ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

cumulul pensie-salariu de la bugetari?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Numele meu este Popa C-tin, din Brasov.In anul 2008, am fost trecut in rezerva, din MapN, cu Ordonanta nr.7/1998,prin restructurare, cu drept de pensie.Am varsta de 48 de ani si am terminat o facultate si masterul.Lucrez in invatamant, cu norma intreaga, castigata prin concurs national.ca profesor1 debutant, specialist.Vreau sa stiu daca am voie sa cumulez pensia de 1840ron cu salariul de 1015ron,cand salariul mediu brut, pe economie, pe anul 2012 este de 2117ron?cunosc ca nu trebuie sa depasesc cu pensia salariul mediu brut pe economie si daca pot sa profesez in continuare ,intr-o institutie de invatamant de stat ptr ca mi s-a spus ca sa nu depasesc 1700 ron si nu salariul mediu brut pe economie.In ordonanta, se specifica , la Cap.IV-art. 24, ca se poate cumula pensia si salariul obtinut in cazul in care imi continua activitatea ca angajat.Deci , daca pot continua activitatea, in conditiilie descrise mai sus?
Mentionez ca cei de la ISJ Brasov juristulmi-au dat unda verde la sustinerea examenului national de suplinire.
Va multumesc,
P.s. Astept raspunsul urgent , ptr ca secretara scolii, este chemata la ITM Brasov, vineri, ptr a solutiona situatia celorlalti colegi pensionari si implicit pe a mea. Mi se imputa ,ca nu am drept la norma intreaga ,ci la jumatate, deoarece sunt pensionar.Nu sunt din sistemul de invatamant, ci din alt sistem si m-am recalificat in alta meserie.

Adaugata in: Pensii
Constantin Popa
 User  Constantin Popa
a intrebat la 04 Ian. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Ian. 2012
Capitolul IV - Masuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, in scopul reducerii cheltuielilor bugetare


Art. 17
1 Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativteritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
2 Prevederile alin. 1 sunt aplicabile persoanelor care:
a la data intrarii in vigoare a prezentului capitol sunt pensionari cumularzi;
b dupa data intrarii in vigoare a prezentului capitol devin pensionari cumularzi.

Art. 18
1 Pensionarii prevazuti la art. 17 alin. 2 lit. a care desfasoara activitati profesionale pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire in functie au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentului capitol, sa isi exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
2 Persoanele prevazute la art. 17 alin. 2 lit. b au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data survenirii situatiei de cumul, sa isi exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Art. 19
1 In situatia persoanelor care beneficiaza, prin cumul, de pensie/pensii stabilita/stabilite atat in sistemul public cat si/sau in sisteme neintegrate sistemului public de pensii, la determinarea plafonului stabilit la art. 17 alin. 1 se are in vedere venitul cumulat din acestea.
2 Daca nivelul pensiilor nete cumulate se situeaza sub nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat acesta va putea fi cumulat cu veniturile realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire in functie, potrivit legii, in cadrul entitatilor prevazute la art. 17 alin. 1.
3 In cazul in care nivelul venitului realizat din pensiile nete cumulate este mai mare decat nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, persoana are obligatia de a-si exprima optiunea, in scris, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentului capitol, cu privire la mentinerea in plata a pensiei fata de cuantumul careia, potrivit art. 17, este permis cumulul.
4 Prevederile alin. 3 se aplica si persoanelor prevazute la art. 17 alin. 2 lit. b, acestea avand obligatia de a-si exprima optiunea in termen de 15 zile de la data survenirii situatiei de imposibilitate a exercitarii cumulului.

Art. 20
Neindeplinirea obligatiei privind exprimarea optiunii in termenul prevazut la art. 18 si la art. 19 alin. 3 si 4 constituie cauza de incetare de drept a raporturilor de munca stabilite in baza contractului individual de munca sau a actului de numire in functie, precum si a raporturilor de serviciu.

Art. 21
In cazul in care optiunea este exprimata in termenul prevazut la art. 18 si la art. 19 alin. 3 si 4, plata pensiei/pensiilor se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost exprimata optiunea pentru continuarea activitatii.

Art. 22
Sumele incasate necuvenit cu titlu de pensie se recupereaza de la pensionari, cu respectarea termenului general de prescriptie.

Art. 23
1 Angajatorul are obligatia de a lua masurile necesare constatarii cazurilor prevazute la art. 18 si la art. 19 alin. 3 si 4.
2 Incalcarea de catre angajator a prevederilor alin. 1 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.
3 Constatarea contraventiei prevazute la alin. 1 si aplicarea sanctiunii prevazute la alin. 2 se realizeaza de catre persoanele imputernicite din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca.

Art. 24
Contraventiilor prevazute la art. 23 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 25
Prevederile prezentului capitol se aplica in mod corespunzator si beneficiarilor de pensie de serviciu stabilita prin legi speciale.

Art. 26
In aplicarea prevederilor cap. IV, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale elaboreaza instructiuni pana la data intrarii in vigoare a acestuia, respectiv in termen de 15 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Capitolul V - Masuri privind disciplina financiar-bugetara la nivelul unor operatori economici


Art. 27
1 Anual, prin legea bugetului de stat, se stabilesc si obiectivele de politica salariala ale regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale, ale societatilor comerciale la care statul ori unitatile administrativ-teritoriale au calitatea de actionar unic sau majoritar, precum si ale filialelor acestora, denumite in continuare operatori economici.
2 Reprezentantii statului, respectiv ai autoritatilor administrativ-teritoriale sunt mandatati sa puna in aplicare politica salariala stabilita potrivit alin. 1 in cadrul organelor de administrare si de conducere ale operatorilor economici.

Art. 28
1 Operatorii economici prezinta, in vederea aprobarii, bugetul de venituri si cheltuieli organelor administratiei publice centrale ori locale, dupa caz, in subordinea, coordonarea, sub autoritatea carora functioneaza sau in al caror portofoliu se afla, in termen de 10 zile de la aprobarea bugetului de stat, potrivit legii.
2 Nerespectarea termenului prevazut la alin. 1 constituie cauza de diminuare a remuneratiei directorului operatorului economic, in conditiile art. 4 alin. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 203/2009, sau, dupa caz, constituie cauza de reziliere a contractului de mandat, potrivit clauzelor stipulate in acesta.
3 Prevederile alin. 1 nu se aplica operatorilor economici cu capital majoritar de stat sau apartinand unitatilor administrativteritoriale ale caror actiuni sunt tranzactionate pe o piata reglementata.

Art. 29
1 Organele administratiei publice centrale sau, dupa caz, locale care au in subordine, coordonare, sub autoritate sau in portofoliu operatori economici au obligatia ca, in termen de 5 zile de la primirea bugetelor de venituri si cheltuieli, sa elaboreze documentatia necesara aprobarii, in conditiile legii, a acestora.
2 Nerespectarea termenului prevazut la alin. 1 de catre functionarul desemnat sa elaboreze documentatia necesara aprobarii constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit legii.

Art. 30
Contractele colective de munca se negociaza, in conditiile legii, dupa aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale operatorilor economici, in limitele si in conditiile stabilite prin bugete.

Art. 31
Dispozitiile prezentului capitol nu se aplica societatilor financiar-bancare si de asigurari si Societatii Comerciale "Fondul Proprietatea" ??? S.A.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Ian. 2012
Legea 329/2009 actualizata prevede ca puteti cumula pensia cu salariul daca nivelul pensiei nu depaseste salariu mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Art. 17 - 26 din cuprinsul legii va ofera mai multe informatii in acest sens.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024