ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Refuz revizuire certificat cu grad de handicap


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
IN cazul in care un angajat cu grad de handicap accentuat (cod boala F20), incadrat cu 2 ore/zi, refuza sa-si faca revizuirea certificatului (cand acesta expira), cum trebuie sa procedeze angajatorul? IN baza caror documente angajatul isi poate continua activitatea?
Va rog sa mentionati si articolul de lege care face referire la acest aspect.
Persoana in cauza solicita sa fie angajata la 8 ore/zi. Acest lucru nu ar trebui sa-l stableasca medicul de familie (cate ore poate lucra)?
Multumesc!

Adaugata in: Legislatia muncii
Amalia Maf
 User  Amalia Maf
a intrebat la 04 Iun. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Amalia Maf la 06 Iun. 2014
Singura situatie in care se poate vorbi de obligatia revizurii o reprezinta acordarea indemnizatiei de handicap si eventualele facilitati de care ar beneficia in cazul unui handicap grav sau accentuat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Amalia Maf la 06 Iun. 2014
Fisa de aptitudini medicale alcatuita de medicul de medicina muncii ar trebui sa aiba la baza controlul medical efectuat de acesta si nu adeverinta de la medicul de familie, nu este corecta procedura.

Daca nu isi face revizuirea certificatului atunci se considera ca este apt de munca, in mod logic.

Repet, incadrarea in grad de handicap, revizuirea lui periodica pentru reinnoirea certificatului, nu este obligatorie, nicio lege nu prevede acest lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Amalia Maf
 User Amalia Maf
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Iun. 2014
Dar in cazul in care salariatul in cauza ramane la locul de munca si la un moment dat i se face rau, ajunge la spital...sau face o criza la locul de munca...fapt care-i afecteaza poate si mai mult starea de sanatate...angajatorul nu poate fi tras la raspundere?
La controlul medical periodic doctorul de la medicina muncii elibereaza o fisa medicala in care mentioneaza daca salariatul este apt de munca sau are anumite restrictii, recomandari. Iar aceasta fisa medicala se elibereaza in baza adeverintei aduse de salariat de la medicul de familie. Medicul de familie cunoaste starea de sanatate a salariatului pt ca are tot istoricul bolii si ar putea spune daca este apt de munca sau nu.
Daca persoana in cauza nu are obligatia sa isi faca revizuirea certificatului, nu e normal sa faca dovada ca este apt de munca?
Daca sunt prevederi in Codul Muncii in acest sens va rog sa le specificati.
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Iun. 2014
In baza contractuli de munca. Un salariat cu handicap nu isi desfasoara acitivitatea pe baza certificatului de handicap, ci a contractului individual de munca. Codul muncii este cadrul legal care prevede in ce conditii poate desfasura activitate remunerata un salariat. Medicul de familie nu are competenta de a stabili cate ore poate lucra persoana respectiva ca urmare a incadrarii in grad de handicap. Iar angajatul in discutie nu poate fi obligat sa faca o revizuire a certificatului daca nu doreste acest lucru.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024