ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Refuz:plata salarii, eliberare decizie incetare CIM, contributiilor sociale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna,
Am fost angajata la o firma cu CM perioada nedeterminata in perioada septembrie 2010-octombrie 2013.Am plecat din firma in octombrie 2013 cu art.55 lit.b Codul Muncii si de atunci tot incerc sa-mi recuperez salariile restante pe ultime luni de CIM. Fostul angajator refuza deasemeni sa-mi elibereze decizia de incetare CIM si adeverinta de vechime. Mentionez ca, conform informatiilor publice de pe site-ul ANAF firma este in procedura de executare silita pentru datorii la bugetul de stat (atat cele datorate de firma cat si datoriile cu retinere la sursa ale angajatilor ) iar in perioada mai-octombrie 2013 nu a mai depus nici declaratiile fiscale.Vreau sa dau fostul angajator in judecata si ma intereseaza daca am temei legal pentru :
-neplata salariilor restante, refuzul eliberarii decizie de incetare CIM si a adeverintei de vechime
-neplata catre bugetul de stat a contributiilor individuale (cu retinere la sursa)
-nedepunerea declaratiilor fiscale
In cazul in care exista temei legal se poate face o singura chemare in judecata pentru toate cele 3 aliniate ? Unde? la sectia de conflicte de munca in contencios-administrativ ?

Multumesc,
Roxana

Roxana Dorina Mereuta
 User  Roxana Dorina Mereuta
a intrebat la 03 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Roxana Dorina Mereuta la 08 Feb. 2014
V-am precizat si eu acelasi lucru, si anume varinata prezentarii in instanta. ITM poate sanctiona contraventional angajatorul, dar acordarea retroactiva sumelor restante cu titlul de salariu se face in baza unei hotarari a instantei de judecata daca angajatorul refuza in continuare sa isi respecte obligatiile legale si contractuale. Aici ei au dreptate, nu are nicio legatura cu contributiile. Si oricum dvs nu platiti nimic catre ITM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Roxana Dorina Mereuta
 User Roxana Dorina Mereuta
a raspuns userului Ioana Popa la 03 Feb. 2014
Va multumesc pentru raspunsul promp si concis.
Am depus deja o plangere la ITM iar raspunsul lor a fost " Va puteti adresa instantei de judecata pentru solutionarea problemei ".
Ceea ce ma face sa ma intreb daca anumite institutii ale statului, prin angajatii pe care ii detin, merita banii contribuabililor..?

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Feb. 2014
Dvs il puteti actiona in instanta pentru neplata drepturilor salariale si a contributiilor, iar pentru documentele neeliberate puteti mai intati sa depuneti o plangere la ITM. Pentru nedepunerea decalaratiilor fiscale, aici intra in atributiile ANAF sa solutioneze situatia, iar acestia inteleg ca deja au luat initiativa in directia solutionarii problemei.

Plangerea o depuneti la Tribunalul de care apartineti, la Litigii de munca. Luati legatura si cu un avocat in domeniul muncii, foarte probabil Tribunalul va va trimite catre un mediator, legea impunand aceasta etapa in prezent, anterior demararii procesului de judecata.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024