ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Calcul pensie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Care este baza de calcul pentru stabilirea pensiei? Ce se ia in calcul la stabilirea valorii pensiei ? (salariu de incadrare, venitul realizat etc). Modul de calcul si stabilire a pensiei difera in functie de tipul de pensie (boala, anticipata, partiala, limita ) ?
Ce retineri se aplica la pensie (impozit, CASS etc.) ?

Paula-gabriela Grama
 User  Paula-gabriela Grama
a intrebat la 06 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 06 Nov. 2012
La calculul pensiei intra drepturile salariale inregistrate in carnetul de munca pana la data de 01.04.2001 si eventuale adeverinte eliberate de angajatori cu sporuri permanente caz in care acestea nu au fost evidentiate in carnetul de munca si venitul brut realizat in care intra salariu de incadrare, sporuri, prime, ore suplimentare, ore de noapte, etc intr-un cuvant toate drepturile salariale de care ati beneficiat pentru care s-au platit contributiile sociale. Aceste venituri sunt evidentiate in declaratiile individuale depuse de angajatori la casa de pensie si in prezent in baza Declaratiei 112 la ANAF. Pensia se calculeaza la fel pentru orice tip de pensie, numai ca la pensia anticipata partiala se aplica o penalizare asa cum a mentionat si doamna Popa, iar la pensia de invaliditate se acorda un stagiu potential pentru care valoarea punctului de pensie este diferit in functie de gradul de invaliditate I, II, sau III.
In functie de valoarea pensiei se plateste sau nu impozit si CASS.
De exemplu la pensiile mai mari de 1000 ceea ce depaseste aceasta suma se impoziteaza cu 16% dupa ce in prealabil s-a calculat CASS.
CASS se plateste pentru pensiile a caror valoare este mai mare de 740 lei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Nov. 2012
In cazul pensiei anticipate partiale se aplica o penalizare de 0,75% pe luna pana la implinirea varstei de pensionare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Nov. 2012
Pentru venitul tip pensie se retin impozit si CASS pentru pensiile de peste 740 de lei.

Sumele luate in calcul sunt veniturile realizate pentru care s-a platit contributie, sporurile permanente (cele din contract), ventituri din activitati independente etc. Inta in clacul si sume precum somajul, care reprezinta perioada contributiva la sistemul de asigurari sociale de referinta.

Legea 263/2010
Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
(3) In sistemul public de pensii, obligatiile si prestatiile de asigurari sociale se achita in moneda nationala.
(4) In cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite in moneda altor tari pe teritoriul Romaniei, contributiile se platesc in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei din data stabilita pentru plata acestor drepturi.

Art. 33
(1) Baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale in cazul asiguratilor o constituie:
a) castigul salarial brut/solda bruta, in cazul asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. I si II;
b) suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, in cazul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala;
c) venitul brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara prevazuta la art. 50 alin. (1) lit. a) sau, dupa caz, art. 50 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile din drepturi de autor si drepturi conexe, in situatia persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. VI lit. a);
d) venitul brut, pentru veniturile din activitatea desfasurata in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, in situatia persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. VI lit. b).
(2) Baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale pentru personalul roman trimis in misiune permanenta in strainatate de catre persoanele juridice din Romania este castigul salarial brut lunar in lei, corespunzator functiei in care persoana respectiva este incadrata in tara.
(3) Baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale prevazuta la alin. (1) si (2) nu poate fi mai mare decat valoarea corespunzatoare a de cinci ori castigul salarial mediu brut.
(4) Fac exceptie de la prevederile alin. (3) persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. VI lit. a), care realizeaza respectivele venituri in mod exclusiv si ocazional, pentru care baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale nu poate depasi intr-un an calendaristic echivalentul a de cinci ori castigul salarial mediu brut.
(5) Castigul salarial mediu brut prevazut la alin. (3) este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Art. 34
(1) Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale datorata de angajator o constituie suma castigurilor salariale brute/soldelor brute lunare, precum si asimilate acestora.
(2) Baza lunara de calcul la care persoana juridica din Romania datoreaza contributia de asigurari sociale pentru personalul roman trimis in misiune permanenta in strainatate o constituie suma castigurilor salariale brute la care s-a calculat contributia individuala de asigurari sociale, conform prevederilor art. 33 alin. (2).
(3) Baza de calcul prevazuta la alin. (1) nu poate fi mai mare decat produsul dintre numarul mediu al asiguratilor din luna pentru care se calculeaza contributia si valoarea corespunzatoare a de cinci ori castigul salarial mediu brut.
(4) In situatia depasirii plafonului prevazut la alin. (3), in cazul angajatorilor care datoreaza contributie diferentiata in functie de conditiile de munca, baza de calcul la care se datoreaza contributia de asigurari sociale corespunzatoare fiecarei conditii de munca se stabileste proportional cu ponderea, in totalul bazei de calcul, a castigurilor salariale brute realizate in fiecare dintre conditiile de munca.

Art. 35
(1) Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru someri o constituie cuantumul drepturilor banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj si asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale, potrivit legii.
(2) Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. V o constituie cuantumul ajutoarelor lunare, platite din bugetul de stat, in conditiile legii.
(3) Prevederile art. 33 alin. (3) se aplica si pentru situatiile prevazute la alin. (1) si (2).

Art. 36
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2) o constituie venitul lunar asigurat, inscris in declaratia individuala de asigurare sau in contractul de asigurare sociala, dar nu mai putin decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.

Art. 37
(1) Contributia de asigurari sociale nu se datoreaza asupra sumelor reprezentand:
a) prestatii suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale;
b) diurne de deplasare si de delegare, indemnizatii de delegare, detasare si transfer;
c) participarea salariatilor la profit, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, aprobata cu modificari prin Legea nr. 769/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) indemnizatia de sedinta pentru consilierii locali si judeteni;
e) contributiile platite la fondurile de pensii facultative, in limitele de deductibilitate stabilite potrivit legii;
f) compensatiile lunare pentru chirie;
g) contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi de protectie a muncii, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament;
h) sumele primite potrivit legii pentru acoperirea cheltuielilor de mutare in interesul serviciului;
i) indemnizatiile de instalare;
j) valoarea financiara a normei de hrana;
k) contravaloarea transportului ocazionat de plecarea in concediul de odihna, precum si a transportului la si de la locul de munca.
(2) Sumele asupra carora nu se datoreaza contributia de asigurari sociale, prevazute la alin. (1) lit. b)?k), nu se iau in considerare la stabilirea prestatiilor din sistemul public de pensii.

Alte intrebari despre Pensii

Expertii nostri
Ioana Popa
adriana iancu Gratiela Petrescu Marius Ion alexei delimart violeta Georgescu George Andreescu
TOP RASPUNSURI 2024