ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Detasare personal / acte necesare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Cum se procedeaza in cazul unei detasari? care firma trebuie sa intocmeasca actele si cine il plateste ?


Adaugata in: Legislatia muncii
Claudia Hodis
 User  Claudia Hodis
a intrebat la 13 Apr. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 13 Apr. 2016
Detasarea salariatului (articolul 45 din Codul muncii), este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia din urma.
Salariatul nu va incheia cu angajatorul catre care este detasat un contract individual de munca. In plus, actualul contract de munca pe care salariatul detasat il detine nu poate fi obiectul niciunui act aditional incheiat de angajatorul in favoarea caruia se detaseaza.
Pe durata detasarii contractul individual de munca incheiat intre salariat si angajatorul care il detaseaza este suspendat.
Angajatorul de baza inregistreaza in Revisal suspendarea contractului de munca a salariatului detasat si completeaza urmatoarele informatii obligatorii:
-Data de inceput a suspendarii de la care intra in vigoare suspendarea, respectiv data consemnata in decizia de detasare anexata in dosarul personal al salariatului;
-Data de incetare a suspendarii ?? estimata la care detasarea isi inceteaza efectele asupra CIM, respectiv data consemnata in decizia de detasare;
-CUI, denumire si nationalitate angajator catre care se face detasarea si unde salariatul va presta munca.
Termenul este de 19 zile lucratoare de la ziua anterioara datei la care decizia isi produce efectele.
Angajatorul de baza va inregistra in Revisal si incetarea detasarii (data de incetare), respectiv prima zi in care salariatul isi reia activitatea la locul de munca initial.
Angajatorul de baza are obligatia de a completa si depune formularul 205.
Deoarece nu incheie cu salariatul un contract de munca, angajatorul catre care se face detasarea nu are nicio obligatie de operare in Revisal.
Deoarece se dispune in interesul angajatorului la care urmeaza sa se efectueze, detasarea presupune existenta unui acord intre cei doi angajatori implicati.
Perioada de detasare nu poate fi mai mare de un an. In mod exceptional, aceasta perioada poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
Declaratiile privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit pentru angajatii care au fost detasati la o alta entitate se completeaza de catre angajator sau de catre platitorul de venituri din salarii in cazul in care angajatul detasat este platit de entitatea la care a fost detasat.
In situatia in care plata venitului salarial se face de entitatea la care angajatii au fost detasati, angajatorul care a detasat comunica platitorului de venituri din salarii la care acestia sunt detasati date referitoare la deducerea personala la care este indreptatit fiecare angajat. Pe baza acestor date platitorul de venituri din salarii la care angajatii au fost detasati intocmeste statele de salarii si calculeaza impozitul, in scopul completarii declaratiei privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024