ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Spor de weekend


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Avem cateva salariate care presteaza uneori si munca in weekend. Acum 1 an li s-a facut act aditional prin care li se acorda spor de weekend de valoare fixa, nu ca procent din salariu, numai in lunile in care, conform pontajului, presteaza si munca de weekend (nu conteaza cate weekenduri din luna, ele primesc aceeasi suma fixa + zilele de repaus saptamanal in compensare). Este corect asa? In ultimele luni insa, ele au prestat munca de weekend in fiecare luna si deci si-au primit si sporul.

Intrebare: Acest spor trebuie evidentiat in adeverinta de vechime?

Nefiind considerat ca un spor permanent, nu a fost anuntat in revisal, desi in ultimul an ele l-au primit in fiecare luna....

Va multumesc mult.
Daniela

Adaugata in: Legislatia muncii
Daniela Rizea
 User  Daniela Rizea
a intrebat la 09 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

20 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Rizea
 User Daniela Rizea
a raspuns la intrebare la 09 Iul. 2013
Va multumesc.
O seara buna.
Daniela
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 09 Iul. 2013
Cuantumul sporului realizat nu se modifica in Revisal, in niciun caz. Ar insemna sa faceti acte aditionale in mod inutil. Sporul realizat apare pe statul de plata. Nu transformati Revisalul in stat de plata, nu s-ar mai justifica acest document daca ar fi asa. Rolul lui este doar de evidenta a salariatilor cu CIM din Romania. ORICE spor se poate trece in CIM. Ca nu este obligatoriu acest lucru este altceva. Dar este posibil, caz in care se aplica obligatia din HG 500/2011.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului daniela rizea la 09 Iul. 2013
Legea nu va obliga sa incheiati act aditional pentru fiecare spor acordat, unele se acorda in baza legii sau ale documentelor interne, altele se acorda prin CIM. Depinde de la caz la caz. Dar daca a aparut in CIM, obligatoriu se opereza in Revisal, pana la urma de aici s-a plecat.

Cat timp sporurile pe care le acordati din cand in cand, dar nu apar nici in lege nici in CCM / RI, atunci ar trebui act aditional. Cuantumul pentru sporul de weekend nu exista in lege, se stabileste de angajator. De aici opiniile variate. Dar, repet, un spor este permanent daca apare in CIM.

Si pentru ca v-am amintit de art. 150, am sa vi-l redau mai jos ca sa vedeti cum apare aceasta caracteristica a sporului permanent.

Art. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.

Pana la urma, ce aveti nevoie dvs acum sa aveti in vedere este Revisalul va trebui sa contina ce apare in contract, iar anumite sporuri, pentru ca se negociaza la nivel de unitate, se pot trece si ele in contract. Daca nu era posibil acest lucru atunci nu ar fi fost inventariate in Revisal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 09 Iul. 2013
Repet, sporul este permanent daca apare in CIM si nu daca se acorda in fiecare luna. Sporul de weekend are un regim special, daca nu apare in CCM si se lucreaza weekenduri la nivelul unitatii in mod obligatoriu va trebui sa apara in CIM. Sunt singurele documente in care se poate stabili acest spor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Rizea
 User Daniela Rizea
a raspuns la intrebare la 09 Iul. 2013
.

Va multumesc si dvs si Dnei Expert Ioana Popa pentru explicatii si pentru interesul acordat.
Chiar daca parerile sunt diferite, cred ca o expunere bine argumentata de ambele parti nu poate decat sa ne aduca mai aproape de solutia dorita.

O seara minunata va doresc.

Cu stima,
Daniela Rizea
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului daniela rizea la 09 Iul. 2013
Sunt doua aspecte distincte ceea ce negociaza salariatul la incheierea contractului de munca si ceea ce realizeaza ca venit salarial pe baza pontajului. In REVISAL , clar se trec acele drepturi care in conditiile in care desfasoara munca in timpul normal de munca negociat , le primeste in mod cert. In functie de programul de munca insa, daca lucreaza in schimburi,lucreaza in WK, este retinut la ore suplimentare, este stimulat pentru performanta primeste si alte drepturi salariale care decurg din aplicarea codului muncii sau sunt negociate in CCM , sunt evidentiate in RI , daca se suspenda CIM pe diverse motive si exemplele ar continua.Aceste drepturi se regasesc in statele de plata.Pentru aceastea se retin toate contributiile individuale si ale angajatorului.Pensia, somajul se calculeaza in functie de aceste venituri realizate si pentru care se platesc contributii.
La incheierea CIM se urmareste daca acestea sunt incheiate cu respectarea legii la stabilirea salariului sa nu fie sub cel minim stabilit de HG. dreptul de concediu sa nu fie mai mic decat cel stabilit prin codul muncii, etc.

S-ar putea considera ca sporul de WK este permanent numai daca in fiecare luna in toate zilele de WK salariatul este prezent la lucru,Acelasi lucru si lasporul de noapte numai daca salariatul desfasoara munca numai de noapte.
In celelalte cazuri cand programul de munca in schimburi de exemplu permite salariatului sa lucreze un nr diferit de ore de WK , noapte de la o luna la alta nu mai poate fi considerat permanent pentru ca cuantumul acestor sporuri se modifica de la o luna la alta si nu aveti cum sa interveniti in REVISAL sa le modificati de fiecare data aceste drepturi.
Nu intamplator am dat exemplu cu sporul de vechime in conditiile in care se negociaza , este un spor stabilit in procent raportat la salariul de baza si puteti sa-l cuantificati pentru a-l trece in REVISAL.Acest spor se modifica numai la shimbarea intervalului de vechime in muca pentru care se acorda si bineinteles atunci se anunta si in REVISAL
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Rizea
 User Daniela Rizea
a raspuns la intrebare la 09 Iul. 2013
Stiti care este nelamurirea mea? Spuneti ca un spor este permanent daca este inscris in CIM. Insa legea ma obliga sa inchei act aditional la CIM pentru orice spor acordat. Intrucat modificarile aduse cim prin act aditional devin parte integranta a acestuia, inseamna, prin deductie ca si sporul respectiv devine permanent?

Inainte, cand erau cartile de munca, puteai modifica cim prin act additional de acordare a unui spor, insa sporul respectiv nu se evidentia in carnetul de munca, dacat daca era un spor permanent, tocmai pentru ca numai sporurile permanente intrau la calculul co, somaj, pensie, cas, etc La fel, la incheierea cim se treceau in cim numai sporurile permanente, alte sporuri veneau ulterior, prin acte aditionale la cim.

Atunci, daca un spor este ocazional, inseamna ca nu mai trebuie sa inchei act additional? Atunci cum il evidentiez fata de o prima, etc?

Cu stima,
Daniela Rizea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului daniela rizea la 09 Iul. 2013
Daca a lucrat sau nu in weekend in luna respectiva apare pe statul de plata si in pontaj, asa cum am spus deja. Ceea ce va justifica neacordarea sporului in luna respectiva.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului daniela rizea la 09 Iul. 2013
Sporul permanent este cel trecut in contractul de munca, acesta este criteriul de caracterizare a lui, si nu frecventa derularii activiatii. Acolo vorbim de o anumita regularitate. Faptul ca nu se platesc tot timpul pentru ca angajatul nu desfasoara mereu munca in weekend nu il face sa fie spor ocazional. In cazul dvs el apare in CIM deci are caracter peremanent.

Ati inteles corect, da. Sporurile din CIM se folosesc si la concediul de odihna, calculul indemnizatiei, vedeti art. 150 din Codul muncii. Tot acolo apare si referirea la caracterul permanent al sporurilor.

In concluzie: cat timp sporul este in contract, in mod obligatoriu apare si in Revisal, asta este important sa aveti in vedere. Daca slariatul lucreaza in weekend, fie el si un weekend intr-o luna, el va trebui sa primeasca spor iar valoarea lui se stabileste prin CCM sau CIM. Dvs ati ales varianta CIM, deci respectati ce v-am scris mai sus. Ca sa fiti si mai sigura, uitati-va in programul Revisal si vedeti ca apare inventariat acolo. Iar la art. 3 alin (2) litera g) din HG 500/2011 apare precizat astfel:

Art. 3
(2) Registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:
g) salariul de bază lunar brut şi sporurile, astfel cum sunt prevăzute ?n contractul individual de muncă.

Plus, tot in HG 500/2011:

Art. 9

(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
...............
c) necompletarea elementelor contractului individual de munca conform art. 3, respectiv netransmiterea registrului in termenele prevazute la art. 4;
..............
e) completarea registrului cu date eronate sau incomplete;

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
................
b) cele prevazute la lit. b)-c), cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei;
c) cea prevazuta la lit. d)-f) si i) cu amenda de la 3.500 lei la 5.000 lei;

Acestea sunt aspectele pe care trebuie sa le aveti in vedere cand operati in Revisal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Rizea
 User Daniela Rizea
a raspuns la intrebare la 09 Iul. 2013
Care este definitia sporului permanent? Dupa ce criterii este caracterizat un spor ca avand un character permanent sau ocazional? Ma gandesc ca daca conditiile de munca respective, care genereaza acordarea sporului sunt permanente, atunci si sporul va fi permanent. De ex pt cineva care lucreaza permanent in weekend, avand repausul saptamanal in alte 2 zile din saptamana, atunci si sporul va fi permanent.

Logic ar fi ca mai intai sa stabilesc caracterul permanent sau ocazional al sporului, si daca acesta este permanent, atunci il trec in CIM, mai pr?cis in cartea de munca (cum era pana nu demult), iar acum in adeverinta de vechime si in REVISAL:(pt ca intr-adevar in CIM, prin act aditional vor fi mentionate si sporurile ocazionale).

Daca munca in weekend are un character ocazional, atunci nu ar fi normal ca si sporul sa fie tot ocazional? Pt ca realmente asa se si plateste, cand da, cand ba.

Ideea este, daca il trec in revisal, nu am obligatia sa il si platesc lunar, pana la momentul la care anunt incetarea acordarii sporului (tot prin act additional)?
Nu lcrez in contabilitate, dar banuiesc ca sporurile permanente, cele care se treceau in CIM si in Cartea de munca, erau folosite la determinarea contributiei la pensie, etc. Deci, ma gandesc ca nu pot sa il anunt ca spor permanent si sa nu il platesc....

Imi cer scuze ca insist, dar va rog mult sa ma lamuriti, pentru ca este o situatie des intalnita in practica si asupra careia am auzit fel si fel de pareri..

Cu stima,
Daniela Rizea
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 09 Iul. 2013
Absolut orice spor se poate trece in CIM, nu imi dau seama, sincer, pe ce criterii insistati pe aceasta informatie. Inteleg aritemtica dvs insa nu are legatura cu speta de fata. Un spor acordat salariatului si care apare in contract se trece in mod obligatoriu in Revisal. Mai mult, Codul muncii precizeaza foarte explicit: sporul de weekend se negociaza prin CCM sau CIM, deci este posibila introducerea lui in CIM si chiar legala. Totusi, avem niste legi pe care le treceti cu vederea si care sunt cam "de capatai".
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Iul. 2013
Indemnizatia de concediu de odihna insa se calculeaza in functie de drepturile salariale negociate in CIM .In CIM se negociaza salariul de baza si sporurile permanente.
Am incercat sa folosesc aritmetica sa evidentiez diferentea intre un spor permanent si unul ocazional.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 09 Iul. 2013
Faptul ca se acorda doar pentru weekend nu inseamna ca este neaparat spor ocazional. Asa cum si sporul pentru munca suplimentara de exemplu poate fi spor cu caracter permanent odata ce apare mentioant in contractul de munca, iar unele cazuri chiar asa se intampla pentru ca este mai mare de 75%.

Sporul de noapte poate fi de asmenea spor permanent, cand apare in contract. Mai ales ca exista firme unde se lucreaza cu regularitate in acest tip de program.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului daniela rizea la 09 Iul. 2013
In cazul salariatiilor dvs sporul apare in contractul de munca, introdus prin act aditional. Ca atare el trebuie sa apara in Revisal asa cum prevede HG 500/2011, astfel riscati amenzi pentru informatii transmise eronat sau incomplete.

Nu se intampla nimic daca nu au lucrat in zilele de weekend, nu acordati acel spor in astfel de cazuri. In pontaj o sa apara ca nu au lucrat in weekend iar pe stat se va evidenta acest lucru prin neacordarea sporului.

Aveti dreptate in privinta salariului si a sporurilor, insa, mai ales ca aceasta adeverinta tine locul cartilor de munca iar in cartea de munca se operau aceste elemente, deci este corect. Aici am gresit eu putin.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 09 Iul. 2013
Sporul permanent este sporul care apare mentionat in contractul individual de munca, Atentie si la speta inainte sa ma corectati: in situatia de fata sporul de weekend apare in contract ca atare exista obligatia operarii lui in Revisal. V-ar ruga din nou sa nu mai dezinformati utilizatorii in dezavantajul lor. Nu stiu pe ce criterii stabiliti dvs ca este sau nu spor permanent, cat timp inclusiv in codul muncii este precizat ca sporul permanent este cel din contractul de munca (a se vedea formula de calcul a indemnizatiei pentru concediu).

In plus modelul de adeverinta de vechime utilizat acum este cel agreat de ITM iar acolo apare inclusiv aceasta posibilitate. Sunt situatii in care s-au pierdut carti de munca de exemplu ca atare se elibereaza o adeverinta de vechime in care se poate trece si gurpa. Nu este valabil in toate cazurile. Dar atentie la ce informatii furnizati.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului daniela rizea la 09 Iul. 2013
Din ce am prezentat, sporul de WK nu este spor permanent si nu trebuie trecurt in REVISAL.Asa cum si sporul de noapte, spor de ore suplimentare dupa caz bonusuri ocazionale, prime deasemenea , salariatii pot beneficia de aceste drepturi salariale conform codului muncii sau CCM dar nu se trec in REVISAL.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Rizea
 User Daniela Rizea
a raspuns la intrebare la 09 Iul. 2013
Imi cer scuze, dar nu m-am lamurit. Daca trec sporul in revisal, ce se intampla in lunile in care salariatele nu primesc acest spor, pentru ca nu au lucrat in zilele de weekend?

In adeverinta de vechime se trec toate modificarile intervenite asupra conditiilor de munca stabilite initial prin contractul individual de munca, inclusiv salariul si modificarile acestuia, sporuri (se acorda in urma incheierii unui act aditional la contractul de munca), etc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Georgeta Ganea la 09 Iul. 2013
Luna iulie, salariu pe zi este de 38,09
Sporul de WK 38,09*9*10%=34.28
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Iul. 2013
Atentie!, inca din 2001.04.01 nu se mai acorda grupa de munca.Salariatii pot fi incadrati in conditii normale , deosebite sau speciale.In opinia mea sporul de WK este spor ocazional, se acorda numai pentru zilele lucrate in wk.
Adeverirea muncii in grupe de munca anterior acestei date se face pe baza adeverintelor cadru aprobate prin HG 257 DIN 2011.
Valoarea acestui spor nu este aceiasi in fiecare luna se calculeaza doar pentru zilele de WK lucrate si se reflecta in staul de plata.
Dau si un exemplu pentru edificare.La un salariu de 800 lei .Sporul ar fi de 10%
Luna iunie a avut 19 zile lucratoare
Sa presupunem ca salariarul a lucrat dupa grafic 7 zile sambata si duminica,
800/19=42,10 lei pe zi
Spor de WK 7*42,10*10%=29,47 lei
Luna iulie are 21 zile lucratoare, salariatul poate lucra de exemplu 9 zile de sambata si duminica.
800/21=30,09 lei pe zi lucratoare
Spor de WK 30,09*9*10%=27 LEI

Spre deosebire de un spor permanent si dau ca exemplu sporul de vechime , sa spunem in cuanum de 15%.
Atat in luna iunie cat si in luna iulie acesta este de 120 lei.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Iul. 2013
Da, este corect. Sporul se stabileste de catre angajator la nivel de unitate, legea nu prevede un cuantum minim sau maxim. De obicei se acorda sporul in procent dar nu este obligatoriu sa se intample asa.

Sporul se trece in Revisal si apare pe statul de plata, in adeverinta de vechime nu se trec sporurile sau salariul. Acestea apar in extrasul Revisal. Pe adeverinta se trec mutatiile intrervenite, absentele nemotivate, concedii fara plata si temeiul incetarii, iar acolo unde este cazul grupa de munca.


Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024