ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

invoirea de la locul de munca sau zile libere la angajator particular


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua as dorii sa ma ajutati in privinta orelor sau zilelor libere deoarece eu lucrez la o firma particulara unde patronul este de origine turca o data pe luna am nevoie de 3-4 ore libere ptr a merge la un control medical cu fetita mea iar de fiecare data cand cer voie sa ma invoiasca observ ca nu prea le convine si chiar mi sa reprosat de multe ori ca eu mereu cer sa fiu invoita.
De aceea as dorii sa ma ajutati si sa ma invatati ce trebuie sa le raspund sefilor mei atunci cand imi mai reproseaza ca cer sa fiu invoita.
Va multumesc.

Daniela Nica
 User  Daniela Nica
a intrebat la 15 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Daniela Nica la 15 Mai. 2014
Invoirile sunt acord de voitna intre parti, nu sunt reglementate legal. Ca atare, angajatorul poate accepta sau refuza aceste cereri. Insa aveti o solutie chiar in Codul muncii, si anume concediul fara plata pentru situatii persoanale. Pe baza unei cereri, in ziua in care trebuie sa mergeti cu copilul la control medical, puteti solicita concediu fara plata. Se va resimiti acest lucru asupra salariului din pacate, pentru ca va fi zi neplatita. Conform legii insa aveti dreptul la astfel de zile.

Vedeti in CCM sau in RI care este durata acest concediu pe care angajatorul o acorda salariatului. Durata lui se stabileste la niveul unitatii, nu este prevazuta legal.

Art. 153
(1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Concediul fara plata, odata aprobat, va duce la suspendarea contractului pentru acea zi, pe baza unei decizii intocmite de catre angajator in dublu exemplar, cate unul pentru fiecare parte, si pe care ar trebui sa o primiti sub semnatura de primire.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Nica
 User Daniela Nica
a raspuns userului Florin Cioca la 15 Mai. 2014
Ok Multumesc frumos ptr raspuns .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Florin Cioca
 User Florin Cioca
a raspuns la intrebare la 15 Mai. 2014
Din pacate in legislatie nu exista o prevedere favorabila pt dvs in acest sens. Insa prin Reg Intern sau CCM se pot stabili regimul acestor invoiri si cazurile in se aproba de conducere, urmand ca orele sa fie recuperate ulterior.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024