ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Oare legea protejaza in fapt mamele de concediere?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Tot cautand informatii despre statul juridic al unei angajate aflate in concediu de maternitate si/sau de crestere copil in raport cu angajatorul care doreste sa faca restructurari, reduceri de personal, am observat ca foarte multe persoane se afla in situatia de a se teme pentru locul lor de munca dupa ce au "indraznit" sa faca un copil pentru ca peste ani de zile sa aiba cine sa munceasca si in societate/economia asta.

Se spune ca legea potejaza aceste persoane si interzice angajatorului sa le concedieze pe parcursul concediului de maternitate si/sau de crestere copil. Imi scuzati ignoranta, dar as vrea sa ma lamureasca si pe mine cineva si sa-mi explice in ce consta protectia oferita, atata timp cat imediat ce trebuie sa te intorci la munca, adica atunci cand nu mai ai alt venit si ai nevoie de salariu, poti fi concediat imediat sub pretextul ca nu mai exista postul tau chiar daca posturi similare exista la respectivul angajator dar sunt ocupate.

In timpul concediului de crestere copil indemnizatia este platita de la stat atata timp cat ai realizat venituri in ultimele 12 luni anterioare nasterii, deci angajatorul nu este nicicum afectat pe parcursul celor 2 ani, iar cand trebuie sa te intorci la slujba, te concediaza imediat.
Mult noroc tuturor mamicilor care, dupa parearea mea. sufera o mare discriminare din acest punct de vedere.

Multumesc pentru raspunsuri.

Nicoleta Marculescu
 User  Nicoleta Marculescu
a intrebat la 27 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Cristina
 User Elena Cristina
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Iul. 2012
Buna ziua! Eu am inteles ca angajatorul nu poate concedia mamica intoarsa din CIC numai daca aceasta a optat pt concediu de 1 an, in cazul in care a ales 2 ani angajatorul nu mai are obligatia s-o primeasca pe mamica. Este adevarat? Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 28 Iun. 2012
Ebine sa stiti ca
In conditiile in care aveti contract de munca pe perioada nedeterminata, angajatorul poate angaja o alta persoana pe postul dumneavoastra, cat aveti contractul de munca suspendat pentru maternitate si CCC dar numai cu contract de munca pe perioada determinata de timp, strict pentru perioada cat CIM este suspendat. Titularul are intaietate.
Art. 83
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
Art. 84

2 In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
La reluarea activitatii, dumneavoastra reveniti pe postul avut anterior suspendarii CIM
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Iun. 2012
Din pacate angajatorul, odata cu revenirea mamicii la locul de munca, daca aceasta a nascut anterior datei de 01.01.2011, poate dispune concedierea oricand de la revenirea ei. Legea nu ii interzice acest lucru. Daca salariata a nascut dupa data de 01.01.2011 intra sub incidenta OUG 111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, Ordonanta care prevede ca angajatorul nu poate dispune concedierea timp de 6 luni de la revenirea ei in unitate, cu exceptia situatiile in care intervine reorganizarea judiciara, falimentul sau dizolvarea angajatorului. Din pacate insa exista destul de multe situatii abuzive in acest sens. Ce puteti dvs. sa faceti este sa contestati decizia de concediere in instanta, in termenul prevazut in cuprinsul ei.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024