ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Demisie sau concediere?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Bună seara,
Problema mea este una ceva mai ampla, dar am sa incerc sa fiu cat mai succint.
Sunt angajat de aproximativ doua luni ca barman intr-unul din cluburile bucureștene. La doua săptămâni de la inceperea activității in unitatea respectiva, angajatorul (un cetățean italian), a hotarat ca sunt persoana potrivita pentru postul respectiv si a venit cu un contract de munca ce avea stipulat salariul minim pe economie (desi salariul negociat a fost unul de 1500 lei). Am refuzat sa il semnez, dar mi s-a spus ca aceasta a fost o scapare si ca se va redacta un act adițional prin care se va regla salariul in conformitate cu ceea ce negociasem. Am semnat, iar actul aditional a sosit dupa alte doua săptămâni, dar cu salariul de 1200 lei, motivandu-mi-se ca taxele si impozitele care se platesc catre stat sunt prea mari pentru salariul meu real, dar totodata fiind asigurat ca imi voi primi banii asa cum am discutat.
De aici a inceput toata "distracția"... Proprietarul locației a inceput tot mai des sa ma jigneasca, sa imi spună ca sunt "homosexual" (in toate formele permise de limba română), dar am ignorat aceste jigniri, având nevoie de jobul respectiv pentru a ma putea întreține. Apoi a urmat un moment in care am rabufnit, deoarece prin managementul lor defectuos, imi perturbau activitatea profesionala. Am anuntat ca vreau sa demisionez, iar la incheierea programului de lucru am fost la un pas de a fi linșat de bodyguardul patronului si unul din prietenii acestuia. In ziua următoare, am fost sunat sa revin la serviciu, iar toata situatia a fost pusa pe seama unui moment de nervozitate. Am revenit, dar lucrurile au devenit tot mai rele. In afara injuriilor si a slabei activitati a locatiei, am inceput sa indur si frigul, de multe ori lucrand cu jacheta sau paltonul pe mine, asa cum veneam de afara.
In data de 21 decembrie am fost anunțat ca saptamana urmatoare nu urmeaza sa lucrez decat 2 zile (din 5),deoarece domnia sa urma sa plece in tara natala. A venit la lucru in zilele stabilite, iar in momentul platii salariului nu am fost platit decat pentru ele, desi nu am solicitat concediu fara plata sau nu am fost notificat in vreun fel despre acest lucru. In saptamana imediat urmatoare, prima zi de lucru ar fi fost ziua de 31 decembrie (cand aveam organizat eveniment), am sunat sa intreb daca este cazul sa ajung mai devreme, dar mi s-a comunicat ca locația nu se deschide și ca voi fi anunțat cand urmeaza sa revin la lucru. Cum pana in data de 5 ianuarie nu am primit nici un raspuns, am sunat sa intreb care este situatia si am fost anuntat ca locatia ramane inchisa si am fost invitat la o discuție in ziua următoare. La ora stabilita de angajator am ajuns la club si mi s-a pus in fata un formular de demisie deja redactat si mi s-a explicat ca nu s-a mai obtinut nu stiu ce aprobare de la vecini si ca "nu mai putem functiona". In acest moment, mi-am cerut drepturile salariale si am refuzat sa semnez acea demisie, solicitand o varianta prin care sa beneficiez de un preaviz (pentru a putea sa-mi gasesc alt loc de munca) sau o varianta prin care sa beneficiez de somaj. In acel moment, vizibil iritat de refuzul meu, mi s-a comunicat verbal ca nu am nici un fel de drepturi salariale pentru perioada in care locatia a fost inchisa, respectivul domn a afirmat faptul ca regretă ca nu a lasat sa fiu batut de bodyguard atunci cand am vrut sa demisionez si mi-a spus ca imi va desface contractul de munca asa cum considera de cuviință, cel mai probabil cu incompatibilitate cu locul de munca. Apoi efectiv am fost îmbrâncit spre iesire.
In ziua ce a urmat, am fost contactat de la birouri de o doamna (sau domnisoara), care a incercat sa ma convinga ca e cel mai bine pentru mine sa demisionez. Am incercat o negociere pentru a-mi recupera beneficiile salariale ce am considerat ca mi se cuvin, dar ulterior am fost contactat telefonic de catre patron si invitat saptamana viitoare la lucru.
de aici incep intrebarile mele pentru dumneavoastră:
?Care este varianta prin care pot incheia contractul de munca, fara am pierde dreptul la ajutor social (somaj)?
?Care este varianta prin care pot incheia cel mai rapid aceasta colaborare, tinand cont ca deja imi este frica de eventuale agresiuni fizice sau verbale si nu exclud nici varianta unei incercari de a ma umili?
?Ce drepturi salariale legale am in condițiile expuse mai sus, pentru perioada in care locatia a fost inchisa, menționând faptul ca nu am primit nici o notificare prealabila in care sa mi se comunice perioada si condițiile?
?Daca am dreptul la preaviz sau plati compensatorii?
?Daca legal mai pot fi chemat la serviciu in condițiile in care firma respectivă nu are toate avizele si actele necesare desfășurării legale a activității?
?Ce pasi trebuie sa urmez pentru a-mi recupera drepturile salariale in cazul unui raspuns?
?cu ce articol, alineat, trebuie incheiat contractul in acest caz?
Tot pe aceasta cale, va rog sa imi spuneți si punctul dumneavoastră de vedere vis-a-vis de aceasta situatie si care ar fi varianta optima de soluționare.
Va mulțumesc!
Cu respect,
Liviu

Adaugata in: Legislatia muncii
Liviu L
 User  Liviu L
a intrebat la 12 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Liviu L
 User Liviu L
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Ian. 2014
Cu ce articol din Codul Muncii ar trebui incheiata colaborarea in acest caz?
Va multumesc mult pentru informatiile anterioare si promptitudinea dumneavoastra!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Ian. 2014
Ca sa puteti beneficia de ajutorul de somaj ar trebui sa va inceteze contractul de munca pentru un motiv neimputabil dvs (desfiintare de post, de exemplu, sau necorespundere profesionala) si sa aveti indeplinita conditia stagiului minim de cotizare de `12 luni in ultimele 24 anterioare depunerii cererii, lucrate cu norma intreaga.

In cazul unei concedieri pe motivele redate da, aveti dreptul la preavizul negociat in contractul de munca.

Drepturile salariale neacordate se recupereaza in instanta, printr-un proces. Aceasta va emite o hotarare judecatoreasca prin care va obliga angajatorul sa va plateasca drepturile stipulate in contract si cuvenite dar neacordate, cat si a unor daune daca le solicitati.

Punctul meu de vedere este ca dvs v-ati implicat intr-o situatie care v-a fost nefavorabila din prima zi. Doua saptamani ati muncit la negru. Contractul de munca se incheie inainte de inceperea activitatii in mod obligatoriu si nu in timpul ei. Apoi, cat timp angajatorul nu este in regula si nu are toate avizele este foarte probabil sa fie foarte constient de abuzurile la care apeleaza. Ca sa nu mai vorbim de hartuire si discriminare, situatii pe care, daca aveti dovezi, le puteti de asemenea sesiza in instanta, printr-o plangere in aceasta directie.

Legal, daca firma respectiva are calitatea de angajator, fiind inregistrat la ORC, atunci neprezentarea dvs la munca ar echivala cu abatere disciplinara si exista riscul unei concedieri de acest tip, care iarasi v-ar afecta dreptul la indemnizatia de somaj.

Sesizati si ITM pentru ca sunt multe nereguli acolo, in mod evident. Cel putin legislatia muncii este in mod cert incalcata.


Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024