ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

transformare CIM determinat in nederminat la doua luni dupa data limita a CIM


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Dupa parerea mea, patronul si persoana care se ocupa de personal la firma unde lucrez, nu au procedat tocmai conform legislatiei actuale in urmatoarea situatie.

Firma a angajat o persoana cu contract pe o durata determinata de 2 luni, inregistrat in revisal si transmis conform normelor. La expirarea duratei contractului nu s-a intocmit nici o decizie de incatare a contractului si nici nu s-a inregistrat in revisal, patronul si persoana care se ocupa de personal uitand pur si simplu ca au facut angajarea pe durata determinata. Salariatul nu si-a incetat activitatea, a ramas trecut pe statul de plata, i s-a platit salariul si i s-au achitat toate contributiile aferente. Problema a aparut cu ocazia actualizarii registrului conform ultimelor norme, fiind ??rezolvata? prin simpla modificare in revisal a duratei contractului din determinata in nedeterminata si cu intocmirea unui act aditional de modificare .
S-a procedat corect?
Poate primi amenda:
-pentru incheierea de CIM pe perioada determinata?
-pentru neinregistrarea si netransmiterea in termenul prevazut de lege a incetarii contractului?
-pentru munca fara forme legale, chiar daca salariatului I s-au platit salariul si contributiile datorate statului?
Daca contractul a fost inregistrat in revisal cu durata determinata, dupa data incetarii, contractul nu va aparea automat in revisal ca incetat? Modificarea facuta in revisal din determinata in nedeterminata, transmisa la ITM cu discheta si adresa de inaintare, in acest caz, ar putea face obiectul refuzului actualizarii bazei de date de catre angajatii ITM? Nu ar fi fost mai corect sa se fi incheiat un nou contract de munca? Ce se intampla cu perioada dintre data incetarii si data ??reactivarii? contractului, mai poate fi considerata ca vechime in munca? In cazul in care o neregula in raporturile de munca este indreptata inainte ca aceasta sa fie constatata de catre organele abilitate, acestea nu mai pot sanctiona respectiva contraventie? Care este termenul in care organele de control nu mai pot amenda o anumita abatere, daca intre timp sunt indeplinite conditiile legale?

Cum interpretati art. 4 alin. 3 din HG 500/18.05.2011, ??Orice corectie a erorilor survenite in completarea registrului se face la data la care angajatorul a luat cunostinta de acestea?, angajatorul trebuie sa dea o declaratie referitoarea la eroare?
Tot in HG 500/18.05.2011 se prevede la art. 9:1Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice: e completarea registrului cu date eronate sau incomplete.

Va multumesc pentru ca sunteti aproape de noi in problematica raporturilor de munca.


Constantin Postolache
 User  Constantin Postolache
a intrebat la 26 Oct. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Constantin Postolache
 User Constantin Postolache
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Nov. 2011
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

Contractul a incetat de drept pe 06.07.2011 si sa modificat din determinat in nedeterminat si transmis la ITM pe 26.10.2011 cu o varianta veche de revisal. Cu ocazia actualizarii bazei de date cu aplicatia noua de care m-am ocupat personal, am observat ca in varianta veche in istoricul contractul salariatului respectiv, modificarea a fost facuta prin corectie, deci alta abatere. Dupa preluarea bazei de date in noul program salariatul apare cu contract pe durata nedeterminata. Este posibil ca angajatii ITM sa treaca cu vederea abaterile anterioare, mai are rost anuntarea ITM-ului privitor la corectia facuta sau este prea tarziu? Patronul are de gand sa ma insarcineze pe mine cu tinerea registrului si nu vreau sa raspund mai tarziu pentru greselile altora. Daca cumva, la un moment dat, un angajat ITM vigilent se sesizeaza si vrea sa-si arate competenta superiorilor ar putea lua ceava bani de la firma unde lucrez. Pana la acest moment administratorul nu a numit nici o persoana pentru tinerea registrului. Daca presupunem ca patronul se ocupa de tinerea si transmiterea revisalului, mai este obligat sa faca o decizie scrisa in acest sems? Decizia de numire a persoanei este o chestiune interna, nu trebuie informat ITM-ul decat in cazul aplelarii la serviciile unui prestator extern firmei, este corect?
In cat timp se prescrie o contraventie in cazul raporturilor de munca daca nu a fost sanctionata de organele in drept, in 6 luni conform regimului juridic al contraventiilor OG 2/2001, sau regimul acestor contraventii este prevazut de o lege speciala?

Am nevoie sa ma lamuresc in privinta situatiei descrise. Sper ca am reusit sa ma fac inteles.

Va multumesc si ma scuzati, se pare ca raspundeti la toate intrebarile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Nov. 2011
In cazul in care CIM pe perioada determinata a incetat de drept, prelungirea lui se poate face prin intocmirea unui act aditional sau prin incheierea unui nou CIM. Actul aditional insa poate fi intocmit si retroactiv in cazul contractelor pe perioada determinata, daca acestea se prelungesc in conformitate cu prevederile din Codului munci republicat.

Art. 82
3 Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.

Art. 83
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;
c desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
e angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
f ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
h in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.

In situatia descrisa de dvs insa continuarea activitatii dupa expirarea CIM pe perioada determinata ar fi necesitat fie intocmirea unui act aditional prin care sa fie modificata durata contractului din ziua imediat urmatoare celei prevazute in CIM ca data de expirare, fie incheierea unui nou CIM pe perioada nedeterminata. Prestarea unei activitati pentru un anumit angajator insa, fara existenta unui CIM sau altor tipuri de contracte legale, reprezinta intr-adevar o contraventie iar angajatorul ar putea fi amendat pentru acest lucru. In situatia in care ambele parti au convenit sa semneze actul aditional astfel incat sa reiasa o continuitate a activitatii, chiar daca acest lucru a fost facut retroactiv, nu cred ca se poate dovedi ca in acea perioada salariatul in cauza a lucrat fara forme legale. De exemplu, daca salariatul a avut CIM pe perioada determinata incheiata intre 01.07.2011 - 01.08.2011, data dupa care salariatul a desfasurat activitate fara CIM timp de 2 luni dar i s-au platit contributiile la stat, in momentul in care s-a decis intocmirea actului aditional, cu data de incepere a activitatii 02.08.2011 si a fost semnat de ambele parti, atunci va fi greu daca nu chiar imposibil sa dovediti ca de pe 02.08 pana in prezent salariatul a lucrat fara forme legale.

CIM pe durata detereminata inregistrat in REVISAL nu apare pur si simplu incetat dupa data prevazuta in CIM ca fiind cea de incetare de drept. Se intocmeste o decizie de incetare si in baza acestei decizii se opereaza in REVISAL incetarea CIM. Altfel, CIM apare in continuare ca fiind activ.

Articolul 4 din HG 500/2011 se refera la corectiile survenite inainte de transmiterea REVISAL catre ITM. In situatia in care REVISAL a fost deja transmis dar in completarea lui s-au strecurat erori, acestea pot fi corectate numai prin acrodul ITM.
La fel, completarea registrului cu date eronate sau gresite reprezinta contraventie atunci cand registrul este transmis cu respectivele greseli catre ITM si ulterior, in urma unui control sau sesizari se constata ca aceste greseli au ramas necorectate sau ca angajatorul nu a luat legatura cu ITM pentru corectarea greselilor.








Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024