ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

care este data posibila pentru pensionare anticipata si procentul de penalizare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Care este data posibila pentru pensionare anticipata si procentul de penalizare, in conditiile de mai jos:
Femeie, salariata in prezernt
Data nastere 14.01.1963
Data angajare: 12.10.1987
Vechime la data de 20.11.2018: 31 ani 1 luna si 8 zile
6 ani lucrati in grupa a doua
5 ani facultate la zi
In 2018 am avut 14 zile concediu fara plata
Concedii medicale pentru nastere copil 1 an si 3 luni intre 1.04.1990 si 1.07.1991
Concedii medicale de-a lungul anilor estimativ 15 zile

Va multumesc mult.
Cu respect

Carmen Stanescu
 User  Carmen Stanescu
a intrebat la 21 Nov. 2018
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Carmen Stanescu la 26 Nov. 2018
Penalizarea se aplica pana ce intrati in drepturi de pensionare la limita de varsta cu reducerea acesteia pt cei 6 ani lucrati in conditii de grupa.
Facultatea intra in calculul stagiului de cotizare cand intrati in drepturi de pensie la limita de varsta, evident cu reducerea acesteia.Pentru calculul pensiei pe perioada cat ati fost la facultate se ia in calcul salariul minim brut pe tara din perioadfa respectiva.
Art 6 din Legea 263 din 2010
(2) Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Carmen Stanescu
 User Carmen Stanescu
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Nov. 2018
Revin la mesajul anterior care s-a transmis din greseala fara a fi finalizat.

Perioada de penalizare se calculeaza de la varsta de 57 de ani si 4 luni ( plus cele 14 zile concediu fara plata ) pana la data de 61 de ani si 4 luni ( calculata scazand 1 an de la cei 6 ani de grupoa a doua ) sau pana la data de pesnionare 62 de ani si 4 luni?

Referitor la cei 5 ani de facultate la zi, perioada asimilata stagiului de cotizare, cum afecteaza modul de calcul al pensiei, fiind perioada in care nu am cotizat, Se adauga ca ani de vechime si se calculeaza pensia luand in calcul stagiul de cotizare realizat pana la varsta de pensionare de 62 de ani si 4 luni plus 5 ani ?

Daca ma pensionez anticipat la 57 de ani si 4 luni, pana la pensionarea la varsta, la 62 de ani si 4 luni, pot sa mai contribui cu o suma pentru pensie, ca si cand as fi lucrat pana la pensionara la limita de varsta, ptr a avea o perioada de contributie similara ca si cand as fi lucrat ?

Multumesc mult pentru raspunsuri.

Cu respect

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Carmen Stanescu
 User Carmen Stanescu
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Nov. 2018
Multumesc.
Pentru a-mi fi clar: la data cand ma voi putea pensiona anticipat partial la 57 de ani si 4 luni voi avea stagiu de cotizare pentru pensionare anticipata
32 de ani si 7 luni si 2 zile ( m-am angajat pe 12.10.1987) 1 an si 6 luni de la cei 6 ani de grupa a doua, deci un total de 34 de ani si 1 luna?
Pensionarea la limita de varsta o voi putea putea face la 62 de ani si 4 luni minus 1 an ( reducerea varstei ptr pensie la limita de varsta ptr cei 6 ani de grupa a doua), adica la 61 de ani si 4 luni?

Sunt perioade diferite de luat in calcul pentru cei 6 ani de grupa a doua: stagiul suplimentar de 1 an si 6 luni adaugat la stagiul de cotizare realizat pentru pensionarea anticipata partiala si reducerea varstei pentru pensie la limita de varsta cu un an?

Perioada de 14 zile lucratoare concediu fara plata trebuie sa o adaug la varsta de 57 de ani si 4 luni / 62 de ani si 4 luni?

De la ce data se calculeaza penalizarea: de la data de 57 de ani si 4 luni ( plus cele 14 zile lucratoare concediu fara plata ) pana la data de 61 de ani si 4 luni ( data de pensionare minus 1 an de la grupa a doua ) S
Referitor la cele mentionate de dvs:
Facultatea este perioada asimilata stagiului de cotizare si nu se valorifica decat la pensie la limita de varsta.

La pensionarea la limita de varsta

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 21 Nov. 2018
Va puteti pensiona anticipatat partial dupa anul 2020 luna Mai la virsta de 57 ani si 4 luni daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 33 ani.*
Pentru cei 6 ani de grupa a IIa de munca aveti un stagiu suplimentar de un an si 6 luni care se adauga stagiului de cotizare realizat.Facultatea este perioada asimilata stagiului de cotizare si nu se valorifica decat la pensie la limita de varsta.
Reducerea varstei pt pensie la limita de varsta pt cei 6 ani de grupa a IIa este de un an.
Concediile medicale, inclusiv cel de crestere copil intra in calculul stagiului de cotizare ,iar concedilu fara plata nu.
Un calcul estimativ al penalizarii pe baza informatiilor din prezent ar fi pt 60 de luni de anticipare si a unui stagiu cu un an peste stagiul complet de cotizare care in cazul dvs este de 33 de ani, ar fi de 27.00%.



Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024