ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

De ce nu imi este recunoscuta ca vechime in munca perioada de crestere a copiluliu pana la varsta de 2 ani?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Pentru ca dvs. sa-mi puteti raspunde concret la intrebarea "de ce nu imi este recunoscuta ca vechime in munca, perioada de crestere a copiluliu pana la varsta de 2 ani?" Cred ca ar trebui sa va dau unele date. Pe scurt, am fost angajata cu contract de munca pe perioada determinata in perioada 15.02.2003 pana pe data de 16.02.2006. Pe data de 30.120.2005 am nascut si am beneficiat de concediu medical postnatal de 42 zile cat era obligatoriu dupa care de indemnizatia de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani in cuantum de 800 lei. Pe data de 18.02.2008 m-am reangajat, iar in primavara acestui an am aflat ca cei doi ani nu-mi sunt recunoscuti cei 2 ani pe motiv ca , contractul de munca anterior a incetat de drept conform art. 52 alin. a din codul muncii. Am fost la vechiul angajator care a rectificat art 51 in art. 51 pentru ca acesta prevede concediul pentru cresterea copilului si nu celalalt. Raspunsul actualului angajator a fost tot negativ pentru ca eu am beneficiat de indemnizatie si nu de concediu de maternitate. Spuneti-mi va rog care este diferenta intre una si alta? Care este temeiul legal pentru care nu mi se recunoaste aceasta perioada ca vechime in munca? si ce ar trebui sa fac? Fac precizarea ca ambii angajatori sunt institutii publice.

Sipos Antonia
 User  Sipos Antonia
a intrebat la 27 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului sipos antonia la 29 Nov. 2013
Este relevanta data nasterii copilului ca sa vedeti ce lege se aplica, nu are nicio importanta data la care ati intrat in CIC. In niciun caz nu vi se aplica OUG 148 doar pentru ca ati intrat in concediu in februarie 2006.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului sipos antonia la 29 Nov. 2013
Dvs. ati nascut in 2005, deci vi se aplica legea anterioara intrarii in vigoare a OUG 148/2005. Iar in baza legii de la acel moment concediul pentru crestere copil reprezinta vechime in munca doar pentru pensionare.

Nu stiu despre ce incetare vorbiti dvs, este cauza de suspendare a contractului de munca, nu de incetare a lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sipos Antonia
 User Sipos Antonia
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Nov. 2013
Dupa cum am precizat initial am avut contract pe perioada determinata care s-a incheiat pe data de 16.02.2006. Pe data de 11.02.2006 (conform inscrierii din carea de munca) mi-a fost suspendata activitatea in baza art 52 a, apoi in data de 16.02.2006 mi-a incetat de drept in baza art 56 i. Anul acesta am intrebat la serviciul resurse umane de ce nu mi s-a acordat urmatoarea treapta la sporul de vechime si....mi s-a ras in nas cum ca eu nu stiu ce am facut? nu stiu cu ce art mi -a fost incetat raportul de munca ? fara alte explicatii. Abea acum cautand in legislatie am vazut neconcordantele. Am fost la vechiul loc de munca si mi-a rectificat art 52 in 51. Dar pare-se ca inutil. Cei de la resurse umane au spus ca tot nu-mi este recunoscuta vechimea in munca decat ca stagiu de cotizare si sa-mi iau adio de la cei 2 ani petrecuti pentru cresterea copilului ca se vor vedea doar la pensi (daca o mai apuc).Daca , considerati necesar as putea sa va trimit scanat CM si dispozitiile detinute legat de aceasta problema. Sper ca ma ve-ti putea ajuta si indruma ce sa fac. Va multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Nov. 2013
Art. 52 a) din Codul muncii prevede suspendare CIM pe perioada cercetarii disciplinare. Iar art. 51 a) prevede suspendare lui pentru concediul crestere copil. Niciunl din aceste temeiuri nu reprezinta incetarea contractului de munca, ci suspendarea lui, undeva este o eroare, fie vi s-a trasmis informatia incorect fie nu ati inteles bine.

Concediul crestere copil acordat in baza OUG 148/2005 si OUG 111/2010 este vechime in munca (pentru pensionare, somaj etc.), serviciu si specialitate. Cel anterior intarii in vigoarea a primei Ordonante (anterior datei de 1 ianuarie 2006 mai exact) nu are acelasi regim.

Concediul de maternitate este cel pentru sarcina si lauzie, este concediu medical. Iar cel pentru crestere copil se acorda dupa concediul de lauzie, pana la 1 an, 2 sau 3 pentru copilul cu handicap, in funcie de optiunea angajatului. Indiferent de tipul de institutie in care lucrati, semnificatia si modul de acordarea sunt aceleasi.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024