ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum sa-mi imbunatatesc conditiile pentru iesirea la pensie ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am lucrat din 15 feb 1979 pana in 31 aug 2006 si in continuare 1 an somaj remunerat, dupa care nu m-a mai angajat nimeni datorita varstei. Acum am 53 ani, si as vrea sa stiu in ca conditii si cand pot iesi la pensie, cati ani de munca trebuie sa am pentru a iesi cu pensia intreaga si nealterata de nr anilor munciti, trebuie sa mai contribui(sa -mi platesc singura contributia) , cati ani imi mai trebuie, cat se plateste lunar si daca in cazul in care imi permit sa platesc, imi afecteaza valoarea pensiei ? Mentionez ca am lucrat in telecomunicatii si am avut un salariu bunicel.

Mariana Voinescu
 User  Mariana Voinescu
a intrebat la 05 Feb. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Prian Vasile
 User Prian Vasile
a raspuns la intrebare la 07 Feb. 2015
Pensia poate imbraca mai multe forme: pentru limita de varsta, anticipata, anticipata cu penalizare, relatii mai detaliate puteti obtine de la Casa Judeteana de Pensii unde aveti domiciliul,
La fel si cu forma de contributie pentru stagiu de cotizare,
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Voinescu
 User Mariana Voinescu
a raspuns userului adriana iancu la 06 Feb. 2015
Multumesc, dar e cumva vreo greseala de scriere a anilor? in acelesi an 2020 pot iesi la pensie anticipata cu 40 ani de contributie? dar si la pensie limita de varsta cu mai putini ani de contributie(32),adica pensie intreaga ? Va rog sa ma lamuriti.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 06 Feb. 2015
Indepliniti conditiile de pensionare la limita de varsta in anul 2020, avand un stagiu maxim de cotizare de 32 de ani. Va puteti pensiona anticipat in anul 2020 daca indepliniti stagiul pentru pensie anticipata de peste 40 de ani.
Va puteti asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile Legii nr. 263/2010.
Actele necesare:
-Contractul de asigurare sociala
-copie BI sau CI
-dosar
-declaratie pe propie raspundere (cum ca persoana care doreste sa se asigure nu este persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati independente)
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru asiguratii cu contract de asigurare o constituie venitul lunar asigurat, inscris in contractul de asigurare sociala, dar nu mai putin decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.Pentru anul 2015 salariu mediu brut este de 2415lei.
Suma minima pe care trebuie sa o platiti lunar este de 222 lei.
2415*35%=845 lei
845*26.3%=222 lei

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024