ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Refuz semnare act aditional la CIM


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua

Va rog sa imi spuneti ce masura se poate lua in cazul unui angajat caruia i se modifica repartizarea timpului de lucru de la 8 ore pe zi in schimburi la sistemul 12 cu 24. Acesta este singurul din colectiv ca nu vrea sa semneze actul aditional la CIM. Se poate sanctiona in vreun fel ? Multumesc

Adaugata in: Legislatia muncii
Adrian Popescu
 User  Adrian Popescu
a intrebat la 18 Iun. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian Popescu la 19 Iun. 2014
Cat timp in contractul de munca nu apare trecut compartimentul sau departamentul in care este incadrat nu aveti ce sa modificati in contractul sau odata cu mutarea la un altul.

Daca ii modificati atributiile din fisa postului intocmiti un act aditional pentru fisa postului, ele pot fi modificare cu acordul partilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian Popescu
 User Adrian Popescu
a raspuns la intrebare la 18 Iun. 2014
Multumesc mult pentru raspuns. Dar daca il transfer in alt compartiment fara a modifica nimic in continutul CIM-ului mai trebuie facut act aditional la CIM? Modificari ar putea fi doar ca si atributii in fisa postului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 18 Iun. 2014
Nu mai repetati aceeasi informatie, pentru ca din pacate nici nu este corecta. In contract trebie sa apara mentiunea privind distribuirea de tipul 12/24 si inegala. Asa se procedeaza.

In CCM sau RI se trece programul la nivleul unitatii. Daca in RI apare program in ture 12/24 inegal dar in CIM apare trecut programul de 8 ore atunci trebuie modificat CIM obligatoriu, prin act aditional.

Oricum ati intoarce situatia, este obigatorie incheierea actului aditional, in acest caz, cat timp este trecut in contract programul distribuit uniform. Si indiferent de caz, contractul de munca trebuie sa fie precizat expres in CIM asa cum prevede art. 17. Din nou, treceti cu vederea cateva prevederi legale explicite si va opriti doar la acest articol.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [3]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Iun. 2014
Prin act aditional se poate negocia doar program inegal , timpul de munca ramane de 8 ore pe zi si 40 pe saptamana iar repartizarea acestuia asa cum prevede codul muncii .Programul de lucru, respectiv orele de intrare si de iesire de la program, durata timpului de lucru,.modul de acordare a liberelor, etc se prevad in CCM sau in RI.

Art. 116
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian Popescu la 18 Iun. 2014
Programul de lucru de tipul 12/24 reprezinta o forma de distribuire inegala a normei intregi de 8 ore /zi. Modificarea se face in mod obligatoriu prin act aditional, nefiind suficient regulamentul intern. Iar in contract trebuie introdusa mentiunea privind distribuirea inegala a timpului de lucru, pentru ca acesta sa poata functiona legal.

Nu aveti cum sa fortati angajatul sa semneze un act aditional pentru modificarea normei de lucru daca el nu doreste acest lucru. Durata muncii se poate modifica numai prin act aditional atat timp cat ea nu este impusa de un act normativ.

In regulamentul intern se poate trece programul unitatii dar in niciun caz nu se va trece programul fiecarui salariat pentru ca acesta face obiectul relatiei angajat - angajator si se mentioneaza in CIM.

Este vorba de o modificare aici, deci aveti nevoie de act aditional, nu puteti face acest lucru unilateral. Si nu aveti nici temei legal sa sanctionati salariatul pentru ca nu este de acord cu modificarea programului de lucru din contract. Chiar in Codul muncii apare aceasta precizare, la art. 17 (5) si art. 41.

Art. 17
........
(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
.........
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
.........
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Art. 41
(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
...........
f) timpul de munca si timpul de odihna.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian Popescu
 User Adrian Popescu
a raspuns la intrebare la 18 Iun. 2014
In CIM este trecut ca si repartizare a timpului de munca uniform, de 8 ore in schimburi. De aceea s-a facut acte aditionale de modificare a repartizarii timpului de lucru. Nici in CCM sau in RI nu este cuprinsa noua repartizare a timpului de lucru de 12/24. Cum il putem determina sa semneze?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [3]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Iun. 2014
Repartizarea timpului de lucru este un atribut al angajatorului si nu face obiectul unui act aditional.Programul de lucru se aduce doar la cunostinta salariatilor si acestia semneaza de luare la cunostinta.,caz in care in contractul de munca este trecut timp inegal.
Programul de lucru de regula este trecut in RTegulamantul intern al angajatorului iar acest document intern intra in sarcina angajatorului sa-l elaboreze.
Art. 113
(1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
(2) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Si din extrasul pe care vi l-am dat rezulta acelasi lucru
Extras din CIM
H. Durata muncii:
;;;
b). Programul de lucru se poate modifica ?n condiţiile regulamentului intern/contractului colectiv de muncă aplicabil.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024