ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pontaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Ma numesc Sandu si as dori sa aflu cum esti pontat cand lucrezi in munca nenormata, metionez ca lucrez in domeniul bugetar si lucrez de dimineata de la ora 9 pana pe la ora 1 a doua zi. Iar in potaj sunt trecut cu 8 ore daca poate cineva sa-mi dea niste explicati.
Va multumesc.

Adaugata in: Legislatia muncii
Sandu Cornel Simonca
 User  Sandu Cornel Simonca
a intrebat la 05 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Nov. 2012
Daca aveti incheiat un contract individual de munca nu se poate sa nu aveti si o norma de lucru stabilita prin contract, norma ce trebuie respectata si remunerata in consecinta. Dumneavoastra lucrati mult prea mult ore intr-o tura, practic aveti 28 de ore lucrate consecutiv, ceea ce nu este in regula, indiferent in ce tip de institutie lucrati. Ar trebui sa vi se ponteze atat ore suplimentare cat si ore de noapte, nu doar 8 ore de lucru. Nu este bine. Faceti o sesizare catre ITM, daca activati in baza unui contract individual de munca si se procedeaza astfel.

Programul de lucru saptamanal ar trebui sa fie de maxim 40 de ore, 48 cu tot cu orele suplimentare efectuate, acolo unde este cazul, cu 2 zile consecutive repaus saptamanal, acordat de regula in zilele de sambata si duminica. Poate fi acordat si in alte doua zile din saptamana daca nu este posibilia acordarea lor in aceste zile, situatie in care salariatul va primi un spor la salariul de baza corespunzator perioadei lucrate, spor stabilit prin CCM sau contractul individual de munca.

Munca suplimentara se remunereaza fie cu timp liber acordat in urmatoarele 60 de zile, sau prin spor la salariul de baza corespunzator perioarei lucrate suplimentar, al carui cuantum nu poate fi mai mic de 75% din acest salariu.

Munca de noapte la fel, trebuie compensata fie cu reducerea timpului de lucru cu o ora pentru ziua in care urmeaza sa aveti si tura de noapte, de la 8 la 7 ore, fie prin plata unui spor de 25% la salariul de baza daca numarul de ore lucrate noaptea este de minim 3 din programul normal de lucru (adica din 8 ore). Munca de noapte este cea prestata in intervalul 22:00 - 06:00.

Trebuie sa aveti pauze zilnice si pauze intre zilele de lucru. Pentru un program de 12 ore de lucru ar trebui in mod normal sa aveti o pauza de 24 de ore. In timpul zilei de lucru aveti dreptul la pauze, iar intre zilele de lucru ar trebui sa existe o pauza de minim 12 ore.

Art. 134 - Codul muncii republicat
(1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
(3) Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.

Art. 135
(1) Salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
(2) Prin exceptie, in cazul muncii in schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore intre schimburi.

Daca progamul de care ati mentionat este cel pe care il derulati in mod normal, atunci ar trebui sa luati legatura cu ITM pentru ca sunt foarte mult nereguli acolo si drepturi incalcate, iar sanatatea dvs este in mod cert pusa in pericol.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
George Andreescu G Stancu Gratiela Petrescu Viviana Serni adriana iancu Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2024