ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Drepturi neacordate ? Este discriminare ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Ma numesc Mihai si sunt din Pitesti. As dori sa va relatez situatia
mea : Lucrez la o societate comerciala din Cluj-Napoca care m-a delegat ca manager de vanzari in Republica Moldova. Mi se plateste salariul de baza, mi s-a platit asigurarea medicala si cheltuielile cu permisul legal de sedere (pentru ca sunt doar cetatean roman, nu mai am alta cetatenie). Faptul ca sotia mea care este basarabeanca, are o garsoniera in Chisinau, compania la care sunt angajat nu imi plateste diurna, nimic din cheltuielile de intretine (caldura, apa, internet, etc) cu toate ca le folosesc si pentru companie, iar detasarea mea se pare ca este pe perioada nedeterminata (in actul aditional la contractul de munca nu se specifica perioada ci doar ca mi s-a mutat locul de munca). Este normal ? Legislatia muncii nu imi este foarte clara in legatura cu drepturile pe care le am si uite asa am preluat aceasta functie de la 1 februarie 2011 si deja nu mai fac fata cu cheltuielile, imi prapadesc salariul ca sa ma intretin iar acasa la Pitesti, de copii au grija parintii mei. Am gasit ceva in Contractul colectiv de munca unic la nivel national 2011-2014 la art.45 dar nu stiu daca este suficient.
Mai mult decat atat, am colegi la noi la companie (ex. colega care se ocupa de Ungaria), care beneficiaza de mai multe drepturi, inclusiv de bonusuri din vanzari. Cu toate ca mi-am depasit planul de vanzari cu 30% pe anul 2012, compania refuza sa ma alinieze la drepturile pe care toti colegii mei manageri de vanzari le au (pe aceeasi linie ierarhica) : comision din vanzari, din depasiri de plan si bonificatie anuala daca planul a fost realizat. Intrebare : este discriminare ? Inainte de a accepta acest post, am fost manager de vanzari pe zona de sud a Romaniei, tot la aceasta companie. Nu trebuiau sa-mi pastreze postul ? Au angajat o persoana pe postul meu de acolo tot pe perioada nedeterminata.
Cu ce puteti sa ma ajutati in acest sens (informativ ma refer) si ce actiuni legale pot intreprinde.
Va multumesc !
Cu consideratie,
Mihai

Adaugata in: Legislatia muncii
Mihai Matei
 User  Mihai Matei
a intrebat la 25 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mihai Matei la 25 Ian. 2013
Probabil ca ei sunt delegati sau detasati, si atunci se aplica regulile referitoare la acordarea dirunei. Delegarea / detasarea sunt una, modificarea temporara a locului de munca este alta. Pentru asta nu primiti diurna.

Bonificatia din vanzari se negociata la angajare sau apare in contractul colectiv al unitatii. Solicitati o copie a acestui document si vedeti daca exista astfel de prevederi. Daca aveti reprezentanti sau sindicat, apelati la ajutorul lor pentru a obtine o copie a CCM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihai Matei
 User Mihai Matei
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Ian. 2013
Am semnat act aditional cu schimbarea locului de munca, inseamna ca este permanent dupa cum spuneti. Dar de ce colegii mei primesc bonificatii din vanzari, diurna, etc ? Este legal sa nu primesc ? Aici ma intereseaza daca este discriminare si daca ma pot adresa la ITM pe acest motiv.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Ian. 2013
CCMUN pe care il mentionati, pe anii 2011 - 2014 nu este in vigoare. Nu mai avem un contract colectiv national inca din ianuarie 2011. Se aplica numai CCM la nivel de unitate, grup de unitati sau ramura / sector de activitate.

Din punctul meu de vedere angajatorul nu procedeza corect, ba chiar se poate considera discriminare. Chiar daca acea locuinta apartine sotiei, ei trebuie sa va asigure chelutielile necesare in asa fel incat sa nu aveti probleme sau discomfort. Delegarea nu poate fi pe perioada nedeterminata, si nu are la baza un act aditional ci un ordin de delegeare. Daca nu ati semnat un act aditional la contract, nu este in regula. Dar daca ati semnat un astfel de document pentru modificarea locului muncii, atunci modificarea este permanenta, cu acordul dvs reflectat de actul aditional. Situatie in care puteau face o alta incadrare pe postul dvs., permanenta.

Delegarea nu poate fi dispusa pe termen nelimitat, ci pe o perioada de maxim un 60 de zile, iar prelungirea peste aceasta perioada se face doar cu acordul dvs.

Art. 44 - Codul muncii
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Verificati inca o data ce fel de document se afla la baza acestei modificari si de acolo mai departe va puteti da seama ce sanse de succes aveti in cazul unei actiuni in instanta sau sesizare catre ITM. Daca nu exista nici act aditional si nici ordin de delegare e cu atat mai grav.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024