ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ore suplimentare compensate cu zile libere platite


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarele situatii:
Intr-o luna agentii de paza fac ore suplimentare, iar unitatea le compenseaza cu timp liber platit. Pe pontaj apar orele suplimentare in luna cand le face, iar cand li se acorda zilele libere se noteaza cu LS si se calculeaza o zi la 8 ore si li se da liber atatea zile cate corespund cu orele suplimentare pe care le acumuleaza. E corect asa?

Daca un agent de paza a fost chemat din concediu de odihna, a lucrat o zi si apoi si-a continuat concediul. Ce trebuie facut in acest sens?

Astept raspunsul dvs.

Alexandru Moldovan
 User  Alexandru Moldovan
a intrebat la 07 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

13 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Mai. 2014
Doamna Popa I.
Din practica la program de 12 cu 24 liber la contruirea graficelor de lucru reiese exact ce sustine doamna Ana.Este o cutuma care se aplica dintotdeauna la un astfel de program.Prezentarea la lucru a salariatilor pe baza graficului de prezenta conduce la neacoperirea integrala a programul.ui normal de lucru intr-o luna si la depasirea orelor normate in urmatoarea luna dar pe medie lunara in cursul anului se respecta numarul de ore normat Deci nu se pune problema de ore suplimentare in cazul prezentat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Maria Ana la 13 Mai. 2014
Salariul nu este influentat de efectuarea orelor suplimentare, atat timp cat compensarea lor se face prin timp liber platit. "Platit" se refera la faptul ca pentru acele ore ce vin ca liber in schimbul muncii suplimentarea angajatul primeste salariul pe care l-ar lua daca ar fi la lucru. Practic sunt ore platite normal, pentru 8 ore/zi in cazurile in care munca suplimentara este compensata cu liber si nu cu spor. Astfel, daca in luna mai angajatul efectueaza 200 de ore, cu acordul lui scris pentru ore suplimentare, cele 32 de ore fiind compensate cu timp liber, el va fi platit normal, la fel si in lunile urmatoare, iar in termen de 60 de zile se vor acorda orele libere in schimbul lor. Dar salariul nu este influentat. Se resimte munca suplimentra in valoarea salariului realizat numai daca se acorda sporul. Altfel nu. Salariul este cel lunar normal, cu sporurile corespunzatoare daca exista, altele decat cel pentru munca suplimentara. Nu o sa ii platiti 200 de ore in luna mai, ci 168 cat are luna, iar in luna iunie sau iulie, cand va avea liberul cuvenit pentru cele 32 de ore, va primi salariul cuvenit pentru totalul orelor lucratoare din luna, cele in care a fost la munca plus cele 32 compensate pe care in alte conditii le-ar fi lucrat. Chiar daca le sta acasa, primeste salariul corepunzator pentru aceste ore. Sper ca m-am facut inteleasa de aceasta data. In pontaj trebuie sa apara numarul real de ore lucrate, inclusiv cele suplimentare, indiferent cum se compenseaza ele.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maria Ana
 User Maria Ana
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Mai. 2014
Dna. Popa, va rog, daca se poate, sa ne dati un exemplu concret de compensare prin liber platit a orelor suplimentare, inclusiv cum procedati la plata acestora.
Sa zicem cazul urmator:
In luna mai angajatul efectueaza 200 de ore (168 normale, 32 ore suplimentare)
In luna aprilie as putea sa ii compensez cele 32 ore suplimentare cu timp liber platit.
Cum va arata pontajul si cum se va face calculul salariului?
Va multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maria Ana
 User Maria Ana
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Mai. 2014
Se pare ca nu m-ati inteles... Tocmai asta vroiam sa subliniez... ca angajatul trebuie sa ia lunar cel putin salariul negociat. Si daca se practica acordarea de liber pentru compensarea orelor suplimentare atunci aceste ore suplimentare se platesc atunci cand se acorda liber pentru ele.
Pe exemplul pe care l-am dat exact asta spuneam... in aprilie (nu in mai cum ati spus) ii platesc 168 de ore, nu doar 148 cat efectueaza efectiv, dar tin cont ca i-am platit cu 20 de ore in plus, iar luna urmatoare cand efectueaza efectiv 190 ore ii platesc cu cele 20 de ore platite in avans mai putin. ( am ca baza articolul din Codul Muncii care spune ca in perioada de reducere a activitaii - e cusuta cu ata alba, dar asta e singura varianta gasita impreuna cu inspectorii ITM- se poate acorda timp liber platit din care se pot compensa orele suplimentare viitoare )
Si toata treaba asta e ca eu sa pornesc de la o situatie favorabila salariatului, adica eu sa il platesc in avans, nu sa il platesc luna asta mai putin cu cat reprezinta orele suplimentare pe care le voi compensa cu liber platit in urmatoarele luni (cand ii acord liberul si cand le platesc efectiv)
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 11 Mai. 2014
Solutia data de doamna Maria Ana este cea corecta in situatia in care aveti personal normat pentru asigurarea pazei.Va voi da un exemplu ce inseamna personal normat.
Sa presupunem ca aveti un post de paza care trebuie asiguar pe ror timpul anului respectiv 365 zile.Volumul de munca toatal pe an este 365*24=8760 ore
Un salariat lucraza in medie pe an 11 luni deoarece in una va fi in concediu de odihna.Timpul mediu lucrat al unyui salariat pe un an este de
11*168=1848 ore
Pentru a se asaigura functionarea nonstop a postului de paza vom avea de cate persoane avem nevoie respectiv; 8760/1848=4, 74 persoane doar pentru un post de paza.In aceaste conditii se pot acorda liberele asa cum prevede condul muncii, asa cum, spuneam si concediul de odihna.
In conditiile in care nu se respecta aceasta norma de personal atunci obligatoriu personalul existent va fi nevoit sa faca ore suplimentare pentru acoperirea volumului de munca.
Dumneavoastra veti analiza si veti vedea in care dintre situatii va aflati.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Maria Ana la 09 Mai. 2014
Art. 122 - Codul muncii republicat
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

Asta inseamna ca pentru orele respective, desi nu se prezinta la lucru, recuperand munca suplimentara prestata anterior, va fi platit integral, cu salariul normal, si nu mai putin. Atentie mare, sa nu aveti probleme mai grave si va dea angajatii in judecata pentru retineri salariale neprevazute de lege.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Maria Ana la 09 Mai. 2014
Orele libere acordate in schimbul celor lucrate suplimentar se platesc normal cu salariul cuvenit pentru numarul lor, si nu sunt in niciun caz neplatite. Cand compensarea se face cu timp liber, salariatul este platit normal pentru ca nu apare sporul care sa impuna plata suplimentara a orelor. practic si in luna mai si in luna aprilie angajatii vor primi salariul intreg. chiar daca au zile libere in compensarea celor suplimentare. Practic orele suplimentare se trec in contul zilelor care vor fi acordate ca libere. In mai platiti toate cele 168 de ore, nu doar 148 de ore, abordarea este gresita asa cum o explicati dvs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Alexandru Moldovan
 User Alexandru Moldovan
a raspuns userului Maria Ana la 09 Mai. 2014
Va multumesc mult pt ajutor!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maria Ana
 User Maria Ana
a raspuns la intrebare la 09 Mai. 2014
Va dau un exemplu de situatie si cum am procedat (cu acordul verbal al unui inspector ITM):
Am avut in luna aprilie angajati care au lucrat efectiv numai 148 ore. In luna mai vor lucra probabil 190 ore (asa se intampla datorita tipului de activitate desfasura - intr-o luna lucreaza mai mult, in alta mai putin, depinde cum le pica tura).
Pe principiul ca nu am voie sa ii platesc mai putin salar decat cat i se cuvine pentru norma din luna am procedat astfel:
In luna aprilie i-am platit 168 de ore cat norma, deci cu 20 de ore in plus. Pe pontaj apar cele 148 de ore lucrate si LP pentru cele 20. In luna mai lucreaza efectiv 190 de ore, ii platesc numai 170, dar pe pontaj apar 190 exact asa cum lucreaza. Tin evidenta a ce am platit in plus (adica acele libere platite) sau in minus.
Am decis sa pornesc de la o situatie favorabila angajatilor, adica sa le platesc in plus si apoi sa compensez pentru a evita discutiile, desi la urma urmei tot acelasi lucru este.
Cel mai corect este cand efectueaza ore suplimentare sa nu i se plateasca, ci sa i se plateasca numai atunci cand primeste liber pentru ele (in urmatoarele 60 de zile de la efectuarea lor) sau daca nu putem sa i le compensam prin liber sa i le platim la expirarea celor 60 de zile atunci cand ii platim si sporul.
In practica, pentru a evita tinerea acestei evidente, sau daca se stie din start ca nu se vor putea compensa prin liber, se platesc atunci cand se efectueaza direct cu spor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maria Ana
 User Maria Ana
a raspuns la intrebare la 09 Mai. 2014
Buna ziua,
Si eu ma confrunt cu situatii de genul acesta... muncitorii au ore suplimentare pe care le compensam prin timp liber platit.
Inspectorii ITM spun ca pontajul trebuie sa corespunda cu realitatea, adica pe pontaj sa apara exact cum si cat lucreaza, iar cand primeste liber sa apara liber (cum ati spus LS- asa ati notat dvs. sa stiti ca atunci e liber pentru recuperarea suplimentarelor). Problema apare la plata... cand ii platiti dvs. aceste ore suplimentare? Cand le efectueaza efectiv sau cand ii dati liber pentru ele?
Pentru ca, va dau un exemplu: in luna aprilie angajatul are 20 de ore suplimentare, ii acordati liber in luna mai. Luna mai are norma de 168 de ore, doar ca angajatul are doar 148 lucrate plus 20 liber pentru recuperare suplimentare. Daca dvs. i-ati platit acele 20 de ore suplimentare in luna aprilie, atunci in mai nu mai trebuie sa i le platiti ci doar sa ii dati liber. In acest caz, dvs ii platiti in mai doar 148 de ore, deci nu ii asigurati salariul lunar - ceea ce nu este corect si aici este problema. Solutia inspectorilor este ca orele suplimentare sa fie platite cand se primeste liber pentru ele (adica in aprilie nu ii platiti decat ce lucreaza normal si in mai ii platiti orele suplimentare din aprilie pentru care ii dati liber) - in acest caz veti avea discutii cu angajatii, care vor vedea in aprilie platite mai putine ore decat ce a efectuat efectiv. Si degeaba ii spuneti dvs. ca in mai va efectua mai putine si ii veti plati mai multe.. ca nu va intelege! Sau poate sunteti un caz fecricit si vor intelege :)
Imi cer scuze daca am scris prea mult, dar vreau sa ma fac cat mai bine inteleasa. Ar fi atatea de spus pe marginea acestui subiect...
Sa va mai intreb ceva... orele efectuate in weekend le luati in calcul la orele suplimentare? Unii spun ca se iau in calcul, altii spun ca nu (deoarece se acorda sporul de weekend pt. acestea).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului alexandru moldovan la 07 Mai. 2014
O alta solutie nu ar fi decat sa le evidentiati in luna in care le efectuaza si sa le platiti cu spor de cel putin 75%.Orele suplimentare pentru plata se evidentiaza in dreapta pontajului in coloana destinata acestora,, nu in ziua in care sunt prestate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alexandru Moldovan
 User Alexandru Moldovan
a raspuns userului georgeta ganea la 07 Mai. 2014
Chiar si daca este vorba despre agentii de paza, ei mai tot timpul au ore suplimentare?!
Si agentii de paza trebuie sa apara pontati tot in regim normal de lucru? Ei lucreaza 12/24 24/48. Va rog sa ma ajutati!

Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 07 Mai. 2014
1.Orele suplimentare efectuate nu se ponteaza in ziua in care este prezent la lucru salariatul , se dau ca recuperare in urmatoarele 60 de zile de efectuarea acestora.Se vor ponta cu 8 ore atunci cand le dati ca recuperare.
Pe pontajul lunar apar doar orele lucrate in program normal de lucru.
Exemplu: In luna mai salariatul efectuaeaza 168 ore in regim normal si 16 ore in regim suplimentar.In pontajul lunii mai se vor regasi doar orele lucrate in regim normal 168 cele 16 ore pe puteti plati ca zile libere platite in urmatoarele 60 de zile.In luna in care le compensati pe pontaj apar 8 ore si e bine ca intr-un colt sa treceti un mic R sa stiti ca le-ati acordat
2..Ramane pontat in concediul de odihna pentru ziua lucrata si-i dati o zi libera platita dupa terminartea concediului.Varianta legala ar fi fost sa -i intrerupeti concediul de odihna pe baza unei rechemari aprobate de conducatorul unitatii ,sa-l pontati pentru ziua respectiva si apoi sa-si continuie concediul de odihna la care are dreptul.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024