ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ore suplimentare nepontate / neplatite


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara, am si eu o problema la actualul loc de munca, sa va explic situatia:
Sunt angajat cu contract de de 40 ore pe saptamana distribuite inegal iar legat de orele suplimentare in contract este specificat ca in locul acestora se ofera zile libere.
Problema este urmatoarea: Lucrez mult mai mult decat este mentionat in contract - mai exact programul meu este de 16 ore pe zi, programul o zi cu o zi sau doua zile cu doua zile in functie de necesitati, dupa un calcul aproximativ eu muncesc undeva la o treime din program neplatit / neluat in calcu.
Calculat la doua saptamani (pt ca o saptamana muncesc 3 zile, una 4 zile) fac 16 ore suplimentare pe saptamana/ 70 ore pe luna , in monentul de fata adunanduse ~300 ore suplimentare.
Nu stiu nimic de modul in care sunt pontat.
Ce ar fi de facut in situatia asta? In caz ca doresc sa-mi dau demisia cum pot obtine banii si pe orele suplimentare neplatite / cum pot dovedi ca eu lucrez la programul respectiv?


Cum pot demonstra in fata ITM faptul ca eu lucrez la acel program respectiv toate acele ore suplimentare?

Hookah Hookah
 User  Hookah Hookah
a intrebat la 06 Ian. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Hookah Hookah
 User Hookah Hookah
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Ian. 2015
Cred ca ati citit in graba, am specificat ca sunangajat cu contract de 40 ore pe saptamana si ca in realitate muncesc 16 ore, o zi cu o zi.
Pontajul nu stit cum se face pt ca eu nu am semnat nimic.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Hookah Hookah la 07 Ian. 2015
Dovada orelor lucrate se face prin evidenta din pontaj, si nu prin bonuri de taxi. Dvs ati spus ca apar 16 ore in contract nu eu, in relatarea initiala.

Munca suplimentara se efectueaza numai cu acordul scris al salariatului cu exceptia cazurilor de forta majora sau accidente. Refuzati sa stati peste programul din contract si cereti un control de la inspectia muncii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Hookah Hookah
 User Hookah Hookah
a raspuns userului Hookah Hookah la 07 Ian. 2015
Cat despre ore libere, nu este cazul, aceste ore ni se dau doar daca facem alte ore suplimentare (venim in alte zile in care este nevoie), orele acestea care le facem in fiecare tura nici nu sunt luate in calcul, pentru ei pare ceva normal ca si cum ar fi trecut in contract.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Hookah Hookah
 User Hookah Hookah
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Ian. 2015
Nu este specificat nimic in contract de 16 ore pe zi, in contract scrie doar ca programul este de 8 ore pe zi, 40 de ore pe saptamana distribuite inegal zi/noapte.
In pontaj sigur acele ore nu exista pt ca din cate m-am documentat nr maxim de ore care le poate munci cineva este de 48 ore/ saptamana iar eu intr-o saptamana muncesc 48 de ore, intr-alta 64, in functie de cum pica tura.
Daca strang cateva bonuri de taxi acestea pot face dovada programului? Ce alte dovezi as mai putea strange?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Ian. 2015
Contractul nu respeta legea din start. Nu este normal sa apara mentionat in continutul lui un program de 16 ore pe zi, atat timp cat in Codul muncii este precizat ca salariatul poate lucra 12 ore / zi urmat de 24 de ore repaus. Apoi. munca suplimentara nu se precizeaza in programul din contractul de munca. Ea se efectueaza numai cu acordul prealabil al salariatului, dat in scris, si trebuie compensata conform prevederilor interne, in situtia de fata inteleg ca ar fi vorba de timp liber corespunzator acordat in urmatoarele 60 de zile.

Trebuie verificat ce apare in pontaj in primul rand, daca ele nu au fost evidentiate atunci va fi destul de dificil sa dovediti existenta lor.

Acea clauza din contract, cu program de 16 ore pe zi, nu respecta legea insa, ca atare este nula de drept asa cum prevede Codul muncii republicat in astfel de cazuri.

Art. 57
...
(4) In situatia in care o clauza este afectata de nulitate, intrucat stabileste drepturi sau obligatii pentru salariati, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispozitiile legale sau conventionale aplicabile, salariatul avand dreptul la despagubiri.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
alexei delimart Gratiela Petrescu Ioana Popa adriana iancu George Andreescu Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2024