ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Persoana fizica neautorizata - contributii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Pentru un contract de prestari servicii incheiat cu o persoana fizica neautorizata pentru curatenie la birouri ce contributii platesc?

Adaugata in: Legislatia muncii
Elena Barbu
 User  Elena Barbu
a intrebat la 14 Iul. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
George Andreescu
 Expert George Andreescu (Specialist, Morgan Sol Romania)
a raspuns userului George Andreescu la 01 Iun. 2011
Unitatea va retine atat contributia individuala de asigurari sociale de stat, cat si cea de somaj exceptie fac persoanele care sunt pensionare pentru limita de varsta si cele care sunt asigurate in alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii ??? ex. avocati. Baza de calcul pentru CAS si somaj este plafonata la 5 salarii medii brute pe economie lunar.

Persoanele fizice beneficiare de venituri din conventii civile vor datora contributia de asigurari sociale de sanatate de 5.5% asupra acestor venituri pentru aceste venituri si in cazul in care nu este singurul venit pentru care se plateste contributia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
George Andreescu
 Expert George Andreescu (Specialist, Morgan Sol Romania)
a raspuns la intrebare la 01 Iun. 2011
O conventie civila de prestari servicii poate fi incheiata numai pentru activitati ocazionale, iar o activitate poate fi prestata in baza unei conventii civile de prestari servicii daca niciunul dintre criteriile prevazute la art. 7 alin. 1 pct. 2.1. din Codul fiscal nu este indeplinit.

Totodata, contractele de prestari servicii trebuie sa respecte criteriile care definesc preponderenta existentei unei activitati independente stabilite de pct.19 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal: libera alegere a desfasurarii activitatii; libera alegere a programului de lucru; libera alegere a locului de desfasurare a activitatii; riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul; activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti; activitatea se poate desfasura nu numai direct, ci si cu personalul angajat de intreprinzator in conditiile legii.

Astfel ca activitatea de curatenie indeplineste criteriile de dependenta, si nu pe cele de independenta.

De aceea, va recomandam sa incheiati cu persoana care presteaza activitatea de curatenie un contract individual de munca cu timp partial urmand sa calculati, retineti si virati toate contributiile sociale aferente veniturilor salariale.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
Viviana Serni Marius Ion alexei delimart violeta Georgescu Gratiela Petrescu Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2024