ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Diminuare salariu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Societatea la care lucrez are o activitate "fluctuanta" in sensul ca 2 saptamani din luna are o activitate mai mare iar 2 saptamani nu. In perioada de activitate intensa am nevoie de mai multi oameni care sa lucreze pentru ca este nevoie si de tura de noapte si de lucru in weekend, practic e nevoie de 4 oameni iar in restul de 2 saptamani cu 2 oameni se poate acoperi programul. Cum ma sfatuiti sa procedez cu cei 2 angajati care practic ar trebui sa lucreze doar in cele 2 saptamani cu norma intreaga si ce fel de contract sa le intocmesc?

Va multumesc anticipat!


Adaugata in: Legislatia muncii
Alexandra Oana
 User  Alexandra Oana
a intrebat la 25 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alexandra Oana
 User Alexandra Oana
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Mar. 2013
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Mar. 2013
Daca aceste persoane sunt deja incadrate la dvs. si nu vorbim de o nevoie prezenta de a incadra noi salariati, atunci solutia ar fi reducerea / intreruperea temporara a activitatii, cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza, asa cum stabileste Codul muncii republicat. Astfel ajungeti la o masura de suspendare a CIM, masura pe care o veti aplica lunar, operand in fiecare luna aceasta suspendare si intocmind decizii aferente lunar. Vedeti care este varianta potrivita in functie de situatia la nivelul unitatii si de existenta sau nu a acestor salariati in prezent.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Mar. 2013
Puteti incerca, din punctul meu de vedere, un CIM cu timp partial distribuit inegal, salariatul lucrand doar jumatate din timpul lunar de lucru. Pentru ca:

Art. 103 - Codul muncii republicat.
Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

In contract mentionati si faptul ca timpul de lucru este distribuit inegal ca sa puteti face uz de aceasta masura, in Codul muncii este stipulat ca un program inegal nu poate functiona daca nu apare mentionat in CIM. Salariul il stabiliti in raport cu timpul lunar de lucru, tinand insa cont de salariul minim brut pe tara, stabilit prin HG. Deci daca il incadrati cu norma intreaga, ar fi un minim de 375 lei brut pentru salariatul cu jumatate de norma. Cam aceasta este solutia pe care o vad eu, ca sa nu va complicati cu suspendari, intreruperi de activitate etc.

Daca lucreaza de noapte mentionati si modalitatea de compensare a acestor ore. La fel, in cazul muncii in weekend stabiliti un spor si alte doua zile consecutive din saptamana drept repaus cuvenit salariatilor in cauza.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024