ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cumul pensie / salariu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Avem urmatoarea situatie: am depus dosarul de pensionare cu urmatoarele conditii de stagiuvechime: 47 ani vechime, ~20 ani grupa 3, aprox 6-7 ani gr 1. S-a eliberat decizia de pensionare pentru limita de varsta, cu data de 1 februarie, iar la noi a ajuns azi. Revazand legea pensiilor, pensionarul pentru limita de varsta poate face cumul pensie & salariu, cat timp pensia neta nu depaseste 2117. Din asta inteleg ca oricare ar fi valoarea neta sau bruta a salariului obtinut pe un alt contract de munca, daca pensia neta este mai mica de 2117, este posibil. Totusi, revazand si legea 40, unde se precizeaza ca CIM inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare, in prima faza am intocmit decizia de incetare. Angajatul a venit azi sa ne spuna ca o sa vorbeasca la pensii sa faca suspendare de pensie. Daca face suspendare de pensie, se redeschide un alt contract? Anulez decizia de incetare si corectez in Revisal?
Am citit de asemenea instructiunile pentru aplicarea prevederilor cap. IV. Masuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, in scopul reducerii cheltuielilor bugetare din Legea nr. 329/2009, in care se mentioneaza ca Decizia privind suspendarea platii pensiei, emisa de catre casa de pensii, se comunica pensionarului si angajatorului in termen de 5 zile de la data emiterii. Revin cu intrebarea, daca noi in baza deciziei emise de casa de pensii am dat decizie de incetare CIM, ce se intampla daca angajatul isi face cerere de suspendare pensie pe data de 25, iar Casa de Pensii ne-o comunica pe 30 luna curenta?

Adaugata in: Pensii
12 Oana
 User  12 Oana
a intrebat la 15 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 16 Feb. 2013
Salariatul trebuie sa fie in cunostinta de calcul ca nu poate cumala pensia cu salariul potrivit OUG 329 DIN 2009.,motiv pentru care face acea optiune.Oricum se face alt contrace de munca pentru ca deja vorbim de un posibil cumul , salariatul avand decizia de pensionare care isi produce efectul in baza Legii 263 DIN 2010.Este posibil sa creasca salariul mediu brut pe economie in baza bugetului de asigurari sociale si persoana respectiva sa poata sa cumuleze pensia cu ventul.Pensia se suspenda doar pentru perioadele cat se afla in interdicitie conform OUG
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 15 Feb. 2013
Suspendarea nu se cere intervine pur si simplu conform lefiio .Pe CNP al persoanei respective se cumuleaza cele doua venituri din pensie si din salarii care devin incompatibile si sa ma exprim mai inginereste re resping.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 15 Feb. 2013
Anularea deciziei nu se justifica. Este un drept dobandit in conditii legale.De regula se anuleaza decizii de pensionare anticipata partiala.Sunt salariati in necunostinta de cauza carora le lipseste un an de stagiu de cotizare pentru pensie anticipata si opteaza pentru pensie anticipata partiala si penalizarea cunoasteti ce mare este.Atunci prefera sa mai lucreze un an si sa ceara pensie antuicipata ceea ce este cu totul altceva.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului 12 oana la 15 Feb. 2013
Suspendarea pensiei oricum intervine pe baza acelui cod de care vorbeam
Art. 114 DIN lEGEA 263 DIN 2010
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
eazprevazute la art. 6 alin. (1) pct. I sau II, depasind jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv;
;;;
k) pensionarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege, referitoare la cumulul pensiei cu salariul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
12 Oana
 User 12 Oana
a raspuns userului georgeta ganea la 15 Feb. 2013
Multumesc de raspuns.

Cum interpretam sau presupune cererea de anulare a deciziei de pensionare? ca suspendare de pensie?

IN cazuk in care va solicita suspendare, cum proedam: reface medical si protectia muncii - incheiem un nou CIM - transmitem ceva acte la casa de pensii?

La ultimul fragment, spuneti ca nu ar fi o solutie buna solicitarea anularii deciziei de pensionare. Care este motivul sau care ar fi solutia cea mai buna din punctul dv de vedere?

multuesc!

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 15 Feb. 2013
Daca sunteti sub incidenta OUG 329 DIN 2009 procedura este prezentata la art
Art. 18 din OUG 329 DIN 2009
(1) Pensionarii prevazuti la art. 17 alin. (2) lit. a) care desfasoara activitati profesionale pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire in functie au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentului capitol, sa isi exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b) au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data survenirii situatiei de cumul, sa isi exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Ati procedat corect.Practic pensionarul pentru ca este pensionar fiind in posesia deciziei de pensionare intra in interdictia de cumul ca pensia neta este mai mare decat 2117 lei
Decizia de pensionare are un cod special si cazn care pensionarul presteaza activitate in continuare se suspenda plata pensiei chiar fiind la limita de varsta.
Ar mai fi o posibilitate de a certe anularea deciziei de pensionare in termen de 30 de zile de la emitere si intr-adevar primeste raspuns in 5 zile de la casa.Din punctul meu de vedere nu asta ar fi solutia cea mai buna.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024