ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ordinul 50 /1990


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez din 1997 la anatomie patologica in baza acestui ordin, dar nu stiu de ce nu mai beneficiez de prevederile acestui ordin; am beneficiat din '97 pana in 2002, intrebarea mea este de ce nu se mai acorda aceste beneficii deoarece tot in acelasi loc de munca lucrez si in plus mi s-au mai dat si alte sarcini?

Adaugata in: Legislatia muncii
Doru Tuvic
 User  Doru Tuvic
a intrebat la 18 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mare Ka
 User Mare Ka
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Oct. 2012
Si tot i-am dat adeverinta de grupa, conform nominalizarilor pe care le aveam in evidenta, pentru ca angajatul te poate da in judecata si castiga, daca refuzi sa-i aliberezi acea adeverinta. Casa de pensii nu ofera raspunsuri scrise, ca un inscris oficial presupune si asumarea responsabilitatii si deci usor de contestat in instanta, amenintarile verbale sunt la ordinea zilei si nu ii poate acuza nimeni de nimic.

Daca s-a tinut cont de ea, nu stiu, dar chiar si asa, angajatul este abilitat sa conteste in instanta, eu ca angajator nu pot s-o fac in locul lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mare Ka
 User Mare Ka
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Oct. 2012
As vrea sa avei dreptate, dar nu este asa, din pacate am lucrat in grupa 2a de munca tipografie/zincografie, si eliberez la randul meu adeverinte de grupa a doua, teoria ca teoria, dar practica este palpitanta tare.

Am probleme si cand eliberez adeverinte angajatilor, in sensul ca un angajat a fost pus pe drumuri vreo 4 luni, pentru ca Casa de pensii gasea tot felul de motive ca sa nu-i ia in considerare adeverinta de grupa: ba de la noi ca nu i-am mentionat nr tabelelor in care a fost nominalizat cu grupa, la alte firme la care a avut grupa i-au gasit alte defecte. Ma intreb daca ii faceam incetare CIM cu 56c, ce afcea angajatul timp de 4 luni si fara pensie, si fara salariu - si asa de mizerie. Mai mult, pentru angajati care in urma cu 30 ani au lucrat in grupa 2a, si i-am gasit in nominalizarile si tabelele intocmite atunci, si pentru care s-a virat CAS, casa de pensii a zis: NUUUUU! a fost incadrat gresit. Este foarte frumos, dar chiar daca a fost incadrat gresit, desi nu stiu ce alte legi erau pe atunci, s-a platit totusi CAS, deci si prin urmare, mi se pare firesc fie sa accepti adeverinta de grupa, fie sa returnezi cas-ul aferent anilor in care a fost incadrat in grupa a doua, raportat la valoarea actuala a banului. Dar in alte orase am inteles ca este suficient inscrisul din cartile de munca, totusi, noi in judet suntem mai cu mot
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mare ka la 20 Oct. 2012
Tin cont daca aceste inscrisuri, incadrarile in grupe de munca s-au facut pana la intrarea in vigoare a legii 19/2000 la 1 aprilie 2001. Odata cu aceasta lege, grupele au fost desfiintate. Toate inregistrarile pe grupe de munca facute anterior acestei date se valorifica la pensionare.

Legea 263/2010

Art. 158
(1) Perioadele de vechime in munca realizate in grupele I si a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt incadrate in conditii speciale.
(2) Adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca sunt valorificate, numai in situatia in care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.

Art. 160
(1) Certificarea stagiului de cotizare, realizat anterior datei de 1 aprilie 2001, se face de CNPP, prin casele teritoriale de pensii, pe masura preluarii datelor din actele doveditoare prevazute la art. 159 alin. (1).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mare Ka
 User Mare Ka
a raspuns userului georgeta ganea la 19 Oct. 2012
As dori sa stiu daca am lucrat 10 ani la tipografie cu ani in urma, in cartea de munca este inscrisa asta? Am solicitat eliberarea adeverintei de grupa, mi s-a spus ca arhiva a luat foc. Cui altcuiva ma pot adresa, am inteles ca cei de la Casa de pensii, mai nou, nu tin cont de inscrisurile din cartea de munca, legate de grupa 2 -a.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nina Baluta
 User Nina Baluta
a raspuns la intrebare la 18 Oct. 2012
De prevederile Ord.50/1990 actualizat in 1994 s-a beneficiat pana la 01.04.2001. De la aceea data au intrat in vigoare alte acte normative care reglmenteaza modul de acordare a conditiilor speciale/deosebite si se acordau in urma unor avize ale ITM-ului care stabilesc locurile de munca din unitatea respectiva care beneficiaza de aceste conditii.
Daca locul dvs. de munca nu mai este prevazut de aceste avize ale ITM nu mai beneficiati de conditii deosebite .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Oct. 2012
Ordinul 50 pe '90 s-a abrogat odata cu intrarea in vigoare a Legii 19 din 2000. Conditiile de grupa a II a de munca, s-au inlocuit cu notiunea conditii deosebite. Incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite se face in baza hotaririlor de guvern. A fost hg 261din 2001 si in prezent se aplica hg 1280 din 2011pentru stabilirea conditiilor deosebite. Incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite atrage plata contributiei de CAS angajator mai mare. In prezent cota de contributie este de 25,8%. Interesati-va la unitate daca locul dvs. este incadrat in conditii deosebite si daca angajatorul plateste aceasta contributie.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024