ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Dreptul de a reduce norma de lucru


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Angajatorul doreste sa redimensioneze necesarul de personal si a adoptat urmatoarea pozitie: obliga sefii locurilor de munca sa faca propuneri in sensul urmator: la subunitate reies 2 norme de 8 ore dar tu ai 4 salariati. Trebuie ca acestia sa propuna astfel: Ex: toti 4 salariati sa fie incadrati cu 4 ore. Are dreptul acest sef, tinand cont ca nu are prevazut in fisa postului si nici nu este incadrat cu contract de management, sa decida el cate ore trebuie sa fie platati salariatii din subordine. Mentionez ca exista contract colectiv de munca, ca salariatii in cauza au CIM de 8 ore, iar angajatorul vrea sa reduca salariile prin aceasta masura impusa.

Multumesc.

Carmen Luca
 User  Carmen Luca
a intrebat la 04 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului carmen luca la 08 Apr. 2013
Niciun salariat nu poate fi sanctionat pentru refuzul de a semna un act aditional. Acest document reprezinta acordul ambelor parti asupra unei modificari aduse contractului de munca sau fisei postului in cazul unui salariat. Deci nu se poate pune problema incalcarii unor atributii sau prevederi legale.

Daca se pune problema reducerii temporare a activiatii in temeiul prevedrilor din Codul muncii, pe o perioada limiata de timp, cu acordarea indemnizatiei legale de 75% din salariul de baza si cu o posibilia scurtare a programului de lucru, atunci situatia se schimba. Decizia este unilaterala, emisa dupa consultarea cu sindicatul sau reprezentantii si decizia AGA privind dispunerea acesti masuri temporare. Sigur, daca nu semnati pentru comunicarea ei, ea nu isi va produce efectele. Caz in care, daca angajatorul va cauta sa se incadreze in lege si intr-adevar are probleme economice (Posta Romana stiam ca are in prezent destul de multe probleme economice) se poate dispune desfiintarea unor posturi.

O eventuala sanctiune disciplinara, cu exceptia unui avertisment scris, nu poate fi dispusa fara cercetare disciplinara prealabila. Insa nu ar fi normal sa primiti o sanctiune pentru ca nu semnati actul aditional. Cel mult se poate ajunge la o renegociere a termenilor din acel docment si nu la sanctiuni.

Incercati sa contactati si ITM, vedeti ce raspuns va dau si ei.

Inca un lucru: decizia aceea de reducere a activitatii, daca nu semnati pentru primirea ei, in cazul in care vi se inainteaza personal, ea poate fi transmisa fie prin executor judecatoresc, fie prin recomandata, iar odata ce semnati pentru primirea recomandatei se considera ca vi s-a comunicat continutul documentului si deci acesta incepe sa isi produca efectele juridice.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Carmen Luca
 User Carmen Luca
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Apr. 2013
Multumesc pentru raspuns. Angajatorul asta incearca. Sa evite sindicatul si sa-i faca pe salariati sa-si semneze singuri reducerea normei de incadrare, in sensul ca in baza unor masuratori efectuate anul trecut, in cadrul unei subunitati postale nu mai reies decat 3 norme de 8 ore iar ei sunt 6 salariati, iar seful locului de munca este obligat sa faca propuneri astfel incat sa nu fie nimeni concediat (intrucat exista niste salarii compensatorii) dar sa se incadreze in cele 8 ore cu toti salariatii. Sefilor le este frica sa nu respecte sarcina primita, salariatilor de asemeni.
In situatia in care sefii fac propuneri dar salariatii scriu ca nu sunt de acord cu reducerea normei sau refuza sa semneze de luare la cunostinta (precizez ca la acest moment nu este vorba de acte aditionale) , salariatii pot fi sanctionati sau cercetati disciplinar?

Aceeasi intrebare referitoare la sanctiune o pun si pentru cazul in care salaritii primesc acte aditionale la CIM si refuza sa semneze.


Multumesc anticipat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Apr. 2013
Nu poate decide unilateral modificarea normei de lucru din contractul de munca, norma de lucru apare in cuprinsul lui. Este necesar un act aditonal pentru modificarea acestui element.

Totodata, salariile pot fi reduse prin act aditional. Daca exsita probleme economice interne atunci poate recurge la procedura intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza. Caz in care salariatii ar putea lucra cu timp redus si salariile mai mici pe o perioada limitata de timp. Dar aceasta masura nu poate fi dispusa oricum, e nevoie de o discutie cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor. Altfel insa nu se poate face o astfel de modificare, fara act aditional sau o decizie de reducere temporara a activitatii, in conditiile legii.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024