ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Depunere instiintare itm in termen de 10 zile cf legii, salariata insarcinata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Cum se poate proceda in cazul in care o salariata a instiintat societatea ca este insarcinata in scris, a adus adeverinta de la medicul ginecolog de confirmare a sarcinii, dar societatea a omis sa instiinteze itm-ul in termen de 10 zile lucratoare?Va rog mult sa ne ajutati cu un sfat.
Daca itm-ul nu a fost instiintat in termen, acest lucru poate afecta salariata in vreun fel? Ma refer la concediu de maternitate, indemnizatia de crestere copil etc.
Mii de multumiri anticipat

Claudiua Costea
 User  Claudiua Costea
a intrebat la 01 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Mar. 2014
Drepturile salariatei nu vor fi afectate ca urmare a nerespectarii termenului de catre angajator privint informarea ITM-ului asupra starii ei de graviditate. Insa angajatorul risca sa fie sanctionat contraventional ca urmare a acestui lucru pentru ca nu a respectat acest termen. Totusi, institutia va trebui anuntata si la fel si medicul de medicina muncii, pentru a se putea monitoriza conditiile de lucru, riscurile la care si daca este expusa salariata, cat si respectarea drepturilor si obligatiilor legale ce ii revin angajatorului.

Art. 7 - OUG 96/2003
(1) ?n termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat ?n scris de către o salariată că se află ?n una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)?e), acesta are obligaţia să ?nştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază ?şi desfăşoară activitatea.
(2) De la data primirii ?nştiinţării medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condiţiile de muncă ale salariatei la termenele şi ?n condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Art. 27
(1) ?ncălcarea următoarelor dispoziţii constituie contravenţie şi se sancţionează astfel:
a) ?ncălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 4, 5, 6, art. 7 alin. (1), art. 8, art. 12 alin. (1) şi (2), art. 17, 18 şi art. 26 alin. (1), cu amendă de la 2500 lei la 5000 lei;
..........................
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor contravenţionale corespunzătoare se fac de către:

a) inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă pe a căror rază teritorială se află sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului şi, respectiv, de către personalul ?mputernicit al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru contravenţiile la dispoziţiile prevăzute la art. 6, art. 7 alin. (1), art. 8, 9, art. 12 alin. (3), art. 13, art. 17 alin. (1), art. 18, art. 19 alin. (1) şi (4), art. 20 alin. (2) şi (4), art. 21 alin. (1) şi (2) şi art. 26 alin. (1);

Angajatorul va trebui sa isi asumea aceasta amenda, din pacate el este cel care a incalcat legea prin nerespectarea termenului in discutie.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024