ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ce articole din Legea nr. 127/2019 au intrat deja in vigoare?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
va rog sa-mi comunicati ce articole din legea 127/2019 sunt deja in vigoare;ma intereseaza in special articolele referitoare la contractul de asigurare sociala prin care sa poti obtine stagiu de cotizare si pentru pensia anticipata(la momentul actual la casa de pensii Bucuresti exista un model de contact de asigurare care este valabil doar pentru pensie la limita de varsata nu si pentru pensie anticipata;legea din 2010 a fost modificata la aceste articole de o ordonanata din 2017/2018)
Multumesc

Catalin Cd
 User  Catalin Cd
a intrebat la 25 Sep. 2019
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catalin Cd
 User Catalin Cd
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Sep. 2019
Multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 25 Sep. 2019
Am gasit cateva precizari despre contractul de asigurare si constat ca intr-adevar perioadele de contributie se valorifica doar la pensia pentru limita de varsta
Contractul de asigurare social????

Contractul de asigurare social???? se poate încheia de c????tre orice persoan???? în scopul asigur????rii în sistemul public de pensii în vederea ob????inerii pensiei pentru limit???? de vârst???? sau în vederea complet????rii venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.

Contractul de asigurare social???? se încheie, în form???? scris????, între persoana interesat???? sau, dup???? caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procur???? special???? ????i casa teritorial???? de pensii competent????, în func????ie de domiciliul sau re????edin????a persoanei.

Contractul de asigurare social???? produce efecte de la data înregistr????rii acestuia la casa teritorial???? de pensii.

Începând cu data de 1 aprilie 2018, baza lunar???? de calcul al contribu????iei de asigur????ri sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare social????, care nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de baz???? minim brut pe ????ar???? garantat în plat????.

N.B. Nu mai este reglementat plafon maxim al venitului lunar asigurat.

Contribu????ia de asigur????ri sociale se datoreaz???? de la data încheierii contractului de asigurare social????, în aceea????i cot???? prev????zut???? de Codul fiscal pentru persoanele fizice care au calitatea de angaja????i sau pentru care exist???? obliga????ia pl????????ii contribu????iei de asigur????ri sociale, respectiv 25%.

Plata contribu????iei de asigur????ri sociale se face lunar de c????tre persoanele asigurate sau, în numele lor, de c????tre orice alt???? persoan????, în contul casei teritoriale de pensii cu care a fost încheiat contractul de asigurare social????.

Plata contribu????iei de asigur????ri sociale se poate face ????i anticipat, pe o perioad???? de cel mult 12 luni.

Termenul de plat???? a contribu????iei de asigur????ri sociale este pân???? la data de 25 a lunii urm????toare celei pentru care se datoreaz???? plata.

Plata cu întârziere a contribu????iei de asigur????ri sociale genereaz???? obliga????ia de plat???? a unor dobânzi ????i penalit????????i de întârziere, conform reglement????rilor legale în materie.

ÃŽn cazul nepl????????ii contribu????iei de asigur????ri sociale pentru o perioad???? de 6 luni consecutive, contractul de asigurare social???? se reziliaz???? din ini????iativa casei teritoriale de pensii.

Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare social???? poate fi modificat, din ini????iativa asiguratului, prin încheierea unui act adi????ional la contractul de asigurare social????.

Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare social???? se modific????, din ini????iativa asiguratorului, respectiv a casei teritoriale de pensii, prin notificarea asiguratului, ori de câte ori venitul lunar asigurat este mai mic decât nivelul minim prev????zut de lege.

Stagiul de cotizare se constituie din însumarea perioadelor pentru care s-a datorat ????i pl????tit, conform legii, contribu????ia de asigur????ri sociale, inclusiv dobânzile ????i penalit????????ile de întârziere aferente.

Astfel, pentru anul 2019, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare social este de 2.080 lei, iar cuantumul contribu????iei de asigur????ri sociale aferent acestui venit este de 520 lei.
Data ultimei modificari :J, 17 Ian 2019 12:04:07 0200

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 25 Sep. 2019
Cititi art 182 din legea respectiva

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024