ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Program de lucru repartizat inegal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
am urmatoarea situatie: la un bar/cafenea se lucreaza in fiecare zi 12 ore, inclusiv sambata si duminica. Programul de lucru al fetelor este urmatorul: 2 zile lucreaza: 12 ore(de dimineata pana seara), dupa care au 2 zile libere. Deci efectiv 12 ore lucreaza 12 ore repaus, 12 ore lucreaza, dupa care 60 repaus. Pe saptamana nu depaseste 48 de ore.
Ca si salar...pt. zilele de sambata si duminica se acorda un spor de 1% aplicat la salarul de baza, plus primesc si zile libere.
Va rog sa-mi spuneti daca procedam bine,...... avand in vedere ca repartizarea programului de lucru in contractul de munca este inegal, si conform programului mai sus mentionat, mai este obligatorie sa acordam un repaus de 24 ore dupa 12 lucrate?









Orsolya Orban
 User  Orsolya Orban
a intrebat la 20 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Ian. 2014
Nu este legal acel mod de lucru, mai ales ca nu tineti cont de orele suplimentare efectuate, cel putin nu reiese acest lucru din speta.

Programul normal saptamanal al unui salariat este de 40 de ore, 8 ore / zi sau distributie inegale, cu doua zile consecutive drept repaus saptamanal. Tot ce depaseste acest numar de ore este munca suplimentara si se compenseaza conform legii cu timp liber platit sau cu spor de minim 75% din salariul de baza corespunzator. Munca suplimentara nu se efectueaza fara acordul scris al salariatului, cu exceptia situatiilor de forta majora sau accidente.

Munca in ture de tipul 12/24, 24/48 este asociata normei intregi de lucru cu distribuirea inegala a programului lucru.

In situatia in care salariatul lucreaza 12 ore pe zi este obgliatorie acordarea unui repaus de 24 de ore imediat dupa. Nu exista exceptii prevazute de lege de la acest tip de program.

Iar pentru munca in zilele de weekend salariatul are alte doua zile libere, consecutive, din aceeasi saptamana drept repaus, plus sporul la salariu.

Incercati sa reglati cumva programul de lucru in asa fel incat sa respectati prevederile legale, in prezent le incalcati destul de mult.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024