesionala la firma unde lucrez, care aconstat in vizita de lucru, de 2 zile la o alta fabrica similara in Germania (niciun curs, nici-o diploma).
Pentru asta am fost obligat sa semnez un act aditonal prin care daca daca plec din firma mai repede de 3 ani voi plati contravaloarea cursului respectiv.
Deplasarea s-a facut la inceputul lui noiembrei 2013. In acest moment contractul meu de munca este pe o perioada determinat, de 12 luni si expira in august 2014. Voi fi obligat sa platesc contravaloarea vizitei/cursului daca plec mai repede din firma?
Multumesc frumos.


Kadas Andrei
 User  Kadas Andrei
a intrebat la 22 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului kadas andrei la 30 Dec. 2013
Nu este legal nici pentru ei acel act, chiar daca este incheiat pe perioada nedeterminata.
Este o simpla vizita de lucru, nu un curs. Cand clauzele unui contract sau act aditional nu respecta legea ele intra in nulitate si se aplica implicit prevederile legii. Ceea ce inseamna ca in cazul dvs. Contractul de munca va inceta de drept la data pana la care a fost incheiat si nu mai tarziu, cat timp nu se incheie un act aditional de prelungire pe care sa il semanti atat dvs cat si angajatorul. Acest act referitor la curs este nul de drept, deci nu aveti de ce sa va faceti probleme.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Kadas Andrei
 User Kadas Andrei
a raspuns userului georgeta ganea la 24 Dec. 2013
Tot ce am facut a fost un "raport de vizita", in care am scris 2-3 vorbe, si care probabil a ajuns la conducere, sau prin vreun dosar uitat.
Au fost mai multi colegi. Toti am semnat acel act, dat ei toti sunt cu contracte nedeterminate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului kadas andrei la 23 Dec. 2013
Ar trebui sa aveti si un certificat de absolvire a cursului care sa ateste formarea profesionala si sa se gaseasca la dosarul personal..In lipsa acestuia actul aditional nu are nicio valoare.Puteti contesta in instanta, caz in care se creaza obligatia unei plati.Persoana care gestioneaza activitatea de resurse umane ar trebui sa cunoasca situatia dvs. si sa nu incheie un act aditional pentru o perioada ce depaseste cu mult ramanearea dvs. in unitate atat timp cat aveti CIM pe perioada determinata de timp.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Kadas Andrei
 User Kadas Andrei
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Dec. 2013
Deci, in aceste conditii, in situatia in care voi gasi un alt loc de munca - pentru ca renegocierea salariala promisa, si conditiile mai bune promise cred ca vor ramane la stadiul de vorbe goale, dupa ce mi-au bagat pe gat acest act aditional - vor avea baza legala sa-mi impute despagubiri sau sa ma oblige la plata contavalorii acestei deplasarii in Germania?
(primul contract semnat a fost pe 3 luni, urmatorul pe inca 3 luni, iar acum am pe 12 luni si expira in august 2014, cum spuneam).
Va multumesc frumos !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Dec. 2013
Nu este corect intocmit acel act aditional pentru ca el depaseste durata contractului de munca existent. Cat timp contractul de munca expira va expira si aceasta prevedere. Mai mult, dat fiind faptul ca nu s-a urmat niciun curs, nu se poate pune problema legalitatii documentului. Evitati pe viitor sa semnati astfel de documente. Ar fi trebuit inainte incheiat act aditional pentru prelungirea contractului de munca, apoi sa se aplice acest act aditional. Oricum un contract de munca pe perioada determinata nu poate depasi 36 de luni, deci cu atat mai mult nu este bine intocmit cel in discutie. Puteti depune si o sesizare la ITM.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Radu Anton adriana iancu Gratiela Petrescu Marius Ion Ioana Popa Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024