ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ziua de 1 mai


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Lucrez la o firma care produce furaje pentru animale, iar conducerea firmei ne obliga sa lucram 10 ore pe zi chiar daca in contract am semnat doar 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana. Mai nou ne obliga si sambata sa lucram si chiar de 1 mai. Mentionez ca sambata nu ne plateste dublu, la fel nici de 1 mai. Ni s-a spus ca este o zi normala de munca.
Va intreb ce este legal si ce nu este din tot ce v-am spus mai sus?

Va multumesc.


Adaugata in: Legislatia muncii
Cristian Petrovici
 User  Cristian Petrovici
a intrebat la 25 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Apr. 2013
Nu, nu este. Angajatorul nu poate forta salariatul sa lucreze ore suplimentare, efectuarea lor necesita acordul scris al angajatului. Exceptie fac doar situatiile de forta majora sau accidente. Munca suplimentara trebuie compensata fie cu timp liber platit, corespunzator numarului de ore lucrate suplimentar, fie cu spor de minim 75% la salariul de baza corespunzator daca nu este posibila acordarea liberului. Sub o forma sau alta ar trebui compensate.

Pentru munca in weekend angajatorul este obligat sa va acorde un spor la salariu stabil prin CCM sau CIM, cat si alte doua zile libere consecutiva din saptamana drept repaus saptamanal, asa cum prevede legea. Cuantumul sporului este stabilit de angajator, pentru ca legea nu prevede un nivel minim sau maxim pentru el. Nu este obligatoriu ca plata zilei de weekend lucrate sa fie una dubla, nu intra la categoria sarbatoare legala. Acordarea repausului este insa obligatori, altfel angajatorul risca sanctiuni la un control ITM sau daca se transmite spre ITM sesizari de catre cei implicati.

La fel, nu va poate obliga sa lucrati in zilele de sarbatoare legala daca activiatea poate fi intrerupta in ziua respectiva, iar in cazul de fata tind sa cred ca se poate. Daca totusi nu este posibil, el va trebui sa va compenseze aceasta zi fie cu o alta zi libera platita, fie cu un spor de 100% la salariu.


Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Radu Anton alexei delimart Gratiela Petrescu George Andreescu Viviana Serni Ioana Popa
TOP RASPUNSURI 2024