ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Prima pentru migrarea fortei de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Ma numesc Cristinel Barbu, sunt din Roman-Neamt si din luna martie sunt somer, mai bine zis am fost, deoarece am facut o cerere de intrerupere a somajului pt trei luni pentru a-mi cauta de lucru in Germania cu ajutorul unei rude stabilite acolo. Mi-am gasit de lucru ca sofer (Lkw fahrer) la o firma cu contract de munca pe 2 ani, cu 6 luni de proba. Am obtinut si dreptul de munca de la Duisburg si m-am inregistrat si la primarie cu domiciliul la verisoara mea in localitatea Schwabisch Gmund (am document de inregistrare a domiciliului- Anmelde Bestatigung) din Germania. Am trimis-o pe sotia mea din Romania la ALOFM Roman Neamt sa intrebe ce trebuie sa fac pt a beneficia de prima de migrare a fortei de munca, legea 76/2002, art 74, 75, 76 si a refuzat sa-i dea informatii, motivand ca locul de munca este in Germania, intr-o alta tara, fapt ce nu este specificat nicaieri in legea mai sus mentionata.
Va rog sa ma ajutati in lamurirea acestei probleme, eu am toate documentele, contract de munca, dovada a domiciliului in Germania (ca doar nu as putea lucra acolo si sa vin sa locuiesc acasa), drept de munca etc.

Va multumesc,
Cu respect, Cristi Barbu.

Cristinel Barbu
 User  Cristinel Barbu
a intrebat la 09 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului cristinel barbu la 10 Iul. 2013
Legea nu prevede posibilitatea de a acorda aceasta prima in cazul incadrarii in alta tara, ca atare nici cei de la AJOFM nu pot merge pe interpretari, mai ales pe banii din bugetul de stat. Legea spune localitate sau judet, fata de cel in care aveti domiciliul stabil cand depuneti dosarul pentru indemnizatie.

Aveti in vedere si acest articol din normele de aplicare a legii, HG 174/2002:

ART. 45
(1) Pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 74 şi 75 din lege persoanele ?ndreptăţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti, unde se află ?n evidenţă, următoarele documente:
a) o cerere conform modelului prezentat ?n anexa nr. 11, respectiv ?n anexa nr. 12;
b) actul de identitate, ?n copie, care să ateste domiciliul stabil;
c) dovada ?ncadrării ?n muncă printr-un act eliberat de angajator, cu precizarea locului de muncă unde persoana urmează să ?şi desfăşoare activitatea;
d) angajament pentru respectarea art. 76 alin. (1) din lege, conform modelului prevăzut ?n anexa nr. 13, care constituie titlu executoriu, potrivit legii.
(2) Beneficiază de drepturile prevăzute la art. 74 şi 75 din lege persoanele care se ?ncadrează ?n muncă pe o perioadă de cel puţin 12 luni.
(3) ?n cazul ?ncadrării ?n muncă ?ntr-o localitate din alt judeţ, drepturile prevăzute la art. 74 sau 75 din lege vor fi acordate de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau, după caz, a municipiului Bucureşti unde beneficiarul s-a aflat ?n evidenţă, urm?nd ca dosarul acestuia să fie transferat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă ?n a cărei rază ?şi stabileşte noul domiciliu, care va acorda şi celelalte drepturi prevăzute de lege şi va urmări respectarea obligaţiilor ce decurg din acordarea drepturilor.

La alin. (3) este prevazuta posibilitatea transferului dreptului la prima la agentia judeteana sau din Bucuresti, in functie de noul domciliu. Deci nu in afara tarii. Ca sa puteti primi acest drept ar trebui sa faceti dovada schimbarii domiciliului din tara, iar acest lucru se face prin act de identitate sau prin viza de flotant. Nu se poate transfera dreptul de la AJOFM Romania, la agentia de somaj din Germania. Mergeti pe articole coroborate, dar tineti cont si de normele de aplicare a legilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului cristinel barbu la 10 Iul. 2013
In lege aveti urmatoarea prevedere

Art. 44
Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
h) la data plecarii in strainatate a beneficiarului pentru o perioada mai mare de 3 luni;

Sederea dvs inteleg ca a depasit acest termen.

Plus, vi se cere dovada domiciliului stabil, cel care apare in actul de identitate. In Germania nu aveti act de identitate local, in care sa apara ca domiciliu stabil. Este domiciliu temporar pentru ca nu sunteti rezident sau cetatean al tarii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristinel Barbu
 User Cristinel Barbu
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Iul. 2013
Va multumesc pentru raspuns, dar tocmai asta e problema, ca in lege (am citit-o foarte bine) nu specifica nicaieri ca in tara sau in alta tara....am vorbit cu un avocat roman din Germania si mi-a spus ca legea este in vigoare si putem beneficia de prevederile ei. Chestia asta cu in tara, sau in strainatate e la aprecierea fiecaruia, asa e ? Puteti sa-mi spuneti unde scrie ca trebuie sa te angajezi intr-o localitate din tara, din Romania la o distanta mai mare de 50 km de domiciliu ? Poate am sarit eu peste vreun pasaj....va multumesc si sper sa nu va suparati...va doresc numai bine. Stima si respect.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Iul. 2013
Este corect ce i s-a spus sotiei dvs. Acele prevederi se refera la schimbarea domiciliului intr-o alta localiate din tara sau din judet. Dar nu in localitate din alta tara. Cat timp v-ati domiciliat in alta tara, vi se aplica legile locale si nu cele din Romania.

Alte intrebari despre Motivarea angajatilor

Expertii nostri
violeta Georgescu
Radu Anton Marius Ion George Andreescu Ioana Popa alexei delimart Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024