ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Citatie la judecatorie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, ce se intampla cu ziua de munca cand am citatie pentru tribunal? Sunt motivat, imi este platita ziua sau nu?

Adaugata in: Motivarea angajatilor
Sorin Brad
 User  Sorin Brad
a intrebat la 15 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 15 Oct. 2012
Salariatul este platit pe perioada in care se afla in instanta ca martor. Nu primeste o compensatie suplimentara, dar va beneficia de veniturile cuvenit pentru acea zi de absenta motivata, ca si cand s-ar afla la lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Oct. 2012
"Conform art. 175 alin. (1) din Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare, chemarea unei persoane in fata organului de urmarire penala sau a instantei de judecata se face prin citatie scrisa. Citarea se poate face si prin nota telefonica sau telegrafica.

Astfel, in cazul salariatului chemat in fata organului de urmarire penala, angajatorul nu se poate opune invoirii acestuia. Astfel, salariatul trebuie sa se prezinte la locul, ziua si ora indicate in citatie, astfel incat absenta de la locul de munca va fi motivata. Plata salariului pe durata absentei de la locul de munca este prevazuta de Codul de procedura penala in privinta persoanelor chemate ca martori, experti sau interpreti.

Astfel, art. 190 alin. (2) din Codul de procedura penala prevede ca martorul, expertul si interpretul care sunt salariati au dreptul si la venitul de la locul de munca, pe durata lipsei de la serviciu, pricinuita de chemarea la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata, iar potrivit alin. (6) din acelasi articol, suma care reprezinta venitul aratat in alin. 2 se plateste de cel la care lucreaza martorul, expertul sau interpretul.

Asadar, potrivit dispozitiilor Codului de procedura penala, persoana va primi salariu pe perioada absentei de la locul de munca datorata convocarii de catre organul de urmarie penala in calitate de martor, expert sau interpret, iar acesta va fi platit de angajatorul la care lucreaza salariatul."

Sursa: http://legislatiamuncii.manager.ro/a/5557/absenta-motivata-de-la-locul-de-munca-plata-salariului-pentru-martori-experti-si-interpreti-conform-codului-de-procedura-penala.html
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 15 Oct. 2012
Este important motivul pentru care sunteti citat. Beneficiaza de plata zilei numai urmatoarele categorii prevazute de codul de procedura penala

Art. 190

Sumele cuvenite martorului, expertului şi interpretului

Martorul, expertul şi interpretul chemaţi de organul de urmărire penală ori de instanţa de judecată au dreptul la restituirea cheltuielilor de transport, ?ntreţinere, locuinţă şi altor cheltuieli necesare, prilejuite de chemarea lor.

Cheltuielile judiciare prevăzute ?n alin. 1, avansate de stat, sunt cuprinse distinct, după caz, ?n bugetul de venituri şi cheltuieli al Ministerului Justiţiei, Ministerului Public şi Ministerului de Interne.

Martorul care nu este salariat, dar are venit din muncă, este ?ndreptăţit să primească şi o compensare.

Expertul şi interpretul au dreptul şi la o retribuţie pentru ?ndeplinirea ?nsărcinării date, ?n cazurile şi condiţiile prevăzute prin dispoziţii legale.

Sumele acordate potrivit alin. 1, 3 şi 4 se plătesc pe baza dispoziţiilor luate de organul care a dispus chemarea şi ?n faţa căruia s-a prezentat martorul, expertul sau interpretul, din fondul cheltuielilor judiciare special alocat. Aceste sume se plătesc martorului imediat după ?nfăţişare, iar expertului şi interpretului, după ce şi-au ?ndeplinit ?nsărcinările.

Suma care reprezintă venitul arătat ?n alin. 2 se plăteşte de cel la care lucrează martorul, expertul sau interpretul.

In alte conditii prezentarea in instanta se face pe timpul dumneavoastra , luandu-va o zi de concediu sau CFPpentru interese personale

Alte intrebari despre Motivarea angajatilor

TOP RASPUNSURI 2024